Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Les Arts és Grans Veus

Les Arts clausura el seu cicle de ‘Grans Veus’ amb el debut de Javier Camarena, conegut com el tenor dels rècords

14/01/2024
Les Arts clausura el seu cicle de ‘Grans Veus’ amb el debut de Javier Camarena, conegut com el tenor dels rècords
  • L'astre del bel canto interpreta cançons de Francesco Paolo Tosti, l'autor italià més popular, imprescindible en les carreres de Caruso i Pavarotti
  • Acompanyat pel seu pianista habitual, Ángel Rodríguez, el cantant mexicà debuta a la Sala Principal de Les Arts el diumenge 21 de gener

El Palau de les Arts Reina Sofia clausura este pròxim diumenge, 21 de gener, el seu cicle ‘Grans Veus’ amb l'esperat debut a la Sala Principal de Javier Camarena, conegut com el tenor dels rècords, amb un programa dedicat íntegrament a Francesco Paolo Tosti (1854-1916), el gran mestre de la cançó italiana.

Premi al millor cantant masculí dels International Opera Awards de 2021 i estrela indiscutible del repertori belcantista, ha sigut batejat per la premsa internacional com ‘el tenor dels rècords’ per les seues impressionants gestes en els més prestigiosos teatres d'òpera del món.

Camarena és l'únic cantant en la història que ha bisat en tres diferents produccions al Metropolitan de Nova York, entre estes La fille du Régiment (2019), on va aconseguir la proesa inigualada d'aconseguir-ho en cada una de les set funcions en les quals va intervindre. Posteriorment, va repetir esta gesta amb el mateix títol al Teatre Real de Madrid, al Liceu de Barcelona, així com a la Royal Opera House on va repetir la seua ària en cada una de les seues quatre funcions.

Les Arts presenta el cotitzat tenor com a tancament del seu cicle ‘Les Arts és Grans Veus’, una trobada amb les figures més emblemàtiques de lírica, en el qual els artistes convidats fan un recorregut per les músiques que han marcat les seues carreres. Per a la seua primera actuació en la temporada de Les Arts, Javier Camarena ha preparat Sogno, un projecte amb el qual busca reivindicar el més prolífic i popular autor de cançons italianes que, segons indica Camarena, hauria de ser “repertori obligat per a tenor”.

Acompanyat pel seu pianista habitual, el cubà Ángel Rodríguez, Camarena compaginarà ‘joies desconegudes’ de Francesco Paolo Tosti amb els seus temes més populars, com A vucchella i Marechiare, que van immortalitzar en el seu moment els més grans tenors, com Enrico Caruso, Mario Lanza i Luciano Pavarotti, a més de cançons franceses i angleses.

Deixeble de Saverio Mercadante, Francesco Paolo Tosti va ser un dels més grans compositors de l'època daurada del cant. Amb més de 500 cançons en el seu catàleg, és un nom ineludible en els programes dels recitals de tot el món. Les veus de major renom com Tito Schipa, Carlo Bergonzi, Alfredo Kraus, José Carreras, Plácido Domingo, Franco Corelli, Giusseppe D’Stefano o Renata Tebaldi, a més dels ja esmentats Caruso, Lanza i Pavarotti, han inclòs les seues pàgines en les seues actuacions i gravacions.

Galeria d'imatges