Justícia i Interior

La Conselleria de Justícia i Interior actualitza el Pla especial davant del risc de transport de mercaderies perilloses

03/01/2024
  • En la Comunitat Valenciana es produïxen una mitjana de 9 accidents anuals en el transport de mercaderies perilloses
  • El 40 % dels accidents es produïxen a les autovies A7/AP7 i A3 i a les carreteres N340 i N332

La Conselleria de Justícia i Interior actualitza el Pla especial davant del risc de transport de mercaderies perilloses per a adaptar-lo als canvis que s'han anat produint en la gestió d'este risc des que es va elaborar este protocol en 1998 i, després de la seua última revisió, en 2011.

Este pla és necessari a la Comunitat Valenciana perquè és un territori de trànsit de moltes mercaderies perilloses transportades des dels polígons industrials del nord d'Espanya (País Basc i Catalunya) i del Sud (Cartagena i Andalusia) i viceversa. També els ports de la Comunitat Valenciana són importants centres de recepció i distribució de mercaderies perilloses.

De fet, en esta comunitat es produïxen una mitjana de 9 accidents a l'any en el transport de mercaderies perilloses. Un nombre que s'ha reduït quasi a la meitat en la segona dècada dels anys 2000, atés que, en la primera, entre 2000 i 2009, la mitjana d'accidents en este tipus de transport era de 14 sinistres.

Més de la meitat dels accidents, el 53 % ocorren a la província de València i la resta es repartixen entre Alacant i Castelló (25,7 i 21,3 %, respectivament). En concret, el 40 % es produïxen a les autovies A7/AP7, A3 i les carreteres nacionals N340 i N332. Esta última, la carretera que unix València amb la ciutat d'Almeria de Vera, és la que més sinistres té i registra en este tipus de vies un 31 % dels accidents.

En el pla es classifiquen estos accidents en cinc tipus segons la gravetat. La major part dels accidents que es produïxen a la Comunitat Valenciana són de tipus 2, o sense fuita de contingut, i de tipus 3, accidents amb fuites, amb un 42,7 % i un 51,4 %, respectivament.

En el 69 % dels casos, només s'han produït danys materials i no hi ha hagut víctimes ni ferits. De la resta d'accidents en els quals hi ha hagut ferits, el 89 % són lleus. I en el 91 % dels casos tampoc hi ha contaminació mediambiental. 

En el 30 % dels accidents, la mercaderia transportada són GLP (gasos) o combustibles (gasolines, gasoils, etc.).

La nova edició del pla incorpora l'actualització de dades estadístiques que s'han produït fins a desembre de 2022 i de les vies de comunicació actuals per les quals es transporten mercaderies perilloses a la Comunitat Valenciana.

A més, inclou millores en cartografia, especialment de les àrees metropolitanes de les tres capitals de província per a facilitar la determinació d'un risc segons el lloc on s'haja produït l'incident. 

S'inclouran unes taules de distàncies d'intervenció perquè els consorcis puguen actuar de manera segura en els moments inicials de l'emergència. Cartografia del risc, això és un aspecte nou quant a l'estructura i organització.

A més, a proposta del Consorci Provincial de Bombers de Valenciana s'ha incorporat una taula amb una nova zonificació per a facilitar la delimitació de l'espai d'intervenció en una emergència. Es tracta de la zona de protecció que es delimita al voltant de l'emergència i en la qual només penetren els serveis d'intervenció.