Hisenda, Economia i Administració Pública
Aprovació dels Pressupostos de la Generalitat

Ruth Merino: “Estem desitjant fer realitat uns pressupostos que situaran la Comunitat Valenciana en el lloc que es mereix”

20/12/2023
Ruth Merino: “Estem desitjant fer realitat uns pressupostos que situaran la Comunitat Valenciana en el lloc que es mereix”
  • Els Pressupostos de la Generalitat per a 2024, que ascendixen a 29.732 milions i reforcen els recursos per a servicis fonamentals, són aprovats en les Corts
  • Ruth Merino, consellera d'Hisenda, destaca que estos comptes són “l'instrument a través del qual aconseguirem dur a terme eixe full de ruta que posarà la Comunitat en el lloc que es mereix”
  • Merino destaca el caire social dels pressupostos, els primers elaborats amb Nefis, en els quals Sanitat tindrà la quantitat més gran de recursos de la història
  • Els nous beneficis fiscals previstos en la Llei de mesures suposaran un estalvi de 199 milions a la ciutadania valenciana i beneficiaran el 87,5 % dels declarants 

La consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha expressat la seua satisfacció després de l’aprovació en les Corts dels Pressupostos de la Generalitat per a 2024, els primers del nou Consell, perquè reforcen els servicis fonamentals i perquè són “l’instrument a través del qual aconseguirem dur a terme eixe full de ruta que posarà la Comunitat en el lloc que es mereix”.

Per això, Merino ha destacat que el Consell està desitjant posar-se a executar uns comptes “que permetran que el canvi que mereix la Comunitat Valenciana siga una realitat com més prompte millor”, malgrat les “dificultats” per a elaborar-los per la falta de finançament, però també “perquè el Govern de Sánchez i de la ministra Montero no ens ho ha posat gens fàcil”, ja que no han facilitat a la Conselleria d’Hisenda la informació sobre els recursos amb els quals comptarà l’any que ve.

“Ho farem bé, gestionant bé tots i cada un dels recursos dels valencians pel gran respecte que tenim per ells i per cada euro que procedisca dels impostos dels contribuents”, s’ha compromés la consellera d’Hisenda, que ha insistit que els Pressupostos de 2024 són “els que necessiten els ciutadans de la Comunitat Valenciana”.

Els Pressupostos de la Generalitat per a 2024 han estat definitivament aprovats en les Corts després del debat d’esmenes que ha tingut lloc este dimarts i dimecres, i entraran en vigor el pròxim 1 de gener junt amb la Llei de mesures fiscals.

A més, la consellera d’Hisenda ha recordat que l’agència de qualificació creditícia Standard&Poor’s ha considerat que estos pressupostos destaquen pel seu realisme en les previsions i per l’enfocament “prudent” que fan en la despesa, la qual cosa demostra que el Consell va “en la bona direcció”. També ha valorat que hagen sigut els primers de la història elaborats amb Nefis, la nova plataforma de gestió economicofinancera de la Generalitat que permetrà millorar l’eficiència en l’execució d’estos pressupostos.

Els pressupostos augmenten un 4,5 %

Els Pressupostos de la Generalitat per a 2024 ascendixen a 29.732 milions d’euros, cosa que significa un augment del 4,5 % respecte al pressupost de l’exercici 2023, l’últim elaborat per l’anterior Consell. Quant a la despesa real (pressupost no financer), ascendix a 22.670 milions, un 2,3 % més.

En este sentit, cal recordar que, pel que fa a les despeses, un dels principals condicionants del pressupost de la Generalitat de 2024 és l’augment en 1.341 milions del capítol del deute, que passa de 6.607 milions en el pressupost inicial de 2023 a un total de 7.948 milions entre venciments de deute i interessos.

Els primers pressupostos del nou Consell augmenten els recursos per a servicis fonamentals. Així, la Conselleria de Sanitat té el pressupost més gran de la història, 8.504 milions d’euros, cosa que significa un increment del 2,13 %.

Per la seua banda, la Conselleria d’Educació disposa d’un pressupost per a 2024 de 6.871 milions d’euros, després de créixer un 1,2 %, mentre que el pressupost de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge ascendix a 2.811 milions d’euros, un 0,9 % més.

D’esta manera, els recursos consolidats destinats a política social (Sanitat, Educació i Benestar Social) augmenten un 2,15 % i superen els 18.342 milions d’euros, la qual cosa suposa un total de 396 milions més que en l’exercici de 2023.

En este sentit, els comptes autonòmics per a 2024 reforcen els servicis fonamentals, que copen el 83 % del pressupost. Així, la despesa real social s’incrementa un 2,15 % respecte als comptes anteriors. Del total de pressupost no financer per a 2024, el 83 % dels recursos es destinen a reforçar els servicis públics. Per àrees, la despesa real relativa en Sanitat equival al 37 % del total, la més alta de la història de la Comunitat Valenciana; la d’Educació representa el 29 % i la de Benestar Social, el 17 % del total.

Aprovació Llei mesures fiscals

Així mateix, les Corts han aprovat el projecte de la Llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d’organització de la Generalitat de 2024, que impulsa noves mesures fiscals que suposaran un estalvi estimat de més de 199 milions d’euros a la ciutadania valenciana, i el nombre de beneficiaris potencials serà d’un màxim de 2,1 milions de contribuents, el 87,5 % dels declarants a la Comunitat Valenciana.

La coneguda com a Llei d’acompanyament inclou sis noves deduccions en l’IRPF de caràcter social per a reactivar l’economia, que beneficiaran els contribuents amb les rendes més baixes, i que s’aplicaran amb efecte retroactiu perquè l’estalvi es produïsca ja en la declaració de la renda de 2023. En concret, esta mesura s’aplica a les declaracions amb una base liquidable individual d’un màxim de 32.000 euros i conjunta d’un màxim de 48.000 euros.

A més, els jóvens de menys de 35 anys i els compradors d’habitatges protegits de règim general tindran un tipus reduït del 6 % en l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) i Actes Jurídics Documentats (AJD), per a l’adquisició d’habitatge habitual de 180.000 euros com a màxim.

Igualment, s’establix un tipus superreduït del 3 % per compra d’habitatge habitual de protecció oficial de règim especial i per compra d’habitatge per a famílies nombroses i monoparentals, persones amb discapacitat i dones objecte de violència de gènere, i el límit del valor de l’habitatge és també de 180.000 euros.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions de la consellera d'Hisenda, Ruth Merino