Innovació, Indústria, Comerç i Turisme

El Consell aprova el nou decret regulador del turisme actiu i l'ecoturisme a la Comunitat Valenciana

04/01/2024
  • La principal novetat és la regulació de les empreses dedicades a l'ecoturisme i l'aprovació d'un annex d'activitats agrupades segons les propostes del sector
  • S'incorpora el carnet identificatiu per a professionals d'atenció al públic amb l'objectiu addicional de facilitar el control de l'intrusisme i la competència deslleial

El Consell ha aprovat el nou decret que regula l'activitat de les empreses dedicades al turisme actiu i a l'ecoturisme dins de l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.

Este nou decret deroga l'anterior normativa reguladora, que data l'any 2012, i l'adapta a la Llei 15/2018 de turisme, oci i hospitalitat.

El turisme actiu i l'ecoturisme és un sector en auge que agrupa més de 500 empreses a la Comunitat Valenciana que, pel seu dinamisme, exigixen una adaptació constant en la cerca de l'excel·lència en la prestació del servei, especialment en l'àmbit del desenvolupament sostenible i del respecte mediambiental.

Respecte als canvis més significatius, la principal novetat és la regulació de les empreses de turisme actiu i ecoturisme i l'aprovació d'un annex d'activitats agrupades genèricament d'acord amb les propostes realitzades pel sector.

A més, s'han incorporat millores tècniques en matèria d'assegurances (de responsabilitat civil i accidents), elements de seguretat (fitxes tècniques, equips de comunicació o de formació específica en matèria de rescat i primers auxilis).

També s'ha simplificat el procediment per a l'ordenació de l'activitat de turisme actiu o ecoturisme i s'ha adaptat al Decret 1/2022, de 14 de gener, del Consell, de regulació del Registre de Turisme de la Comunitat Valenciana. Així, els qui pretenguen desenvolupar l'activitat de turisme actiu o ecoturisme han de presentar una declaració responsable, exclusivament de manera electrònica, a la qual necessàriament ha d'acompanyar una memòria de les seues activitats.

A més, s'han aprovat nous distintius i, com a novetat, les persones que desenvolupen la seua activitat amb atenció al públic han d'anar identificades amb un carnet de l'empresa de turisme actiu i/o ecoturisme, amb l'objectiu addicional de facilitar les tasques de control de l'intrusisme i la competència deslleial.

El decret del turisme actiu i l'ecoturisme de la Comunitat Valenciana regula, per tant, aspectes com la definició, requisits de les empreses, els drets i obligacions de les persones usuàries, a més del desenvolupament de les activitats, o el règim de preus i reserves.

A més, en els annexos també s'inclou una relació de les activitats de turisme actiu i ecoturisme, els distintius oficials i el carnet identificatiu per a professionals amb atenció al públic.

Per a l'elaboració de la normativa s'ha comptat amb la participació ciutadana i del sector empresarial en les fases de consulta i informació pública.