Sanitat

El director general de Qualitat destaca l'ús de la tecnologia i la intel·ligència artificial per a agilitzar i millorar la gestió sanitària

19/12/2023
El director general de Qualitat destaca l'ús de la tecnologia i la intel·ligència artificial per a agilitzar i millorar la gestió sanitària
  • El premi a la idea més innovadora és per al projecte ‘Assistent virtual de veu per a optimitzar la llista d'espera en consultes especialitzades’
  • El concurs organitzat pel Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent i Fisabio ha celebrat enguany la segona edició

El director general d’Informació Sanitària, Qualitat i Avaluació, Juan Manuel Beltrán, ha destacat l’ús de la tecnologia i la intel·ligència artificial en els projectes presentats al concurs ‘Jo Innove 2023’ “amb la finalitat d’agilitzar i millorar la gestió sanitària”.

Beltrán ha fet estes declaracions en l’acte d’entrega de premis de la segona edició del concurs d’idees ‘Jo Innove’, que organitzen la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) i la Unitat d’Innovació i Investigació del Departament de Salut de Xàtiva-Ontinyent. L’objectiu d’este concurs és promoure la cultura de la innovació entre el personal d’este departament de salut, donant visibilitat a l’experiència del personal sanitari i fomentant les bones pràctiques.

Segons Beltrán, un tret molt destacable d’este concurs és que “les idees innovadores són aportades per professionals sanitaris d’este departament que, en el seu contacte directe amb el Sistema Sanitari i amb els pacients, detecten necessitats no cobertes i àrees de millora, i fan un pas avant per a proposar solucions”.

“Eixe nivell de compromís -ha continuat Beltrán- és el millor segell de qualitat del nostre sistema sanitari, perquè és l’únic que pot garantir que aconseguim una sanitat veritablement eficaç i equitativa a l’abast de tota la nostra ciutadania”.

Així mateix, el director general ha recalcat que “les idees proposades estan alineades amb algunes de les línies d’acció estratègicament prioritàries per a la Conselleria de Sanitat, com ara reduir el temps de llista d’espera diagnòstica o la involucració activa del pacient en la seua pròpia salut”.

Beltrán ha agraït als participants “les idees inspiradores, més enllà de l’atenció convencional”, i ha posat en relleu l’esforç de la Comunitat Valenciana “per a crear un futur on la innovació en la salut siga la norma, i no l’excepció”.

Premis

Després d’una última fase de votació en línia, realitzada este matí i en la qual podien participar els professionals d’este departament de salut, el projecte al qual ha anat a parar el primer premi ha sigut ‘Assistent virtual de veu per a optimitzar la llista d’espera en consultes especialitzades’, en la categoria de satisfacció dels pacients i els professionals, i en el qual han participat els doctors especialistes en pneumologia i medicina interna, María Dolores Martínez Pitarch i Lucas Deus.

S’ha plantejat un projecte d’innovació assistencial amb un assistent mèdic virtual que, utilitzant intel·ligència artificial i aprenentatge automàtic en la gestió clínica, puga contribuir a millorar el sistema d’organització de les consultes en esta àrea sanitària. Esta tecnologia pot ajudar a millorar el sistema de cites, la derivació i el temps d’espera.

D’altra banda, en la categoria de seguretat dels pacients i dels professionals ha sigut premiat el projecte ‘La seguretat en el quiròfan també és cosa teua’, elaborat per les infermeres de l’àrea quirúrgica Mónica Micó, Judith Soler, Teresa Prats Valls, Ana Gomis Sanz, Tamara Miravalls, Laura Tortosa i Verónica Pons.

Este projecte ha consistit a crear una llista de comprovació (checklist) de preparació prequirúrgica bàsica en format QR, efectiva i eficient, que promou la participació activa dels pacients i les seues famílies en l’acte quirúrgic i augmenta la seguretat. Amb esta eina, és el pacient qui fa la comprovació prèvia a la intervenció. Els QR en format infografia estarien situats en la sala d’espera i el pacient, en arribar, els podria escanejar amb el mòbil i completar els diversos ítems.

El tercer dels projectes i premis, també en la categoria de satisfacció dels pacients i professionals, ha sigut per a ‘Disseny i implementació d’un sistema d’e-Salut per a la identificació, l’emmagatzematge i la recuperació d’informació crítica en l’atenció a la gestant’. Hi han participat Luis María López, Antonio Antolí, Inmaculada Soler, Marta González, Sefa Mejías, Amelia Moscardó, Maribel Castelló, Rosabel Giner, M. Ángeles Martínez, Loles Pérez, Mamen Peláez, Francisco José Sáez, Francisco José Bellver i Amparo Romero, del Departament d’Obstetrícia i Ginecologia.

Este projecte consistix en la implementació d’un sistema accessible a la intranet del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, que servisca d’assistent en la identificació de la informació rellevant per a l’atenció urgent a l’embarassada, a partir de les anotacions clíniques, i que possibilita codificar-les i recuperar-les de manera immediata en la recepció de la gestant en el Servei d’Urgències de Maternitat, mitjançant un codi QR que s’incorporaria a la cartilla maternal.

Concurs ‘Jo Innove’

El concurs ‘Jo Innove’, cofinançat per l’Agència Valenciana d’Innovació (AVI), de la Generalitat, i el Programa operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana, ha valorat una desena de propostes innovadores en les quals s’ha tingut en compte l’impacte, la viabilitat i la novetat dels projectes.

Al projecte guanyador se li concedix una beca de 3.000 euros del laboratori Boehringer per al seu desenvolupament. Mentre que el segon i el tercer premi rebran, respectivament, dos beques de 800 i 400 euros de CSL VIFOR i un diploma acreditatiu de la Fundació Fisabio.

Els projectes presentats s’han valorat sobre la base de 4 criteris: l’impacte clínic i econòmic, així com la millora de qualitat de vida i qualitat assistencial de la realització del projecte; la factibilitat de la implementació de les mesures proposades; la viabilitat de la proposta en base dels recursos econòmics, personals i espacials disponibles, i la novetat i l’originalitat de la proposta.

Galeria d'imatges