Agricultura, Ramaderia i Pesca
Regadiu

Agricultura convoca per 2,5 milions d'euros les ajudes d'adaptació al risc d'inundació al Baix Segura per a regants i ramaders

29/12/2023
  • L'ajuda arribarà al total de l'import de les despeses subvencionables sol·licitades i es podrà augmentar als cinc milions d'euros
  • Se subvencionaran les actuacions d'adaptació i reducció del risc d'inundació de les instal·lacions vulnerables d'explotacions agrícoles i ramaderes

La Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la convocatòria perquè comunitats de regants, jutjats d’aigües, sindicats de regs, altres entitats de regadiu i titulars d’explotacions ramaderes formulen les seues propostes en relació amb mesures per a l’adaptació al risc d’inundació al Baix Segura.

Amb caràcter general, l’objectiu d’esta subvenció és la necessitat de posar en marxa accions d’adaptació al risc d’inundació, invertint a incrementar la resiliència als termes municipals de la comarca del Baix Segura, fomentant la seua adaptació i la preparació, pel fet que concentren un elevat risc d’inundació d’acord amb els mapes de perillositat.

Per tant, mitjançant esta iniciativa s’hauran de desenvolupar concretament mesures per a l’adaptació al risc d’inundació de béns de titularitat de comunitats de regants, jutjats d’aigües, sindicats de regs o altres entitats de regadiu i titulars d’explotacions ramaderes.

L’import total de la subvenció ascendix a 2,5 milions d’euros, distribuïts en 2,2 milions d’euros per a comunitats de regants, jutjats d’aigües i sindicats de regs i 300.000 euros per als titulars d’explotacions ramaderes. Este import es podrà ampliar en 2,5 milions d’euros més.

L’ajuda arribarà al total de l’import de les despeses subvencionables de les sol·licituds seleccionades.

En este sentit, seran subvencionables les actuacions d’adaptació i reducció del risc d’inundació d’instal·lacions vulnerables de comunitats de regants, jutjats d’aigües, sindicats de regs i altres entitats de regadiu, com, per exemple, estacions de bombeig, quadres elèctrics i transformadors, estacions de filtratge i basses.

També podran ser subvencionables el trasllat a altres ubicacions d’algunes de les instal·lacions; les actuacions amb infraestructures hidràuliques lineals de les entitats de reg, tant séquies com assarbs, que tinguen per objecte augmentar la capacitat hidràulica, i altres actuacions d’adaptació al risc d’inundació, incloent-hi la implementació de mesures identificades en els plans de gestió del risc d’inundació i altres plans regionals o municipals d’actuació enfront d’inundacions.

A més, per als titulars d’explotacions ramaderes, també s’ajudarà a la instal·lació d’elements que permeten adaptar i protegir explotacions ramaderes enfront del risc d’inundació, com ara: allotjament temporal per als animals, bardes permanents o temporals, construcció de rampes d’accés, barreres antiinundació, elevació del sòl de naus i protecció d’equipament o instal·lacions, i segellament i impermeabilització de murs exteriors.

La convocatòria es pot consultar en el Diari Oficial de la Generalitat

El termini de presentació de sol·licituds serà de tres mesos a partir del 15 de gener de 2024. S’ha de presentar un projecte tècnic amb descripció detallada de les actuacions previstes.

Les entitats de reg presentaran les sol·licituds telemàticament, a través de la seu electrònica de la Generalitat, ací.

Els titulars de les explotacions ramaderes presentaran les sol·licituds telemàticament, a través de la seu electrònica de la Generalitat, ací.