Hisenda, Economia i Administració Pública

La Generalitat prorroga la gratuïtat del transport per a joves i els descomptes del 50 % en els títols multiviatge i bons temporals

19/12/2023
La Generalitat prorroga la gratuïtat del transport per a joves i els descomptes del 50 % en els títols multiviatge i bons temporals
  • El descompte per als títols multiviatge i bons temporals s'amplia fins al 31 de juliol de 2024 i el bo jove temporal gratuït es prolonga fins al 30 de juny de 2024
  • El Consell aprova destinar 44,2 milions d'euros a ajudes per a compensar despeses en tractaments farmacèutics a diversos col·lectius per a l'any 2024
  • El Ple de l'executiu amplia en 6,9 milions el crèdit de les convocatòries d'ajudes al lloguer i a l'adquisició d'habitatges per a joves

El Consell ha aprovat el decret llei pel qual es prorroguen fins al 31 de juliol de 2024 les reduccions del 50 % en les tarifes dels bons temporals i títols multiviatge de transport públic i fins al 30 de juny, el bo jove temporal gratuït per a joves de fins a 30 anys.

Així ho ha avançat la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, en la roda de premsa posterior al Ple del Consell, en què ha comparegut acompanyada de la portaveu del Consell i consellera d'Hisenda, Ruth Merino.

Salomé Pradas ha explicat que, una vegada aprovada esta ampliació, els qui ja disposen del bo jove han de renovar-lo en les màquines automàtiques de venda de títols de Metrovalencia i TRAM d’Alacant, i en l'oficina d'atenció al client del TRAM de Castelló.

Pel que fa als descomptes del 50 % per a títols multiviatge, s'hi aplicaran de manera directa, per la qual cosa les persones usuàries no necessitaran realitzar cap mena de tràmit o procés tècnic per a beneficiar-se d'esta pròrroga en els viatges en el TRAM de Castelló, Metrobús, Metrovalencia, TRAM d'Alacant i autobusos urbans i interurbans.

El cost estimat per a la Generalitat de l'aplicació d'estes dos mesures és de 18,4 milions d'euros aproximadament.

Segons ha assenyalat Pradas, “poques setmanes abans que expire la vigència dels decrets aprovats per este Consell, i mentres es buiden les incerteses creades respecte a les mesures que cal adoptar per l'Estat i el possible finançament d'estes, hem decidit prorrogar-la per a no posar en perill la continuïtat dels descomptes”.

“Hem estat a l'espera de veure com anava a materialitzar-se el pròxim establiment de la gratuïtat en el transport públic tant als joves com a altres grups socials anunciat pel Govern d'Espanya, però, després de més d'un mes, encara no sabem de quina manera i quan es materialitzarà esta mesura, per la qual cosa des de la Generalitat hem decidit prorrogar els descomptes i la gratuïtat en els termes actuals”, hi ha afegit.

D'altra banda, la consellera també ha concretat que, a través d'este decret llei, es modifiquen diversos apartats del text refós de la Llei d'ordenació del territori, urbanisme i paisatge en relació amb la tramitació dels projectes territorials estratègics. Els canvis legals introduïxen una simplificació en la tramitació administrativa d'estos procediments.

Compensació per a tractaments farmacèutics

Respecte a la portaveu del Consell, Ruth Merino, ha informat de l'aprovació pel Consell del decret que regula les bases i la convocatòria d'ajudes destinades a facilitar l'adherència als tractaments mèdics prescrits per personal del sistema sanitari públic que estiguen subjectes a finançament públic, una mesura que té per objecte compensar la despesa farmacèutica de col·lectius determinats de persones.

En este sentit, en els pressupostos de l'any 2024, es destinaran 44.273.350 euros a ajudes a pensionistes de rendes baixes, persones amb diversitat funcional, menors de 18 anys amb renda baixa o no registrats ni autoritzats a residir a Espanya i persones en situació de desocupació.

A més, el Ple també ha aprovat un altre decret pel qual s'aproven les bases reguladores i la convocatòria per a concedir subvencions directes al col·lectiu de famílies monoparentals, destinades igualment a compensar la despesa farmacèutica dels tractaments mèdics prescrits per personal del sistema sanitari públic, que estiguen subjectes a finançament públic. A este col·lectiu es destinarà durant 2024 un import de 15.000 euros en ajudes a copagament farmacèutic.

Ampliació de crèdit per a lloguer i compra d'habitatge

Així mateix, el Consell ha aprovat dos modificacions pressupostàries en matèria d'ajudes al lloguer d'habitatges que suposen una generació de crèdit per import de 6,9 milions d'euros, tal com també ha informat Ruth Merino.

Es tracta, d'una banda, d'una ampliació de crèdit de 4,5 milions d'euros per a ajudes al lloguer d'habitatges, que permetrà, alhora, ampliar el crèdit de la convocatòria d'estes ajudes, la qual cosa beneficiarà 2.000 persones més. A més, d'una altra banda, s'augmenten en 2,4 milions d'euros les ajudes a l'adquisició d'habitatges per a persones joves, que beneficiarà 150 persones més en la Comunitat fins a aconseguir la xifra de 450.

Estes convocatòries d'ajudes estan cofinançades per la Generalitat, a través de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Igualtat, Serveis Socials i Habitatge, i pel Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana.

D'altra banda, el Ple ha acordat el nomenament de Montserrat Tello Millán com a directora de l'Institut Cartogràfic Valencià, en substitució de Xavier Navarro i Garcia, que cessa en el càrrec.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de la portaveu del Consell, Ruth Merino

Declaracions de la consellera de Medi Ambient, Salomé Pradas