Agricultura, Ramaderia i Pesca
Lluita contra les plagues

Agricultura comença a Xipre el treball per a previndre l'arribada de l'insecte vector del Huanglongbin, una malaltia que afecta la citricultura

10/01/2024
  • Les autoritats agràries xipriotes començaran una línia de treball de lluita biològica d'interés per a la Conselleria

La Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca ha iniciat, mitjançant un equip d'investigadors de l'IVIA, una col·laboració amb les autoritats agràries de Xipre per a buscar mètodes per a previndre l'arribada a la Comunitat Valenciana de la Diaphorina citri, un insecte transmissor de Huanglongbing (HLB), una malaltia que afecta greument els cítrics.

La col·laboració s'ha posat en marxa després d'una visita de diversos investigadors de l'IVIA per a conéixer in situ la situació real del vector, promoguda per la Conselleria. Actualment, les autoritats agràries xipriotes mantenen una línia de treball de lluita biològica clàssica coordinada per investigadors valencians.

Cal recordar que el conseller d'Agricultura, José Luis Aguirre, ha demanat reiteradament al ministre, Luis Planas, l'activació del control efectiu de fronteres davant de les amenaces que patix la citricultura valenciana.

Aguirre considera molt important que per part del Ministeri se sol·licite a la Comissió Europea que es reforcen els controls en fronteres de material que podria transmetre malalties i plagues d'alt impacte en la nostra agricultura en general i la citricultura en particular, així com la paralització d'importacions de cítrics de països on hi ha hagut intercepcions (per exemple, de taca negra), mentre no puguen garantir la seguretat fitosanitària dels seus enviaments.

José Luis Aguirre també ha exigit al ministre l'aplicació de les accions i mesures preventives necessàries per les conseqüències que podria tindre l'entrada d'esta malaltia a Espanya.