Sanitat

L'Hospital La Fe aconseguix tres embarassos amb reproducció assistida en dones amb esclerosi múltiple

18/12/2023
L'Hospital La Fe aconseguix tres embarassos amb reproducció assistida en dones amb esclerosi múltiple
  • Esta patologia, en la qual el mateix sistema immunitari ataca el sistema nerviós, afecta unes 5.500 persones a la Comunitat Valenciana
  • És habitual que es diagnostique en persones jóvens, coincidint amb l'edat més fèrtil de la persona

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha aconseguit tres gestacions en el marc del protocol activat en 2022 per a dones amb esclerosi múltiple que volen ser mares. Este primer balanç es dona a conéixer amb motiu del dia nacional dedicat a sensibilitzar i visibilitzar sobre esta patologia, que es commemora cada 18 de desembre.

L’esclerosi múltiple és una malaltia en la qual el mateix sistema immunitari ataca el sistema nerviós de la persona. Hi ha uns 5.500 pacients a la Comunitat Valenciana.

Esta patologia és més freqüent en les dones que en els hòmens, i és la segona causa de discapacitat per malaltia entre les persones jóvens. De fet, és habitual que es diagnostique en el que es considera com el període més fèrtil de la persona.

La malaltia no compromet la capacitat de concebre, però alguns fàrmacs per a tractar-la no convé administrar-los durant l’embaràs. Per això, el que es recomana és la gestació planificada després d’almenys un any d’estabilitat clínica.

“Alineat amb este objectiu, a l’hospital La Fe es va posar en marxa a principis de l’any 2022 un circuit multidisciplinari que cerca, a més de materialitzar el desig gestacional de les dones, minimitzar els riscos associats a esta malaltia i els seus tractaments”, ha explicat el gerent de La Fe, José Luis Poveda.

La iniciativa va nàixer de la col·laboració entre Nuria García Camuñas, especialista de la Unitat de Reproducció Assistida de La Fe, que dirigix Jose María Rubio, i Sara García Gil-Perotín, doctora de la Unitat de Neuroimmunologia. En el marc d’este protocol s’ha atés 11 dones amb la malaltia i, mitjançant l’ús de tècniques de reproducció assistida, hi ha dos embarassos en curs i un tercer que ja ha culminat amb el naixement d’un bebé.

“L’objectiu últim és potenciar al màxim el desenvolupament dels projectes vitals de les persones amb esclerosi múltiple i, més en concret, de les dones”, en paraules de Gil-Perotín.

Amb la mateixa finalitat, esta especialista de La Fe ha literaturitzat testimonis de pacients en el llibre Retratos de lo invisible. Las caras de la esclerosis múltiple, que il·lustra la dibuixant Míriam Rodríguez, Mirilustra. Els beneficis es destinen a l’Associació de la Comunitat Valenciana d’Esclerosi Múltiple, que ha instal·lat este dilluns una taula informativa a La Fe.

També s’ha estrenat, coincidint amb l’efemèride, el videoclip del tema musical Ahora, interpretat per l’especialista i disponible de manera gratuïta en totes les plataformes digitals. La peça musical forma part de la campanya nacional ‘Ahora amb l’EM/Empoderar-te’ per a visibilitzar les persones afectades per esta patologia.

Galeria d'imatges