Agricultura, Ramaderia i Pesca
Pesca

Agricultura obri a consulta pública l'elaboració d'una norma de mesures d'identificació, registre i posada en el mercat dels mol·luscos bivalves

09/01/2024
  • Facilitarà el control del compliment de la normativa en matèria d'informació de traçabilitat i informació al consumidor final dels mol·luscos bivalves

La Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca ha obert a consulta pública l'ordre per a establir mesures d'identificació, registre i posada en el mercat dels mol·luscos bivalves en l'àmbit de l'aqüicultura en la Comunitat Valenciana.

D'esta manera, la Conselleria tindrà un instrument que permetrà vetlar pel compliment de la normativa vigent en matèria d'informació de traçabilitat i informació al consumidor final dels mol·luscos bivalves vius, com el cas de la clòtxina (Mytilus galloprovincialis), i regularà un sistema d'identificació i registre de les cordes dels establiments d'aqüicultura on es crien i cultiven.

Així, com a principis generals, la norma disposa que la persona física o jurídica titular de l'establiment d'aqüicultura serà responsable d'identificar cada corda amb mol·luscos amb un precinte de seguretat, resistent i numerat individualment.

En les clotxineres, es col·locarà en l'extrem superior de cada corda, en la superfície, en lloc visible des de qualsevol punt de la superfície de la clotxinera. En els long-lines, en l'extrem superior de cada corda.

I totes les cordes que s'incorporen a l'establiment d'aqüicultura s'identificaran en el mateix moment en què entren a formar part de l'establiment, abans de ser submergides i es reflectirà en un registre.

A més, la persona titular de l'establiment d'aqüicultura serà responsable de portar un registre, correctament actualitzat i present en l'establiment en el moment d'una inspecció.

Les dades mínimes que preveurà seran: la data d'entrada de la partida de mol·luscos en l'establiment d'aqüicultura (origen i documentació que acompanya), els precintes assignats (color i números), els desdoblaments, quan n'hi haja (data i precintes assignats) i la data d'eixida, amb la seua destinació i documentació.

El tràmit es pot fer a través del portal de participació de la Generalitat, a fi que en el termini establit les persones i les organitzacions interessades puguen presentar les seues aportacions i opinions.

Galeria d'imatges