Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Fauna aquàtica

La Conselleria de Medi Ambient du a terme 71 controls de conservació del cranc de riu ibèric a la Comunitat Valenciana

14/01/2024
La Conselleria de Medi Ambient du a terme 71 controls de conservació del cranc de riu ibèric a la Comunitat Valenciana
  • Raúl Mèrida ha valorat que “gràcies a l'actuació dels agents mediambientals, esta espècie s'ha tret de la situació de risc d'extinció en la qual es trobava”
  • El treball referent a la conservació d'espècies amenaçades de fauna i flora aquàtica de la Comunitat Valenciana s'organitza des del Centre Aqüícola del Palmar

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha dut a terme 71 controls de revisió durant la campanya 2023, amb resultats positius en 61, ja que s'han trobat exemplars en estos llocs.

Estos treballs, que han sigut coordinats a través de la Direcció General de Medi Natural i Animal, s'emmarquen en el Pla d'acció per a la conservació del cranc de riu a la Comunitat Valenciana.

El director general de Medi Natural, Raúl Mèrida, ha valorat que “gràcies a l'actuació dels agents mediambientals esta espècie s'ha tret de la situació de risc d'extinció en la qual es trobava, perquè només tres poblacions de les esmentades en el Pla d'acció de 2003 no han patit cap incident greu: Gorgás, Balseta i Salt, les tres a Castelló i amb risc alt per sequera”.

Així mateix, Raúl Mèrida ha explicat que “la responsabilitat d'executar les actuacions previstes en este programa recau en el Centre Aqüícola del Palmar (CAEP), on es coordina tot el treball referent a la conservació d'espècies amenaçades de fauna i flora aquàtica de la Comunitat Valenciana”.

D'altra banda, dins del programa de conservació d'este crustaci s'han dut a terme accions de difusió com ara xarrades, ponències, publicacions o soltes públiques, en què estudiants i ciutadans en general han pogut participar d'estes experiències que fomenten la cura al medi ambient.

A la Comunitat Valenciana hi ha actualment 62 poblacions fluvials establides, de les quals 33 es troben a Castelló, 25 a València i 4 Alacant.  A més, hi ha també un total d'11 basses artificials en tot el territori valencià.

Els riscos sobre l'espècie com l'afanomicosi o les sequeres romanen, ja que la majoria de les poblacions es localitzen en xicotets rierols relictes de zones altes, on es veuen acusats els efectes del canvi climàtic.

Galeria d'imatges