Hisenda, Economia i Administració Pública

Ruth Merino: "Exigim al Govern que aprove de manera urgent un fons transitori d'anivellament que ens permeta continuar garantint els serveis fonamentals als ciutadans de la Comunitat"

28/12/2023
Ruth Merino: 'Exigim al Govern que aprove de manera urgent un fons transitori d'anivellament que ens permeta continuar garantint els serveis ...
  • “Aprovar un fons d'anivellament és senzill; es tracta de voler fer-ho i per això ho demanaré on faça falta, com faça falta i davant de qui faça falta, perquè s'incloga en els PGE de 2024”, assegura la consellera d'Hisenda
  • Merino encarrega a la Comissió d'Experts per a la reforma del model de finançament una actualització de les necessitats de la Comunitat Valenciana per a basar les seues exigències en el rigor, i anuncia la convocatòria de la comissió mixta Corts-Consell
  • La responsable d'Hisenda lamenta el “desistiment de funcions” de María Jesús Montero i li demana que assumisca la seua responsabilitat: “Nosaltres sí que farem el nostre treball”

La consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha exigit al Govern central l’aprovació d’un fons transitori d’anivellament que permeta a la Comunitat Valenciana rebre ja en 2024 els mateixos recursos que la mitjana del conjunt de CA de règim comú, per a “continuar garantint els serveis fonamentals als ciutadans de la Comunitat Valenciana”.

Merino ha defés que l’aprovació d’este fons és una “prioritat” després de la “decepció” que va suposar comprovar, en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera celebrada el dia 11 de desembre, que el Govern “sembla que no té intenció d’abordar la reforma del sistema”.

La consellera d’Hisenda s’ha pronunciat en estos termes després de la reunió de la Comissió d’Experts per a la reforma del model de finançament, reunida este dijous davant de la necessitat de reactivar la negociació entre les CA i el Govern central per a aprovar una nova llei de finançament de les comunitats autònomes.

L’objectiu de la trobada ha sigut precisament adaptar a l’escenari actual alguns dels càlculs que conté la proposta de reforma que la Comissió d’Experts va formular en 2017. “Volem ser rigorosos amb els números i amb les dades tècniques i refrescarem totes les xifres referents tant al sistema de finançament com a eixe fons d’anivellament”, ha explicat la consellera d’Hisenda.

“Reformar el sistema de finançament és complex i el que és fàcil és no afrontar eixa reforma”, ha lamentat Merino, que ha recordat que, per contra, aprovar un fons d’anivellament “és senzill”. “Es tracta de prendre la decisió i de voler fer-ho, i per això ho demanaré on faça falta, com faça falta i davant de qui faça falta”, ha insistit.

“Nosaltres sí que farem el nostre treball”

Merino ha reiterat la necessitat urgent de renovar l’actual model de finançament —aprovat en 2009 i que en 2024 complirà deu anys caducat— per a garantir tant la suficiència financera de la Comunitat Valenciana, un objectiu “d’interés general que transcendix les sigles polítiques”, com l’equitat entre els ciutadans de la Comunitat Valenciana i els de la resta de l’Estat.

Ruth Merino també ha exposat que, enfront del desistiment de funcions de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, per a assumir la seua responsabilitat, tindre “altura de mires” i impulsar la reforma del model de finançament, “ja no caben més demores ni més ajornaments”.

“Tenim molt clar que nosaltres sí que farem el nostre treball i este Govern serà totalment clar, reivindicatiu i contundent en les seues reivindicacions. Sense tebieses per a exigir el que és just per a tots els ciutadans de la Comunitat Valenciana, i que durant tants anys se’ns ha negat. Per això nosaltres hi portarem el nostre treball fet”, ha subratllat la responsable d’Hisenda.

En este sentit, cal recordar que més de dos anys després d’haver posat sobre la taula una primera proposta de reforma, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, continua sense avançar en el disseny d’un nou sistema, com ho demostra el fet que esta qüestió ni tan sols fora inclosa en l’ordre del dia de la primera reunió del CPFF convocada esta legislatura.

Comissió mixta Corts-Consell

En la reunió amb la Comissió d’Experts, la consellera Ruth Merino també ha anunciat que ja s’ha posat en marxa el procés per a convocar pròximament a la comissió mixta Corts-Consell per a informar sobre les accions del Consell en la reforma del finançament.

Després de la convocatòria del CPFF, en què es van aprovar els objectius d’estabilitat per a 2024, el Ministeri d’Hisenda ha de convocar ara un nou CPFF per a aprovar els objectius de dèficit de les CA.

Unitat en el diagnòstic

Per la seua banda, Francisco Pérez, en representació de la Comissió d’Experts, ha destacat que la reunió ha servit per a comprovar l’interés que continua existint tant per part del Consell com dels experts per continuar col·laborant en una tasca rellevant per a l’interés de la Comunitat Valenciana.

El director de l’IVIE ha destacat, a més, que la coincidència de les forces polítiques i de la societat valenciana en la valoració de la situació de la Comunitat Valenciana des del punt de vista del finançament ha fet que la Comunitat tinga el reconeixement exterior que té “moltes raons” per a demanar que canvie la seua situació.

A la reunió, que ha tingut lloc a la Conselleria d’Hisenda, han assistit Eusebio Monzó, secretari autonòmic d’Hisenda i Finançament; Vicent Cucarella, síndic major de la Sindicatura de Comptes de la CV; Nicolás Jannone, director general de Finançament; Francisco Pérez, catedràtic emèrit de la Universitat de València i director de l’IVIE; José Antonio Pérez, de la Universitat Politècnica de València; Rafael Beneyto Cabanes, analista financer; Ángeles Pla Vall, de la Universitat de València, i Juan Pérez Ballester, investigador de l’IVIE.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de la consellera d'Hisenda, Ruth Merino