Hisenda, Economia i Administració Pública

El Jurat Economicoadministratiu rep 191 reclamacions en 2023, un 20 % menys que en 2022

12/01/2024
El Jurat Economicoadministratiu rep 191 reclamacions en 2023, un 20 % menys que en 2022
  • S'han tramitat reclamacions relacionades amb actuacions de l'ATV vinculades a la recaptació d'ingressos de dret públic no tributari, així com a les taxes sanitàries i el cànon de sanejament
  • Ruth Merino, consellera d'Hisenda, destaca el descens de la litigiositat enfront d'actuacions dutes a terme per l'Administració en matèria de tributs de la Generalitat i de cobrament d'ingressos de naturalesa pública
  • El Jurat Economicoadministratiu és l'òrgan administratiu col·legiat que resol les reclamacions economicoadministratives que s'interposen, en matèria de tributs propis, contra els actes administratius tributaris i determinades actuacions dels particulars en matèria tributària susceptibles de reclamació

El Jurat Economicoadministratiu de la Generalitat, dependent de la Conselleria d’Hisenda, Economia i Administració Pública, va rebre un total de 191 reclamacions durant l’any 2023, cosa que significa un 20 % menys que en 2022, exercici en el qual es van presentar 239 reclamacions.

La consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha destacat que les dades evidencien “un important descens en la litigiositat” enfront d’actuacions dutes a terme per l’Administració autonòmica en matèria de tributs de la Generalitat, així com actuacions de cobrament d’ingressos de naturalesa pública.

Ruth Merino ha posat en relleu, a més, la diligència amb la qual el Jurat està dictaminant hui dia els expedients, ja que les reclamacions economicoadministratives que es formulen davant de la Conselleria són resoltes pel Jurat en el termini general d’un mes des que tenen entrada en la seu d’este òrgan. A més, segons es desprén de les dades, un 23 % d’estes reclamacions resol de manera favorable les pretensions dels reclamants.

En este sentit, cal ressenyar que l’exercici de 2023 es va iniciar amb 25 reclamacions pendents i durant els dotze mesos es van registrar d’entrada 191 reclamacions. En total es van resoldre 189 reclamacions i en van quedar pendents 27, que seran resoltes, previsiblement, en la sessió del Jurat que se celebrarà durant este mes de gener.

Segons les dades proporcionades per este òrgan revisor, les reclamacions registrades han estat relacionades, principalment, amb actuacions de l’Agència Tributària Valenciana (ATV) en recaptació d’ingressos de dret públic no tributari (47 % del total), seguides per taxes sanitàries (31 %) i per cànon de sanejament (8 %).

A més, el Jurat també ha registrat reclamacions vinculades amb la recaptació d’ingressos de dret públic d’administracions locals (3 %); impostos mediambientals (3 %); recursos d’anul·lació, execució i revisió (3 %), i altres taxes.

Recursos contenciosos administratius

La responsable de les finances valencianes també ha subratllat que en 2023 van ser presentats 20 recursos contenciosos administratius respecte de resolucions dictades pel Jurat, la qual cosa representa un nivell de litigiositat del 17 % respecte a les 120 resolucions de sentit desestimatori recaigudes en l’exercici passat.

També cal destacar que segons dades disponibles referents a l’exercici de 2022, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana es va pronunciar en sentit favorable a l’Administració autonòmica en un 75 % de les sentències dictades.

El Jurat Economicoadministratiu va ser creat en 2019 com a òrgan administratiu col·legiat per a resoldre les reclamacions economicoadministratives que s’interposen, en matèria de tributs propis de la Generalitat, contra els actes administratius tributaris i determinades actuacions dels particulars en matèria tributària susceptibles de reclamació, i també contra les actuacions realitzades per l’Agència Tributària Valenciana (ATV) que determine la legislació vigent.

En concret, el Jurat s’encarrega, abans de recórrer a la via judicial i la contenciosa administrativa, de recaptar les reclamacions economicoadministratives de la ciutadania i dels recursos extraordinaris de revisió d’actes administratius ferms relacionats amb els tributs propis de la Generalitat; les actuacions de recaptació de l’ATV respecte a ingressos de dret públic de la Generalitat de naturalesa no tributària, així com respecte dels ingressos de dret públic de titularitat de les administracions locals assumides per delegació o conveni.

Galeria d'imatges