Agricultura, Ramaderia i Pesca
Sector pesquer

La Conselleria d'Agricultura elevarà proposta al Ministeri per al desballestament quirúrgic de flota d'arrossegament del Mediterrani

13/12/2023
  • Esta mesura podria suposar la disponibilitat de fins a 4000 dies d'esforç pesquer que s'ha de repartir, segons s'estime oportú en els ports base
  • El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca assistix al Consell de Ministres de Pesca de la Unió Europea i es reunix a Brussel·les amb entitats del sector pesquer valencià

El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, elevarà proposta al ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, per al desballestament selectiu de la flota d'arrossegament del Mediterrani. Així ho ha decidit després d'assistir al Consell de Ministres de Pesca de la UE, que ha debatut sobre les quotes pesqueres per al Mediterrani occidental en 2024.

El conseller ha posat de manifest que des de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca es plantejaran noves fórmules per a repartir fins a 4000 dies d'esforç pesquer en els diferents ports base de la Comunitat Valenciana.

Durant tres dies, Aguirre, acompanyat pel director general de Pesca, Francisco J. Espinós, ha mantingut contactes amb entitats del sector pesquer nacional a Brussel·les per a plantejar alternatives que puguen assegurar la continuïtat del sector pesquer valencià. En este sentit, davant de la reducció de quotes en el Mediterrani occidental del 9,5 %, que es traduïx en la disminució del nombre de dies autoritzats de pesca, així com de les captures, el conseller ha indicat que “és complicat mantindre una activitat econòmica rendible treballant tan sols el 30 % dels dies a l'any”.

Aguirre també ha criticat les contínues retallades que ha vingut patint el sector pesquer valencià i ha afegit que esta decisió soscavarà la rendibilitat del sector i posa greument en risc la continuïtat de l'activitat pesquera a la Comunitat Valenciana.

En esta línia, ha afegit que “la proposta implicaria dirigir els fons nacionals de desballestament íntegrament a la modalitat de pesca més perjudicada en l'acord”. En concret, ha explicat que “els vaixells d'arrossegament de fons construïts en fusta haurien de figurar com a prioritat màxima en els desballestaments, atesa l'absència de calafats per a reparar-los i empreses asseguradores que vulguen incorporar-los a la seua cartera de clients”.

En el cas de la Comunitat Valenciana, suposaria l'eliminació d'un total de 33 embarcacions d'estes característiques, un 16,5 % de les 204 dedicades a esta activitat. “Es tracta d'una mesura a la qual es podrien acollir altres comunitats autonòmiques com Andalusia, Múrcia, Balears i Catalunya”, ha afegit.

Cal recordar que el director general de Pesca va mantindre fa uns dies a Madrid una trobada prèvia amb la Secretaria General de Pesca del Ministeri i amb el mateix sector. En la seua intervenció, Espinós, entre altres temes, va proposar el desballestament atesos els ports base on se situen les embarcacions, per exemple, el Mediterrani espanyol, i prioritzar la modalitat d'arrossegament i el material de construcció, com pot ser la fusta.

El conseller ha assistit a Brussel·les a les sessions plenàries ja que la Comunitat Valenciana exercix durant este semestre la representació de les comunitats autònomes en el Consell de Ministres de Pesca de la Unió Europea. Esta vesprada el conseller traspassarà la representació al seu homòleg canari.

Galeria d'imatges