Agricultura, Ramaderia i Pesca

El Consell analitza un informe de la Conselleria d'Agricultura sobre el rebuig a l'augment dels límits del triciclazole en l'arròs importat

14/12/2023
  • La Conselleria d'Agricultura ha defés els interessos dels arrossers valencians davant de les institucions de la Unió Europea
  • El triciclazole és un fungicida eficaç contra la Pyricularia oryzae prohibit per a la producció d'arròs a la UE

El Ple del Consell ha analitzat un informe de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca en el qual exposa l’estratègia desenvolupada pel departament sobre el rebuig a l’augment dels límits del triciclazole en l’arròs importat, que afecta els arrossers valencians.

Durant els últims mesos, la Conselleria ha dut a terme diverses accions per a aconseguir la reciprocitat per als productors d’arròs valencians, preocupats davant de la importació de tercers països d’arròs tractat amb triciclazole, un fungicida eficaç contra la Pyricularia oryzae, prohibit a la Unió Europea.

Després de les limitacions imposades per a la seua utilització, els arrossers valencians han tingut importants minvaments de producció, sobretot en la varietat Bomba, que és més sensible a este fong.

La Conselleria d’Agricultura considera contradictori que es prohibisca als agricultors europeus i es permeta la importació de tercers països a la Unió Europea, i, per tant, es mantinga el límit màxim de residus (LMR) de triciclazole en arròs en el límit de detecció mentre la substància activa triciclazole no estiga aprovada per al seu ús enlloc del territori de la UE.

Davant d’esta situació, el mes de setembre passat, el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, va dirigir una carta als europarlamentaris en la qual demanava que votaren contra la importació a la Unió Europea d’arròs tractat amb triciclazole.

En la carta alertava d’una situació “injusta” i “intolerable” per a la rendibilitat del sector arrosser valencià i advertia que suposaria un “frau” per als consumidors europeus i la seua salut, ja que s’haurien d’aplicar a les importacions de productes agroalimentaris els mateixos estàndards que s’exigixen als nostres productors.

En el marc de les accions que la Conselleria d’Agricultura ha dut a terme per a defendre els interessos dels productors d’arròs de la Comunitat Valenciana, durant el mes d’octubre va visitar la seu del Parlament Europeu a Brussel·les amb la finalitat d’exposar motius i arguments que justifiquen el posicionament del Consell en relació amb les substàncies pesticides que s’estan utilitzant en l’agricultura valenciana.

Va mantindre reunions amb el comissari d’Agricultura, així com altres membres del Parlament Europeu i amb representants de les principals organitzacions agràries, als qui va plantejar la necessitat de votar negativament a la comercialització a la Unió Europea d’arròs procedent de països on el triciclazole no està prohibit, a diferència del que succeïx a la Unió Europea.

En les diverses reunions va demanar de nou el vot negatiu per coherència interna i per coherència amb el sector agrari europeu. Així mateix, va traslladar al comissari europeu la necessitat de reformar la normativa perquè els arrossers valencians deixen de competir en desavantatge amb els tercers països.