Hisenda, Economia i Administració Pública

Ruth Merino afirma que el Pressupost de la Generalitat no es modificarà perquè “els valencians no han de pagar la factura del separatisme”

14/12/2023
Ruth Merino afirma que el Pressupost de la Generalitat no es modificarà perquè “els valencians no han de pagar la factura del separatisme”
  • La portaveu del Consell subratlla que el Pressupost per a 2024 “és el que necessiten els valencians, i així es quedarà”
  • Reclama que es respecte l'objectiu de dèficit del 0,3 % perquè “és l'apropiat, com a poc, per a poder afrontar les despeses”, executar els comptes de 2024 i fer front als serveis fonamentals
  • “Els valencians no han d'assumir la responsabilitat que el Govern d'Espanya estiga utilitzant indignament els recursos de tots per a aconseguir els vots per a una investidura”, assenyala

La portaveu del Consell i consellera d'Hisenda, Ruth Merino, ha remarcat que el Govern Valencià té “molt clar” que “els valencians no han de pagar la factura del separatisme”, motiu pel qual el Consell no modificarà els Pressupostos de la Generalitat de 2024 per a ajustar-se a l'objectiu de dèficit del 0,1 % aprovat per al conjunt de comunitats autònomes.

“La nostra postura és clara: este pressupost és el que necessiten els valencians, i així es quedarà”, ha subratllat Merino en declaracions realitzades després de la roda de premsa del ple del Consell. “Com no pot ser d'una altra manera, nosaltres exigim l'objectiu de dèficit del 0,3 %, que va ser el que es va incloure en el pressupost, perquè creiem que és l'apropiat, com a poc, per a poder afrontar les despeses”, executar els comptes i fer front als serveis fonamentals, ha dit.

Segons ha expressat Merino, “els valencians no han d'assumir la responsabilitat que el Govern d'Espanya estiga utilitzant indignament els recursos de tots per a aconseguir els vots per a una investidura”.

La representant del Consell ha precisat que el que este dilluns es va aprovar en el Consell de Política Fiscal i Financera a pesar del vot en contra de 14 comunitats autònomes és l'objectiu de dèficit conjunt per a totes les autonomies, però que queda pendent una nova reunió del CPFF en la qual s'anuncie el dèficit individualitzat per a cada autonomia, motiu pel qual el Consell demanarà que es mantinga en el 0,3 %.

Merino ha lamentat que, dins del 3 % de dèficit previst per al conjunt de l'Estat en 2024, “l'Administració general es reserva un 2,9 % i a les comunitats els deixe un 0,1 %”, quan tenen “moltíssimes competències” que comporten quantioses despeses, entre estes les de Sanitat i Educació. A més, Merino ha destacat que les CA patixen minvaments en els seus ingressos per decisions que el Govern estatal pren “de manera unilateral”, com la baixada de l'IVA dels aliments o l'electricitat per les quals les autonomies “no són compensades de cap manera”.

La consellera ha criticat, a més, que les dades sol·licitades pel Consell des del setembre passat per a realitzar els seus pressupostos hagen arribat “tard i malament” i ha defés que els càlculs en els quals se sustenten els comptes autonòmics coincidixen amb els realitzats per l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) i que també s'ha rebut el suport de Standard & Poor's.

El Consell, ha assegurat, no donarà “res per fet” ni amb el dèficit ni amb els lliuraments a compte. “Ací s'estan plantejant reunions bilaterals que els uns neguen i els altres afirmen que existixen, i ens sembla inadmissible que tot això repercutisca en el finançament i en els recursos que rep la Comunitat Valenciana”, ha assenyalat Merino, qui ha agregat: “Ens sembla una falta de respecte absoluta la idea que es puga plantejar una mesa bilateral per a tractar una tributació adequada a una comunitat concreta i amb les seues peticions” i que la mateixa consellera d'Hisenda catalana “es jacte” del fet que hi ha eixa negociació que es nega.

Reforma del finançament

Ruth Merino ha insistit en el fet que el Consell vol que s'aborde immediatament la reforma del sistema de finançament, una reivindicació que, tal com ha recordat, va traslladar dilluns passat en el CPFF a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a la qual ha demanat este dijous que deixe de tirar “pilotes fora” i de fer “desistiment de funcions”.

“És hora que faça un pas al capdavant” i que deixe d'excusar-se en què són les comunitats les que han de posar-se d'acord, ha subratllat la consellera, que ha remarcat també que hi ha ja un document emanat del Comité d'Experts des de 2017 i unes al·legacions sobre les quals les comunitats no han rebut resposta.

Sobre el quitament del deute, Merino ha afegit que el Consell no "renunciarà" a negociar cap mesura que puga, “encara que siga mínimament”, pal·liar “el perjudici que han patit els valencians durant més de dos dècades”. De fet, “la compensació d'una part del deute és un pegat, que pot alleujar un poc el pagament d'interessos”, que en 2024 s'incrementen en prop del 112 % fins a superar els 900 milions d'euros, segons les xifres aportades per la consellera.

“Per descomptat que ens asseurem a parlar de qualsevol cosa que creguem no sols beneficiosa, sinó justa, perquè esta comunitat sí que està infrafinançada”, al contrari que altres autonomies, ha indicat, ja que, “per damunt de tot, està l'interés dels valencians”.

En qualsevol cas, ha subratllat que el Consell defensarà els interessos dels valencians “com siga i davant de qui siga”, si bé espera al fet que hi haja una “proposta seriosa i ferma” per part dels representants del Govern d'Espanya perquè “ni tan sols ells ho tenen clar” encara, ja que han començat “la casa per la teulada”, en donar-li a Catalunya primer una quantia de condonació del deute, i, partir d'ací, estar buscant després “el mètode utilitzaran amb la resta de comunitats autònomes”.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaraciones de la consellera d'Hisenda i portaveu del Consell, Ruth Merino