Justícia i Interior
Prevenció incendis

Justícia i Interior posa en servei una nova àrea de tallafocs de 188 hectàrees entre la Costera i la Vall d'Albaida per a protegir la serra Grossa davant d'incendis forestals

09/01/2024
Justícia i Interior posa en servei una nova àrea de tallafocs de 188 hectàrees entre la Costera i la Vall d'Albaida per a protegir la serra Grossa ...
  • Amb una inversió d'1.159.889 euros, té una longitud d'uns 23 km i discorre pels municipis de Fontanars dels Alforins, Moixent, Ontinyent i Vallada
  • L'objectiu és ajudar en les tasques d'extinció en cas d'incendi i així garantir una protecció més eficaç d'este espai natural, de gran valor mediambiental i paisatgístic
València.

La Conselleria de Justícia i Interior ha posat en servei una nova àrea de tallafocs de 188 hectàrees de superfície entre les comarques de la Costera i la Vall d'Albaida, per a protegir la serra Grossa en cas que es produïsquen incendis forestals.

Esta nova àrea de tallafocs, en la qual s'han invertit 1.159.889 euros, té una longitud d'uns 23 km i discorre pels municipis de Fontanars dels Alforins, Moixent, Ontinyent i Vallada, pertanyents a la demarcació forestal de Xàtiva.

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Javier Montero, i el director general de Prevenció d'Incendis Forestals, Francisco Aparisi, han visitat esta nova infraestructura.

Javier Montero ha destacat que “es tracta d'una obra d'una grandíssima envergadura amb la qual la Conselleria demostra el seu compromís en esta defensa del bosc i del camp, en concret de la prevenció d'incendis, i d'esta manera garantir una protecció més eficaç d'este espai natural, de gran valor mediambiental i paisatgístic”.

Per la seua banda, Francisco Aparisi ha explicat que “les àrees tallafocs són mesures preventives fonamentals per a frenar la propagació de les flames en espais forestals o terrenys amb molta vegetació”, i ha ressaltat que “esta és una actuació molt important dins de l'estratègica de prevenció d'incendis forestals. S'han fet uns tallafocs i millora d'accessos a estos tallafocs perquè amb estes noves infraestructures s'ajuda, en cas d'incendi forestal, a les tasques d'extinció”.

Treballs realitzats

Els treballs realitzats han consistit en l'obertura o adaptació d'àrees tallafocs, i en la millora de l'accessibilitat de les àrees als mitjans d'extinció.

Per a fer-ho, s'han efectuat treballs silvícoles, com ara podes, desbrossaments selectius de matoll, aclarides i clarianes. També s'han millorat els vials destinats al trànsit, realitzant excavacions en roca, la trituració de la pedra extreta in situ, i la seua posterior estesa, anivellat i compactat.
 
A més, en un xicotet rodal d'1,23 hectàrees de pineda de regenerat post incendi amb Pinus halepensis, amb elevada densitat, s'han fet treballs silvícoles en la massa. D'esta manera s'afavorix el seu desenvolupament a etapes més adultes amb una millor estructura, es disminuïx la densitat de la vegetació en una zona tancada per àrees tallafocs, i es millora l'operativitat de les àrees tallafocs existents.

Galeria d'imatges