Agricultura, Ramaderia i Pesca
Eficiència hídrica

José Luis Aguirre anuncia l'inici de les obres de millora del regadiu a San Fulgencio, Crevillent, Catral i Orihuela per 4,1 milions d'euros

27/12/2023
  • Les millores afectaran 22.705 regants i una superfície agrària de 27.110 hectàrees
  • Evitarà pèrdues d'aproximadament 45 milions de metres cúbics d'aigua a l'any

El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha anunciat que al començament de 2024 s'iniciaran les obres de condicionament i millora de les infraestructures hidràuliques de regadiu als municipis de San Fulgencio, Crevillent, Catral i Orihuela, que tenen un import de 4.164.310,94 euros.

José Luis Aguirre ha destacat els treballs que es realitzaran per a fer més eficient el reg de 22.705 regants en una superfície agrícola de 27.110 hectàrees i que evitarà pèrdues d'aigua d'aproximadament 45 milions de metres cúbics a l'any i que revertirà en els cultius mateixos.

Referent a això, Aguirre hi ha afegit que “encara que la Comunitat Valenciana té un sistema de reg dels més eficients del món, les condicions meteorològiques obliguen a aprofundir en l'aprofitament màxim de l'aigua i, per a fer-ho, la Conselleria estarà sempre al costat dels regants”.

Les entitats objecte de les millores són: la Comunitat General de Regs de Llevant Marge Esquerre, el Sindicat de Regs de Sant Felip Neri de Crevillent i el Jutjat Privatiu d'Aigües d'Orihuela.

Concretament, es tracta del canal principal i primera elevació de regs de Llevant, Marge Esquerre, al municipi de San Fulgencio; de la séquia de la partició a les localitats de Crevillent i Catral, i de la séquia d'Alquible a Orihuela.

Detalladament, en el canal principal i primera elevació de regs de Llevant les obres consistixen en la canalització i el cobriment, la instal·lació de netejareixes automàtics de desbastament i el condicionament de la instal·lació de bombament de la primera elevació.

En la séquia de la partició es realitzarà la recrescuda de la solera i de la coronació dels murs i el revestiment interior d'estos.

Respecte de la séquia d'Alquibla, s'executarà la construcció d'una obra de pas d'uns 24 metres de longitud, per a substituir el pas existent de formigó armat en molt mal estat, i la reconstrucció de 37 metres del canal de la séquia, aigua amunt i aigua avall, del nou pas.

Estos treballs s'emmarquen en l'actuació que la Conselleria du a terme per a reparar els danys en els regadius afectats per la DANA de 2019 al Baix Segura (el pla Vega Renhace), dels quals ja s'han executat més de 25 milions d'euros.