Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Mobilitat

El transport públic metropolità de València arriba als 215 milions de desplaçaments amb un increment del 35 % respecte 2022

16/01/2024
El transport públic metropolità de València arriba als 215 milions de desplaçaments amb un increment del 35 % respecte 2022
  • Salomé Pradas ha destacat que “els resultats obtinguts consoliden el procés de creixement d'este servei, gràcies a les mesures impulsades per la Generalitat”

El nombre de desplaçaments en els serveis de transport públic de l'àrea metropolitana de València s'ha disparat en 2023, amb un creixement d'un 35 % respecte de l'any 2022. Així, el nombre de viatges en els diferents modes de transport públic de l'àrea metropolitana de València (autobusos de l'EMT, serveis de metro/tramvia, rodalia Renfe, serveis d'autobús metropolità i serveis d'autobús urbà), ha passat de 159 milions de desplaçaments en 2022 a superar els 215 milions en 2023, la qual cosa representa un increment del 35,6 %.

La consellera Salomé Pradas ha destacat que “els resultats obtinguts consoliden el procés de creixement d'este servei, gràcies a les mesures de promoció d'ús del transport públic, que ha impulsat la Generalitat en matèria mobilitat sostenible”. 

En este sentit, la consellera ha recordat que la Generalitat ha decidit congelar en 2024 les tarifes als usuaris dels diferents serveis de transport públic de caràcter autonòmic per a “ajudar la ciutadania a contindre la despesa diària”.

Pradas ha destacat que “esta mesura se suma a l'ampliació de sis mesos dels descomptes del 50 % sobre els títols multiviatge i abonaments temporals, fins al pròxim 31 de juliol, i de la gratuïtat de l'Abonament Jove que s'ha ampliat fins al 30 de juny”.

Dades per modes de transport

Si estes xifres es comparen amb 2019, últim any prepandèmia, el creixement és del 24 %, en passar de 174 milions en 2019 als 215 milions de l'exercici recentment acabat. Cal recordar que en els primers mesos de 2022 encara es van deixar notar els efectes de la pandèmia en la mobilitat.

La gran majoria dels desplaçaments -quasi el 90 % - utilitzen els serveis d'EMT i Metrovalencia, amb més de 100 milions en EMT, i de 91 en Metrovalencia. Els serveis metropolitans d'autobús, per la seua part, representen quasi 15 milions de desplaçaments, i els serveis de Renfe rodalia canalitzen uns 8 milions de viatges.

Quant als tipus de bitllets preferits, cal destacar l'enorme avanç dels títols multioperador SUMA de l'Autoritat de Transport Metropolità de València, que poden utilitzar-se en tots els modes: autobusos de l'EMT, serveis de metro/tramvia, rodalia Renfe, serveis d'autobús metropolità i serveis d'autobús urbà. 

Estos títols han passat de representar l'11 % dels desplaçaments en l'àrea metropolitana en 2019, a ser utilitzats per quasi el 70 % dels viatges en 2023 (un 45 % en 2022). Dins d'estos títols destaca el bo de 10 viatges (SUMA 10), amb 64 milions de desplaçaments (el 45 % dels viatges), i el títol gratuït per a menors de 31 anys que, amb més de 63 milions d'etapes, representa el 44 % dels viatges.

Galeria d'imatges