Sanitat

L'IIS La Fe tanca 2023 com al primer centre d'investigació biomèdica de la Comunitat Valenciana en captació de fons per a l'R+D+I

06/01/2024
L'IIS La Fe tanca 2023 com al primer centre d'investigació biomèdica de la Comunitat Valenciana en captació de fons per a l'R+D+I
  • ​​​​​​​L'IIS La Fe ha rebut ajudes autonòmiques, nacionals i internacionals, públiques i privades, per valor de 14.608.041 euros, amb les quals es posaran en marxa 100 projectes d'investigació
  • El pressupost de l'IIS La Fe per a 2024 ascendix a 31.317.000, un 7 % més que l'exercici passat
  • L'IIS La Fe serà reavaluat en 2024 com a institut d'investigació sanitària

L’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) tancarà l’exercici 2023 amb una captació de fons públics autonòmics, nacionals i internacionals de 14.608.041 euros. Estes xifres tornen a situar l’IIS La Fe com a referent dels centres d’investigació sanitària de la Comunitat Valenciana en captació de fons públics nacionals i internacionals i finançament d’iniciatives d’investigació.

L’IIS La Fe ha captat el finançament de 14 projectes de l’Acció Estratègica en Salut (AES 2023) de l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII), principal organisme públic espanyol d’investigació i innovació en ciències de la salut i biomedicina, amb un total de 4.150.000 euros, entre els quals destaca la iniciativa FORTALECE, per un import de 2.500.000 euros. La taxa d’èxit va ser del 56,55 %, molt superior a anys previs.

Una altra fita destacada en la captació de fons públics estatals és la designació de l’IIS La Fe, per part de l’ISCIII, com a únic centre seleccionat a la Comunitat Valenciana per al Consorci Estatal en Xarxa per al Desenvolupament de Medicaments de Teràpies Avançades (CERTERA).

També s’han concedit 27 ajudes de recursos humans, la qual cosa suposa un 48,36 % d’èxit i un total de 2.600.862 euros, en què destaca la concessió de 3 contractes Miguel Servet i un contracte Juan Rodés.

A més, gràcies a ajudes privades s’han finançat 20 projectes amb un import de 763.000 euros, una xifra que dobla la del finançament obtingut en 2022.

Finançament internacional, innovació i investigació clínica

En finançament internacional, l’IIS La Fe va obtindre en 2023 nou projectes internacionals per valor de 2.990.657 euros per a investigar, fonamentalment, en les àrees de càncer, imatge mèdica i dades massives i intel·ligència artificial. L’IIS La Fe ha tancat 2023 amb 37 projectes internacionals d’investigació biomèdica actius, amb un finançament pròxim als 15 milions d’euros.

En innovació, l’IIS La Fe ha rebut finançament de l’ISCIII per a dos projectes de desenvolupament tecnològic en salut, gràcies als quals es desenvoluparan un teclat intel·ligent per a l’avaluació i el seguiment de malalties neurodegeneratives i una porta molecular dissenyada per a detectar biomarcadors de cardiotoxicitat per quimioteràpia.

A més, l’ISCIII i el Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació d’Espanya han concedit el projecte Determia en Medicina Personalitzada i Teràpies Avançades. Es tracta d’un projecte consorciat amb l’àmbit empresarial en el qual s’ha aconseguit un finançament de 3,4 milions d’euros per al diagnòstic ràpid del càncer de pròstata.

L’IIS La Fe s’ha posicionat en 2023 com a líder a la Comunitat Valenciana en el desenvolupament d’assajos clínics. Durant l’any passat es van obrir 185 assajos nous i el Comité d’Ètica d’Investigació amb Medicaments ha avaluat 437 estudis clínics. Actualment, l’IIS La Fe té actius 745 assajos clínics de la indústria farmacèutica i 145 projectes propis.

Ciència i societat: mecenatge, participació ciutadana i governança

L’any que acaba ha estat marcat, també, per fites com el llegat de María Jordá Sanz, la costurera valenciana que va deixar la seua herència a la investigació en oncologia i cardiologia de l’IIS La Fe. Gràcies a este llegat, s’ha llançat la primera edició de les Ajudes María Jordá Sanz, per a generar projectes interns d’investigació científica bàsica i translacional en oncologia i cardiologia en procés d’avaluació. Esta convocatòria comptarà amb la participació de la societat a través de la Comissió Ciutadana per a l’avaluació de projectes d’investigació de l’IIS La Fe, formada per representants d’associacions de pacients, empresariat, col·lectius socials, gestors sanitaris i sector educatiu.

Estes iniciatives s’emmarquen en el Pla de mecenatge de l’IIS La Fe que s’ha dissenyat en 2023. Este pla busca donar resposta a la demanda de col·laboració i suport a la investigació de la societat. L’IIS La Fe rep anualment més de 500.000 euros en donacions procedents d’associacions de pacients, donants individuals, escoles o clubs esportius, fundacions i empreses. La principal motivació dels donants procedix de l’atenció rebuda a l’hospital La Fe.

Una altra fita fonamental de 2023 ha sigut l’acreditació de l’IIS La Fe per l’Esquema Nacional de Seguretat del Centre Criptològic Nacional, gràcies a la qual és el primer institut d’investigació i organisme de la Conselleria de Sanitat a obtindre este reconeixement, que posiciona l’Institut com a referent en seguretat de la informació biomèdica.

Pressupost i previsions per a 2024

L’IIS La Fe afronta l’exercici 2024 amb un pressupost de 31.317.000 euros, un 7 % més que en l’exercici passat. El 62 % prové de l’activitat pròpia no competitiva (assajos clínics i projectes d’investigació propis) i el 38 %, de subvencions públiques competitives autonòmiques, nacionals i internacionals. Les despeses previstes es dedicaran a la realització de projectes d’R+D+I i assajos clínics (76 %) i promoció i suport d’activitat investigadora pròpia, competitiva i no competitiva (24 %).

En 2024 l’IIS La Fe afrontarà la seua reacreditació com a institut d’investigació sanitària per part de l’ISCIII, un procés imprescindible per a mantindre la posició de lideratge en investigació biomèdica. La renovació d’esta acreditació suposa mantindre l’excel·lència nacional i internacional en la investigació biomèdica de l’Hospital La Fe i possibilita continuar tenint accés al finançament específic i a les convocatòries d’ajudes que gestiona l’Institut de Salut Carlos III.

Galeria d'imatges