Agricultura, Ramaderia i Pesca
Pesca

Agricultura obri a informació pública l'ordre per a la concessió d'ajudes a la pesca i l'aqüicultura sostenibles, la transformació i la comercialització

12/01/2024
  • Les ajudes estaran cofinançades en un 70 % pel Fons Europeu Marítim de Pesca i d'Aqüicultura (FEMPA) i la resta per la Generalitat

La Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ha obert a informació pública el projecte de l’ordre per la qual s’establixen les bases reguladores per a la concessió d’ajudes a la pesca sostenible, l’aqüicultura sostenible, la transformació i la comercialització dels productes de la pesca i l’aqüicultura.

L’objectiu és aconseguir un sector pesquer i aqüícola econòmic, social i mediambientalment sostenible, alhora que se simplifica la gestió de les ajudes, que estaran cofinançades en un 70 % pel Fons Europeu Marítim de Pesca i d’Aqüicultura (FEMPA) i la resta per la Generalitat.

Atesa la importància de la pesca costanera artesanal a la Comunitat Valenciana, tant en nombre de vaixells com en llocs de treball, i amb l’objectiu de fomentar la pràctica de la pesca sostenible, amb el FEMPA se’ls dispensa un tracte preferent, a través d’un percentatge màxim d’intensitat de l’ajuda del 100 % per a determinades inversions.

Igual que en el període anterior, es continuen incentivant inversions a bord per a millorar la seguretat, les condicions de treball i l’eficiència energètica. Com a novetat, per a determinades inversions d’esta classe, es permetrà un augment de l’arqueig brut sota el compliment d’unes certes condicions.

Continua el suport a la substitució o modernització de motors en vaixells de pesca de 24 metres d’eslora com a màxim. En este període s’elimina l’obligació d’instal·lar motors de potència un 20 % o 30 % inferior a l’existent sota unes certes condicions.

Es dona suport a la modernització de ports i llotges, afavorint inversions que incrementen el control i la traçabilitat dels productes desembarcats, augmenten l’eficiència energètica d’estes instal·lacions, contribuïsquen a la protecció del medi ambient, milloren la seguretat i les condicions de treball i contribuïsquen a la gestió intel·ligent i digitalitzada en ports.

L’aqüicultura valenciana té un gran potencial, tant per les condicions climàtiques que hi ha com per la capacitat de les empreses assentades en el seu territori. Mitjançant estes bases reguladores s’afavorix el desenvolupament d’una aqüicultura sostenible mediambientalment, eficient en l’ús dels recursos, innovadora, competitiva i basada en el coneixement.

Per a fer més competitiu el sector aqüícola es fomenten les inversions encaminades a millorar i modernitzar els centres aqüícoles, així com a protegir les instal·lacions enfront d’adversitats climàtiques i que minimitzen el seu impacte en el mitjà en el qual es desenvolupen.

S’impulsarà també l’esperit empresarial i s’afavorirà el relleu generacional de l’aqüicultura fomentant la creació de noves empreses sostenibles per aqüicultors que inicien les seues activitats en el sector.

A fi de millorar la comercialització, es concediran ajudes a campanyes de comunicació i promoció dels productes de la pesca i de l’aqüicultura, especialment aquells amb dificultats per a introduir-los en el mercat.

Finalment, es concediran ajudes destinades a inversions en transformació i comercialització dels productes de la pesca i l’aqüicultura que fomenten la qualitat i el valor afegit dels productes; milloren la traçabilitat, la presentació i l’envasament d’estos productes, i la implantació del comerç en línia.

L’ordre preveu com a beneficiaris de les ajudes les persones físiques, jurídiques i les entitats sense personalitat jurídica que actuen en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana. En el cas d’armadors i propietaris de vaixells, hauran de tindre el port base a la Comunitat Valenciana.

El tràmit es pot fer a través del portal de participació de la Generalitat: https://gvaparticipa.gva.es, a fi que en el termini establit les persones i les organitzacions que hi estiguen interessades puguen presentar les seues aportacions i opinions.

.