Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Salut laboral

IVASS impartix un curs sobre prevenció i control de legionel·losi en els centres i serveis

14/12/2023
IVASS impartix un curs sobre prevenció i control de legionel·losi en els centres i serveis
  • Esta formació està dirigida al personal de manteniment, amb motiu de l'entrada en vigor de la nova normativa sobre actuacions higienicosanitàries contra la legionel·la
  • María José Rico ha subratllat que “la prevenció és fonamental per a evitar riscos i garantir unes instal·lacions segures a les persones usuàries i als treballadors”

Un total de 16 professionals de l'Institut Valencià de Servicis Socials (IVASS), adscrit a la Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, ha rebut un curs de formació sobre prevenció i control de legionel·losi en els centres i servicis.

Este curs, que s'emmarca en el Pla de formació específica de l'entitat, s'ha dirigit exclusivament al personal de manteniment i s'ha realitzat amb motiu de l'entrada en vigor del nou Reial decret 487/2022, que regula els requisits sanitaris per a previndre la legionel·la en instal·lacions.

La directora general de l'IVASS, María José Rico, ha subratllat que “l'objectiu d'esta acció formativa és proporcionar a estos professionals coneixements sobre la nova normativa, per a garantir la salut i el benestar de les persones usuàries i del personal que els atén en unes instal·lacions segures”.

Així mateix, ha insistit en “la prevenció com a eina fonamental per a evitar o minimitzar riscos en l'entorn laboral”, i ha assenyalat que “la formació capacita rl personal que s'encarrega del manteniment de centres perquè es complisca amb la reglamentació espanyola actual higienicosanitària”.

El curs sobre prevenció, control i manteniment d'instal·lacions enfront de la legionel·losi té una duració de 25 hores i s'ha impartit en classes presencials en els mesos de novembre i desembre.

Les classes teòriques s'han dut a terme a les aules del Centre de Recursos Marítim a la ciutat de València, mentre que les dos pràctiques s'han desenvolupat en la residència per a persones amb discapacitat intel·lectual L’Almara de Burjassot.

Els continguts s'han centrat en el nou marc normatiu que capacita el personal que s'encarrega del manteniment de centres perquè es complisca amb la reglamentació espanyola actual higienicosanitària, de 21 de juny, pel qual s'establixen els requisits sanitaris per a la prevenció i el control de la legionel·losi, i matèries que regulen la salut pública i laboral.

També s'han estudiat els protocols d'actuació, plans d'autocontrol, criteris generals de neteja i desinfecció, i tractaments de xoc o preventius d'instal·lacions de risc susceptibles de proliferació del bacteri com ara la xarxa d'aigua, les torres de refrigeració i els condensadors evaporatius.

Galeria d'imatges