Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Biodiversitat

La Generalitat i l'Ajuntament demanaran al Govern un protocol d'emergència per a garantir les aportacions d'aigua a l’Albufera

08/01/2024
La Generalitat i l'Ajuntament demanaran al Govern un protocol d'emergència per a garantir les aportacions d'aigua a l’Albufera
  • La consellera de Medi Ambient, Salomé Pradas, assegura que el Consell treballarà amb l'Ajuntament perquè l'Albufera siga declarada reserva natural de la biosfera
  • Pradas defén que el primer pas és elaborar el PRUG i renovar el PORN del parc natural “que fa més de huit anys que està en els calaixos” i avança que esta setmana signa l'ordre per a la consulta pública prèvia del PRUG
  • L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha explicat que l'Ajuntament demana al Govern “un tracte similar al de Doñana, per a garantir les necessitats hídriques del llac i protegir el seu valor ecològic i ambiental”

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas i l'alcaldessa de València, María José Catalá, s'han reunit este matí per a fer seguiment de l'estat de l'Albufera i anunciar que l'Ajuntament i la Generalitat sol·licitaran al Govern central un protocol d'emergència davant de situacions crítiques que done estabilitat a la gestió del parc. A la reunió han assistit també el regidor de Devesa-Albufera, José Gosálvez, i el director general de Medi Natural, Raúl Mèrida.

Pradas ha anunciat que es reunirà este dimecres amb el secretari d'estat de Medi Ambient, Hugo Morán, per a tractar la situació del parc natural i iniciar els tràmits per a la declaració de reserva de la biosfera.

Així, ha assegurat que la voluntat del Consell “és treballar de la mà de l'Ajuntament per a  reclamar els cabals necessaris per a la nostra Albufera”. La consellera ha recordat que en les últimes setmanes “hem passat un episodi extraordinari en el qual no teníem aigua suficient a causa de l'escassetat de pluges i les altes temperatures d'esta tardor, a més de l'aparició d'unes algues que han causat una coloració diferent”. Este episodi -ha afegit- “va portar el Consell i l'Ajuntament a reclamar cabals extraordinaris i hem de tindre la seguretat que si es produïxen estes situacions hi haja un protocol per a actuar de manera immediata quan es donen estes solucions extraordinàries”.

La consellera també ha avançat que en la seua trobada amb el secretari d'Estat també traslladarà la importància que l'Albufera siga inclosa en la Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera de la UNESCO, la qual cosa elevaria a tres els espais que tenen esta distinció a la Comunitat Valenciana, juntament amb l'Alt Túria i la Vall del Cabriol. Tal com ha explicat Pradas, “este és un projecte que iniciem quan estàvem en el Govern fa més de 10 anys i que ara, després d'haver sigut oblidat en un calaix pel Botànic, reprenem”.

Per la seua banda, l'alcaldessa de València, María José Catalá, ha agraït la presència de la consellera “en una setmana tan significativa per a nosaltres, en la qual iniciem els actes de la capitalitat verda europea de la ciutat de València, i hem volgut que la primera reunió de treball siga de l’Albufera amb diversos objectius”, ha explicat l'alcaldessa.

“Volem liderar una candidatura coordinada amb els tretze municipis de l'àmbit territorial del Parc Natural de l'Albufera perquè siga declarada per la UNESCO com a reserva de la biosfera i, a més, reclamem la implicació del Govern d'Espanya en la conservació del llac, mitjançant una aportació hídrica mínima blindada de 34,5 hm³/any, en compliment del que s'establix en el Pla Hidrològic del Xúquer”, ha explicat Catalá.

“El que nosaltres exigim és un tracte similar al del Govern cap a Doñana, per a garantir les necessitats hídriques del llac i protegir el seu valor ecològic i ambiental. Necessitem un protocol clar i un compromís seriós i sincer”, ha afegit.

A més, Catalá ha assegurat que “el mes de desembre passat li vaig enviar personalment una carta a la ministra de Transició Ecològica en la qual sol·licitava una reunió i la meua preocupació pel cabal, a la qual no sols no he rebut resposta, sinó que directament ens ha remés a la Confederació Hidrogràfica, amb la qual ja estem en contacte”.

“Jo els dic que tornaré a insistir a la ministra que València, tercera ciutat d'este país, té suficient entitat perquè s'ho prenga seriosament. Que no s'amague, que l'Ajuntament de València li demana, institucionalment, una reunió amb ella, entre altres coses perquè el Ple va aprovar el passat 20 de desembre una moció que insta la Confederació Hidrogràfica del Xúquer a complir la norma i aprovar eixa dotació mínima per al període 15 octubre-15 maig”, ha assegurat.

La situació de l'Albufera ha millorat en les últimes dos setmanes gràcies a les aportacions hídriques extraordinàries que s'estan realitzant procedents de la Séquia Real del Xúquer i de l'EDAR de Pinedo. “Estes actuacions són fruit d'acords aconseguits entre l'Ajuntament, la Generalitat i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, després de la pressió exercida tant pel Consistori com per la Conselleria”, ha indicat.

D'altra banda, la titular de Medi Ambient ha puntualitzat que un dels requisits per a obtindre la declaració implica “disposar de sistemes de gestió dels usos humans i les activitats de la zona susceptible de ser declarada reserva”. Ha afegit que, “per a fer-ho, és necessari comptar amb les normes reguladores del parc natural”, és a dir, el Pla Rector d'Ús i Gestió (PRUG) i el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN). Tant l'elaboració del primer com la renovació del segon “fa huit anys que estan en els calaixos i ha sigut el Consell que presidix Carlos Mazón el que ha représ la seua posada en marxa”.

En este sentit, Pradas ha avançat que esta mateixa setmana signarà l'ordre de consulta pública prèvia del PRUG i ha recordat que “el pròxim 11 de gener es reunirà la Junta Rectora del Parc per a abordar estes qüestions”.

La consellera de Medi Ambient ha detallat que este procés suposarà “una renovació profunda de les normes reguladores amb el màxim diàleg i implicació de tots els agents implicats, sempre des de la convicció que protecció i desenvolupament social i econòmic són perfectament compatibles”.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions de la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas