Agricultura, Ramaderia i Pesca
Trobada interactiva

Agricultura prepara una jornada de treball a l'IVIA sobre el cultiu de l'alvocat amb representants dels productors

08/01/2024
Agricultura prepara una jornada de treball a l'IVIA sobre el cultiu de l'alvocat amb representants dels productors
  • Tots els agents del sector de l'alvocat plantejaran directament a la Direcció de la Conselleria els reptes, necessitats i demandes perquè l'IVIA desenvolupe les línies de treball i investigació més ajustades a les seues necesitades
  • El format d'esta trobada interactiva de treball es traslladarà a altres cultius

La Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca juntament amb l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) ha començat els preparatius per a la celebració d'una jornada de treball sobre el cultiu de l'alvocat, després de la convocatòria de la primera mesa IVIA-Alvocat. En esta trobada intervindran representants dels productors i els investigadors, que exposaran les línies de treball ja operatives de l'IVIA i es dissenyaran les futures línies d'investigació en coordinació amb les demandes del sector. 

La jornada s'ha programat per al mes de febrer i servirà com a punt de trobada entre l'equip directiu de la Conselleria i els productors d'alvocat a la Comunitat Valenciana dins de l'IVIA, que transmetran directament els seus reptes, necessitats i demandes perquè la Conselleria desenvolupe les línies més adequades de col·laboració, treball i investigació.

El format d'esta trobada interactiva de treball es traslladarà pròximament també a altres cultius per a mantindre jornades productives amb altres representants de productors agroalimentaris valencians.

En els últims anys, a la Comunitat Valenciana s'ha experimentat una expansió important en la producció d'alvocat. Segons l'Informe del Sector Agrari Valencià (ISAV), en 2022 hi havia un total de 2.310 hectàrees destinades a este cultiu i la producció es concentrava a les comarques de la Marina Baixa (353 hectàrees), la Plana Baixa (312 hectàrees), la Plana Alta (280 hectàrees) i el Camp de Morvedre (276 hectàrees), on destaquen les localitats de Callosa d'en Sarrià (201 hectàrees), Castelló (196 hectàrees), Almenara, Sagunt i Puçol.

També segons l'ISAV 2022, la superfície d'este cultiu es va incrementar en 217 hectàrees respecte a 2021, la qual cosa suposa al voltant d'un 10 %, i 846 hectàrees respecte a 2020, un augment del 57 %.

La climatologia de la Comunitat Valenciana permet el cultiu d'un ampli nombre de varietats d'alvocat: Hass, Fort, Lamb Hass, Reed, Bacon i Maluma, entre les quals destaca la varietat tardana Lamb Hass, que suposa la majoritària.

Esta expansió va unida al seu consum, que també va a més. Segons el Panell de Consum Alimentari del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, l'any 2022 cada habitant de la Comunitat Valenciana va consumir a sa casa un total d'1,80 quilos d'alvocat, lleugerament per damunt de la mitjana espanyola, situada en 1,78 quilos per càpita. En 2021 el seu consum se situava en 1,65 kg per càpita i en 2016 en tan sols 0,75 quilos per càpita.

El cultiu de l'alvocat necessita un procés d'adaptació a les nostres condicions climatològiques i edafològiques en què el coneixement i l'experiència de l'IVIA resulten ser factors determinants.

Galeria d'imatges