Agricultura, Ramaderia i Pesca
I Congrés Nacional de Ramaderia Extensiva

Aguirre subratlla la importància que “el sector primari renasca” i destaca les ajudes a la ramaderia

17/12/2023
Aguirre subratlla la importància que “el sector primari renasca” i destaca les ajudes a la ramaderia
  • El conseller d'Agricultura clausura la trobada nacional de ramaderia extensiva, organitzada per la Conselleria, la Diputació de Castelló i l'Ajuntament de Morella
  • Destaca ajudes de suport a la certificació d'un milió d'euros per a agricultura i ramaderia, a més d'altres línies d'ajudes per a la ramaderia ecològica
  • Hi han participat experts, professionals i alts càrrecs del Govern aragonés i valencià en matèria de ramaderia

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha insistit davant de l’EHE que “és imprescindible que s’impulse i es potencie amb caràcter d’urgència la investigació i el desenvolupament d’iniciatives que permeten disposar al més prompte possible d’una vacuna obligatòria que protegisca la cabanya ramadera”, i així ho transmetrà dilluns que ve al ministre Luis Planas en la reunió prevista a Madrid amb tots els consellers d’agricultura i ramaderia d’Espanya.

Durant la clausura del I Congrés Nacional de Ramaderia Extensiva en el Medi Rural d’Alta Muntanya, José Luis Aguirre ha destacat ajudes de suport a la certificació d’un milió d’euros per a agricultura i ramaderia, a més d’incloure la ramaderia ecològica en l’ajuda a l’agricultura ecològica. També es disposarà d’una línia nova de suport a la ramaderia ecològica en pràctiques extensives (80.000 euros).

El conseller ha expressat el seu desig d’“aconseguir que el sector primari renasca a la comarca per a fer una Morella cada vegada més verda” i ha expressat el seu desig perquè, en pròximes edicions, als representants dels governs valencià i aragonés que han participat en esta primera edició se sumen els d’altres comunitats autònomes.

Durant la seua participació, Aguirre ha assenyalat la importància de la conservació de les races ramaderes autòctones, sobre les quals, ha recordat el conseller, la Conselleria està preparant actualment una ordre per al foment de les races autòctones amenaçades.

També hi ha afegit que “és precisament la ramaderia extensiva el millor sistema de prevenció enfront dels incendis forestals, una funció que convé tindre present davant de l’amenaça i el mal cada vegada més grans que ocasionen estos focs”.

El conseller s’ha referit igualment al caràcter tradicional i cultural d’este sistema de producció a la Comunitat Valenciana, així com a la seua aportació a la preservació del medi ambient i la biodiversitat.

La taula redona, en la qual, a manera de clausura, ha intervingut el conseller, ha comptat també amb la participació de dos directors generals de la Comunitat Valenciana. El director general de Producció Agrícola i Ramadera, Simón Martínez, ha insistit en la problemàtica de les plagues i malalties, de les quals, “malgrat que el risc de transmissió de l’EHE ha disminuït, estarem molt pendents per a buscar solucions”. També el director general de Política Agrícola Comuna (PAC), Joaquín Gómez, hi ha parlat de “facilitar i flexibilitzar el màxim possible la càrrega burocràtica i administrativa”.

Per part del Govern d’Aragó hi han participat també dos directors generals. El director general de Qualitat i Seguretat Alimentària, Fernando Laguna, ha afirmat que “el mode de producció extensiu és el que el consumidor associa a una producció més d’acord amb la protecció del medi ambient, però eixe suport s’hauria de veure reflectit en un consum més gran del que es fa i a un preu que permeta la viabilitat d’eixes explotacions”. La importància d’afrontar els greus problemes de la ramaderia extensiva i de la gestió de les explotacions l’ha abordat el director general de Producció Agrària, Carlos Calvo.

Durant els tres dies que ha durat el congrés, s’han abordat aspectes relatius a la sanitat animal, la digitalització d’explotacions i les novetats de la PAC en relació als ecorègims.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions del conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre