Agricultura, Ramaderia i Pesca
Cireres

Agricultura obri a consulta pública l'elaboració d'unes ajudes a productors de cirera afectats per adversitats climàtiques, ambientals o incendis

15/01/2024
Agricultura obri a consulta pública l'elaboració d'unes ajudes a productors de cirera afectats per adversitats climàtiques, ambientals o incendis
  • Esta línia de suport a les explotacions suposa una ajuda als productors de cirera per a compensar les pèrdues de producció patides en els últims anys
  • El conseller d'Agricultura, José Luis Aguirre, materialitza el compromís adquirit amb el sector després del seu nomenament i que, a més, fa extensiu als cultius de cirera de tota la Comunitat Valenciana

La Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca ha obert el termini per a la participació ciutadana en el procediment d'elaboració de les ajudes destinades a les explotacions agrícoles dedicades a la producció de cirera afectades per factors climàtics, ambientals i incendis.

Amb estes ajudes es busca pal·liar la falta de producció de les explotacions dedicades al cultiu de la cirera de tota la Comunitat Valenciana, ocasionada per la persistent concurrència de factors climàtics, ambientals i incendis, que s'han acumulat en els últims anys, i que suposen una greu pèrdua econòmica per a les empreses agrícoles productores de cirera.

Així, el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, materialitza el compromís adquirit amb el sector després del seu nomenament i que, a més, fa extensiu als cultius de cirera de tota la Comunitat Valenciana.

En este sentit, el conseller ha assenyalat que “a conseqüència de fenòmens climàtics adversos, en les últimes campanyes la producció s'ha vist seriosament minvada. Això ha motivat que les explotacions agrícoles estiguen patint una important descapitalització que impedix abordar les tasques bàsiques de manteniment i millora, la qual cosa compromet la continuïtat del cultiu i suposa un seriós risc d'abandó definitiu”.

A esta situació cal afegir que la fragilitat econòmica de les explotacions dificulta la contractació de l'assegurança agrària, “per la qual cosa moltes superfícies de cirerer no tenen cobertura, amb la qual cosa s'exposa amb més intensitat la vulnerabilitat de les explotacions”, ha afegit Aguirre.

A més, el conseller ha apuntat que “les altes temperatures que puguen registrar-se al final de la floració provoquen un deficient quallat de la fruita, que, si és seguit de fortes pluges en plena campanya de recol·lecció, deixen un balanç de pèrdues important i una producció final molt per davall a la d'una campanya normal”.

El cultiu de la cirera exercix un paper fonamental en el sector agrari d'unes certes zones de la Comunitat Valenciana i representa un motor econòmic que genera riquesa i llocs de treball en zones d'interior. És un sector fonamental en termes de fixació de població, a més de ser un element vertebrador que promou el desenvolupament rural sostenible, el manteniment del medi ambient i del paisatge.

El tràmit es pot fer a través del portal de participació de la Generalitat, a fi que en el termini establit les persones i les organitzacions interessades puguen presentar les seues aportacions i opinions. L'anunci es troba publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Galeria d'imatges