Agricultura, Ramaderia i Pesca
Reunió sobre els reptes del sector primari

Aguirre reclama a Planas que “les ajudes al desballestament de vaixells pesquers de fusta siguen rendibles i dignes per al sector”

18/12/2023
Aguirre reclama a Planas que “les ajudes al desballestament de vaixells pesquers de fusta siguen rendibles i dignes per al sector”
  • El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca proposa esta mesura per a redistribuir els dies de faena entre la resta de les embarcacions i fer l'activitat pesquera més profitosa per a pescadors i armadors
  • Reitera al ministre la petició de potenciar la investigació per a declarar obligatòria una vacuna per a protegir la cabanya ramadera de l'EHE, malaltia vírica infecciosa no contagiosa que afecta remugants domèstics (boví) i salvatges (cèrvids)

El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha reclamat al ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, que “les ajudes per al desballestament de vaixells pesquers siguen rendibles i dignes per al sector”.

En una reunió a la seu del Ministeri a Madrid, amb el ministre, Luis Planas, i els consellers autonòmics sobre els reptes del sector primari, José Luis Aguirre ha alertat que “la mar Mediterrània ha entrat en pànic, el sector està en una situació insostenible i no hi ha sostenibilitat sense rendiment econòmic".

A més, hi ha afegit que “la reducció del 9,5 % d'enguany se suma a la dels tres anys anteriors, la qual cosa suma una reducció d'un 40 % de dies de pesca i així és impossible tirar avant. Els pescadors volen treballar i que els deixen treballar”.

Davant d'esta situació, el conseller proposa per a dignificar la seua situació que s'ajude el desballestament dels vaixells, començant pels arrossegadors de fusta, per als quals ja no hi ha professionals que els reparen, ni asseguradores que els asseguren per no tindre mesures de seguretat actualitzades.

En la Comunitat Valenciana hi ha comptabilitzades 33 embarcacions d'estes característiques. Amb la mesura proposada des de la Conselleria, si els 120 dies que cadascun d'estos arrossegadors té autoritzat eixir a pescar es repartiren entre la resta de les embarcacions, suposaria una borsa de quasi 4.000 dies, la qual cosa dignificaria l'activitat pesquera del sector.

José Luis Aguirre ha assenyalat que “és una proposta que s'ha tractat amb el sector, que està d'acord", i que ha transmés a altres responsables de polítiques pesqueres d'altres comunitats autònomes del Mediterrani.

Boví i arròs

Durant la reunió, el conseller també ha posat en relleu un dels reptes de la ramaderia en la Comunitat Valenciana: la incidència de l'EHE, una malaltia vírica infecciosa no contagiosa que afecta remugants domèstics (bovins) i salvatges (cèrvids). 

Aguirre ha puntualitzat que, si bé en les comunitats autònomes del nord d'Espanya hi ha una incidència important, no és així en la Comunitat Valenciana, però que “és necessari estar-hi atents”, per la qual cosa ha reiterat al ministre la petició de potenciar la investigació per a declarar obligatòria una vacuna per a protegir la cabanya ramadera de la malaltia.

En el transcurs de la trobada, el conseller també s'ha referit a l'èxit aconseguit en les institucions europees perquè el Parlament Europeu ha rebutjat recentment, en votació, la importació d'arròs tractat amb el fungicida triciclazole, prohibit a la Unió Europea, després de la labor informativa realitzada per la Conselleria entre eurodiputats a petició del sector arrosser. “Escoltant el sector és com es poden aconseguir coses”, ha conclòs.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats