Hisenda, Economia i Administració Pública

La Conselleria d'Hisenda destaca la contribució de la Xarxa de Càtedres a un model econòmic més competitiu, basat en el coneixement i la innovació

19/12/2023
  • El director general d'Economia, José Todolí, participa en l'acte de clausura de les activitats de la plataforma acadèmica composta per les cinc universitats públiques
  • Els responsables de les càtedres han tractat temes de rellevància, com ara les infraestructures, la logística, la transferència tecnològica o la intel·ligència artificial, entre altres

El director general d’Economia, José Todolí, ha destacat que la Xarxa de Càtedres contribuïx a “avançar cap a un model econòmic més competitiu, basat en el coneixement, la innovació i l’obertura a l’exterior, amb la finalitat d’aconseguir un model que siga més sostenible, tant des del punt de vista mediambiental, com productiu i social”.

José Todolí ha fet estes declaracions durant l’acte de clausura de les activitats de 2023 de la Xarxa de Càtedres de Transformació del Model Econòmic, en el qual ha agraït el treball dels equips de les cinc càtedres de les universitats públiques valencianes que conformen la Xarxa.

Prèviament, hi han participat els diversos directors i directores, que han presentat les conclusions més rellevants dels seus treballs durant el curs 2023 i les principals contribucions per a millorar el model econòmic valencià.

Així, han debatut sobre els reptes actuals del model econòmic valencià i s’han tractat temes de rellevància, com ara les infraestructures, la logística, la innovació, la digitalització, la transferència tecnològica, el tractament de la informació, la intel·ligència artificial o la sostenibilitat, entre altres.

El director de la Càtedra de la Universitat de València, Francesc Hernández, ha exposat els treballs de recerca que s’han dut a terme sobre l’economia circular en diversos sectors productius, la gestió d’instal·lacions de tractament d’aigües residuals mitjançant digitalització i aprenentatge automàtic a la Comunitat Valenciana i la viabilitat d’implementar un model d’economia circular en la indústria valenciana, i ha destacat el sector agroalimentari.

A continuació, la directora de la Càtedra de la Universitat d’Alacant, Paloma Taltavull, s’ha centrat en les línies d’investigació que s’han fet sobre la transformació global i les infraestructures per a afrontar-ho a escala internacional, els efectes de la mobilitat de retirats en el mercat immobiliari a Alacant, l’anàlisi detallada del sector del joguet valencià com a estudi de cas i l’avaluació de comerç, transport i logística en un context de crisi internacional.

Per la seua banda, el director de la Càtedra de la Universitat Politècnica de València, José Manuel Bernabeu, ha repassat els estudis realitzats sobre l’evolució i l’estat de la digitalització empresarial a la Comunitat Valenciana, la relació entre la digitalització i l’acompliment empresarial a través de l’anàlisi de subvencions públiques, així com l’anàlisi de models de negoci basats en l’explotació de dades obertes en l’economia valenciana.

Així mateix, els directors de la Càtedra de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, María José López i José Antonio Belso, han presentat els resultats dels treballs que s’han fet sobre el mapatge del panorama innovador a Alacant mitjançant una anàlisi de xarxes de col·laboracions en recerca i desenvolupament a la seua província, a més d’altres projectes sobre transferència tecnològica i els casos d’èxit de diversos equips d’investigació, com ara ApoEaberrant, IDB, Biodiversitat Agrícola i Millora Genètica de Varietats, i Aqüicultura Segura.

Finalment, el director de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la Universitat Jaume I, Luis Martínez, ha mostrat els eixos principals d’investigació en àmbits relacionats amb el desenvolupament, el creixement i la innovació sostenibles de la Comunitat Valenciana a través d’una revisió bibliomètrica des de l’any 2000, així com l’anàlisi de la trajectòria i el futur del clúster ceràmic més enllà de la crisi energètica. A més, també s’aborda l’aplicació de la intel·ligència artificial al disseny de productes ceràmics mitjançant el cas d’èxit d’AITISTER.

Contribució a la formació i la investigació

La Xarxa de Càtedres de Transformació del Model Econòmic és el resultat de la col·laboració de la Conselleria d’Hisenda, Economia i Administració Pública amb les cinc universitats públiques valencianes i té com a objectiu la formació, la investigació, la divulgació i l’elaboració de documentació sobre les necessitats en matèria de transformació del model econòmic valencià.

L’activitat d’esta plataforma acadèmica gira al voltant de tres eixos principals: en primer lloc, les activitats formatives dirigides a estudiants, empreses o institucions; en segon lloc, les activitats investigadores, com ara el desenvolupament de línies d’investigació conjunta i el suport en la realització de tesis doctorals, estudis o treballs de recerca, i en tercer lloc, les activitats divulgatives.

Cada una d’estes càtedres compta amb una subvenció per part de la Generalitat d’un màxim de 40.000 euros per a desenvolupar les seues activitats, excepte l’UJI, que rep una aportació de 50.000 euros, ja que és l’encarregada de dur a terme les labors de coordinació de la Xarxa de Càtedres de Transformació del Model Econòmic.

En concret, la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), la Universitat de València (UV), la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat d’Alacant (UA) i la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH) han desenvolupat durant este any treballs de recerca amb el propòsit d’impulsar un model econòmic més competitiu, fonamentat en el coneixement, la innovació i la projecció internacional, amb l’objectiu d’aconseguir una perspectiva més sostenible, que comprenga tant aspectes mediambientals com productius i socials.

Així mateix, a través d’estes càtedres s’han fomentat diverses iniciatives com ara l’organització de jornades públiques, concursos, exposicions, tallers, conferències i seminaris, per a difondre els seus treballs.

Àrees temàtiques

La Càtedra de l’UJI desenvolupa les activitats en l’àmbit de l’energia i el canvi climàtic, amb la finalitat d’afavorir l’equilibri territorial i mediambiental, principalment a través de l’estudi del cas del clúster ceràmic de la Comunitat Valenciana.

La Càtedra de la UV centra el seu treball en els àmbits de l’estudi de les potencialitats i oportunitats de l’economia circular en els diversos sectors de la Comunitat Valenciana, el foment del coneixement i la difusió en este camp. També aborda l’adopció d’estratègies per a l’ús sostenible de l’aigua, així com la promoció de projectes viables que incorporen la gestió dels recursos hídrics des d’una perspectiva d’economia circular com a forma d’adaptació al canvi climàtic.

Per la seua banda, la Càtedra de la UPV orienta el seu estudi a la importància de l’impacte de les noves tecnologies basades en el programari, tant en els sectors industrials, de servicis i tradicionals, com aquells que sorgixen gràcies a l’existència d’estes tecnologies. Així, dirigix la seua anàlisi a la implementació de tecnologies digitals en el teixit industrial valencià, les capacitats de la Comunitat per a donar resposta al repte d’un augment de la digitalització de l’economia i la difusió dels beneficis que comporta l’adopció gradual de les tecnologies digitals i la utilització de les dades que proporcionen.

De la mateixa manera, la Càtedra de la UA se centra en els camps de les infraestructures, la connectivitat i el desenvolupament territorial. En concret, s’ha enfocat en aspectes relacionats amb l’anàlisi de la connectivitat, tant dins de la Comunitat, i amb la resta del territori nacional, com a escala internacional, l’eficiència dels transports en les àrees urbanes i la seua relació amb un mercat residencial equilibrat.

Finalment, la Càtedra de la UMH desenvolupa les activitats en els àmbits de la innovació social i inclusiva. En concret, comprén aspectes relacionats amb el canvi tecnològic i la relació de l’activitat empresarial amb l’entorn, incidint en la transferència de coneixement i en les xarxes de col·laboració en recerca i desenvolupament, i l’impacte que tenen en determinats col·lectius.