Sanitat

La Fundació d'Investigació de l'Hospital General de València crea una unitat científica d'innovació empresarial

20/12/2023
La Fundació d'Investigació de l'Hospital General de València crea una unitat científica d'innovació empresarial
  • Esta unitat impulsarà la investigació aplicada i la transferència de resultats al teixit productiu per a avançar en salut
  • La directora general d'Investigació i Innovació ha indicat que “la investigació i la innovació són pilars fonamentals per a proporcionar la millor atenció possible als nostres ciutadans”

La Fundació d’Investigació de l’Hospital General Universitari de València ha creat, amb el finançament de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), una unitat científica d’innovació empresarial, que impulsarà la investigació aplicada i la transferència de resultats al teixit productiu amb la finalitat de contribuir a l’avanç de la ciència i la salut en benefici de la societat.

La unitat té com a objectiu principal impulsar i dinamitzar la col·laboració amb l’entorn tecnològic i les empreses de la Comunitat Valenciana per al desenvolupament de productes, servicis i tecnologies, i s’ha presentat este dimecres en la I Jornada d’Innovació en Salut.

En este esdeveniment, celebrat a la sala d’actes del Consorci Hospital General Universitari de València, ha participat la directora general d’Investigació i Innovació, Mariola Penadés, la ponència de la qual ha tractat sobre ‘El valor de la investigació i la innovació en l’entorn sanitari’.

Penadés ha destacat que esta jornada “no només celebra la innovació, sinó que també subratlla el compromís de la Conselleria de Sanitat amb el foment de la investigació translacional i la creació d’entorns propicis per al desenvolupament de noves idees”. “És un reflex de la nostra convicció que la investigació i la innovació són pilars fonamentals per a proporcionar la millor atenció possible als nostres ciutadans. Investiguem perquè els pacients necessiten més investigació”, hi ha afegit.

La directora general d’Investigació i Innovació ha assenyalat que entre les metes d’esta unitat científica d’innovació empresarial “destaca l’impuls de col·laboracions estables i, a llarg termini, entre les esferes industrial i empresarial amb els àmbits científic i universitari”, “ja que estes sinergies són fonamentals per a valorar, dinamitzar i explotar els desenvolupaments reeixits entre els professionals. El Departament de Salut València-Hospital General es consolida així en matèria d’R+D+I”, ha emfatitzat.

També ha intervingut la cap d’unitat d’Innovació de l’AVI, Silvia Sánchez, per a exposar les ‘Línies de suport de l’AVI per a l’enfortiment del teixit productiu de la Comunitat Valenciana’.

La jornada ha comptat, a més, amb una ‘àrea demo’ on s’han exposat projectes d’investigació i innovació posats en marxa i duts a terme per personal investigador de la Fundació d’Investigació de l’Hospital General de València. Es tracta de projectes com ara NOSOSENS, de desenvolupament d’un sistema de detecció i prevenció primerenca de malalties nosocomials en entorn hospitalari, o també EXTRATUBE, de desenvolupament d’un tub endotraqueal expansible. Els dos han sigut finançats per l’AVI en la convocatòria 2023.

Sobre la Fundació

Des de la seua creació en 1999, la Fundació d’Investigació de l’Hospital General Universitari de València ha anat creixent en investigació biomèdica i innovació científica i tecnològica, amb la finalitat de generar respostes innovadores i eficients als principals reptes de salut.

Actualment, ja té en marxa diversos projectes d’innovació en col·laboració amb centres tecnològics, universitats i empreses, centrats en productes i servicis transferibles al teixit productiu que contribuiran a millorar la pràctica hospitalària i la competitivitat territorial.

La Fundació realitza investigació biomèdica i clínica multidisciplinària emprant tecnologia capdavantera i col·laborant amb diferents agents del sistema d’innovació amb prestigi regional, nacional i internacional. La innovació constituïx un dels seus pilars bàsics i és una palanca tractora per a aconseguir un sistema de salut d’excel·lència que millore l’assistència als pacients i la seua qualitat de vida.

Entre les diverses iniciatives pioneres a la Comunitat Valenciana que han dut a terme investigadors de la Fundació, i els seus col·laboradors estratègics, cal destacar un projecte per a potenciar la innovació en cirurgia robotitzada, ja que l’Hospital General Universitari de València va ser el primer de la sanitat pública valenciana en el qual es van practicar intervencions quirúrgiques mitjançant cirurgia robòtica.

En eixe sentit, és important destacar també la creació de la Càtedra de Cirurgia Robòtica entre la Fundació i la Universitat de València, la primera d’Espanya.

Així mateix, cal subratllar la creació del primer Point of Care (unitat pilot) de la Comunitat Valenciana per a la creació de models 3D complexos per a planificació quirúrgica, així com la posada en marxa del Laboratori de Valoració Funcional i Biomecànica en el Servei de Rehabilitació de l’Hospital General de València.

A més, la Fundació acull diverses estructures d’excel·lència, com ara grups d’investigació pertanyents al CIBER i una plataforma de biomodels i biobancs de l’Institut de Salut Carlos III.

Galeria d'imatges