Justícia i Interior
Noves infraestructures judicials

Elisa Núñez anuncia que el nou Palau de Justícia de Gandia té previst finalitzar les obres en finalitzar el mes de març

18/01/2024
Elisa Núñez anuncia que el nou Palau de Justícia de Gandia té previst finalitzar les obres en finalitzar el mes de març
  • La nova seu judicial ha comptat amb una inversió de 21,7 milions d'euros
  • L'edifici, amb una planta reservada per a tres jutjats més, s'ha projectat per a allotjar futures ampliacions
  • Núñez reclama al Govern d'Espanya que dote els jutjats de tota la Comunitat Valenciana de places estructurals  
  • Justícia té en marxa obres de construcció i rehabilitació d'infraestructures judicials per valor de 168,4 milions d'euros

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha anunciat que “la nova seu judicial de Gandia té previst finalitzar les obres en finalitzar el mes de març”.

Així ho ha assegurat durant la visita a les obres de construcció del futur Palau de Justícia de Gandia, en el qual també ha estat present l'alcalde de la localitat, José Manuel Prieto, la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, Pilar de la Oliva, el secretari autonòmic de Justícia, Eduardo Luís Ruíz i la directora general de Justícia, Cristina Gil. 

Durant la visita, la titular de Justícia ha destacat que “la construcció de la nova seu judicial de Gandia suposa una inversió de 21,7 milions d'euros i donarà servei a uns 180.000 ciutadans, dels 31 municipis que conformen la comarca de la Safor”.

El futur Palau de Justícia de Gandia superarà els 16.000 metres quadrats en les seues cinc plantes i tindrà capacitat per a allotjar aproximadament 1.600 persones. En paraules de la consellera, la instal·lació “a més de moderna i funcional, serà accessible i sostenible” i ha afegit que “la nova seu comptarà amb una plantilla de 110 persones i allotjarà els onze òrgans judicials del partit judicial i la Fiscalia d'Àrea en el mateix edifici”.

Els nous jutjats acabaran amb la dispersió dels òrgans judicials de Gandia, en integrar tots els serveis essencials i especialitzats com l'Oficina d'Assistència a les Víctimes del Delicte (OAVD), una unitat de valoració forense integral (UVFI) i un gabinet psicosocial comarcal en un únic immoble. 

Núñez també ha destacat que “l'edifici s'ha projectat per a allotjar els futurs jutjats que puguen ser creats. Hi ha una planta reservada que tindrà infraestructura per a albergar tres futurs jutjats”.

En esta línia, la consellera ha aprofitat per a reclamar al Ministeri de Justícia i al Govern d'Espanya que “ens dote de places estructurals per als jutjats de tota la Comunitat Valenciana. És important que miren cap a la nostra comunitat perquè molts dels nostres jutjats tenen una sobrecàrrega de treball que supera el 300 %”.

El propòsit de la Conselleria de Justícia i Interior amb esta actuació és oferir un servei públic, pròxim i digne, que permeta acostar la Justícia a tots els veïns de la Safor i on tots els operadors jurídics, professionals i víctimes se senten còmodes i ben atesos.

La Conselleria té en marxa, entre altres actuacions, la nova Ciutat de la Justícia d'Alacant, amb una inversió de 81,6 milions d'euros; la rehabilitació del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, amb 26,1 milions; la construcció dels nous jutjats d'Alzira, amb 21,5 milions i de Llíria, amb 17,5 milions. Això suposa 168,4 milions d'euros incloent el Palau de Justícia de Gandia.

Està previst que en breu es presenten els projectes d'execució de les noves seus judicials de Sagunt i Ontinyent amb inversions de 29,4 i de 12,8 milions d'euros respectivament. Mentrestant, es continua avançant en els projectes de Torrent, Xàtiva i Dénia i, s'ha adquirit un solar per a la nova seu de Villena. A més, el departament que dirigix Elisa Núñez seguix en la bona línia d'escoltar les necessitats de tots els municipis de la Comunitat Valenciana i, per este motiu, s'està parlant amb els ajuntaments de Torrevieja, Orihuela i Sueca per a l'obtenció de sòl.

D'altra banda, la Conselleria de Justícia ha concedit a l'Ajuntament de Gandia una línia d'ajudes de concessió directa per al finançament dels serveis de mediació de proximitat amb un import de 20.000 euros perquè és un dels ajuntaments amb població superior a 7.000 habitants i compta amb un jutjat de pau amb personal funcionari dels cossos al servei de l'Administració de Justícia i és cap de partit judicial. 

Així mateix, la inversió per a 2024 a ajuntaments i mancomunitats de municipis de la Comunitat Valenciana pels Serveis de Mediació de Proximitat ascendix a 1.752.000 euros.

Nou Palau de Justícia de Gandia

L'edifici té una superfície construïda de 16.543,47 metres quadrats que es distribuïxen entre el soterrani (aparcament) i cinc plantes sobre rasant. A la planta baixa i la planta primera se situen els usos amb més afluència de públic, en concret la planta baixa acull el Jutjat de Guàrdia, el Registre Civil, el Servei Comú i la zona de víctimes (OAVD, UVFI, Clínica Medicoforense i Gabinet Psicosocial). El Jutjat de Guàrdia i el Registre Civil disposen d'accés singularitzat, que permet el seu funcionament fora de l'horari habitual de la Seu Judicial. 

En planta baixa se situa també la zona de detinguts. En planta primera es troben les sales de vistes, els col·legis professionals i el Jutjat Penal. En plantes segona i tercera se situen la resta dels jutjats, i en planta quarta se situa la Fiscalia. En esta última planta hi ha, a més, zones de reserva, previstes per a cobrir les futures necessitats de la seu judicial. Els arxius generals es distribuïxen per plantes, en un únic mòdul, per a cobrir les necessitats d'emmagatzematge i consulta dels diferents jutjats i fiscalia.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions de la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez