Agricultura, Ramaderia i Pesca
Baix Segura

Aguirre anuncia noves obres de millora i consolidació de la xarxa d'infraestructures hidràuliques per a regadiu del Baix Segura per 12,2 milions d'euros

18/01/2024
Aguirre anuncia noves obres de millora i consolidació de la xarxa d'infraestructures hidràuliques per a regadiu del Baix Segura per 12,2 milions ...
  • El conseller d'Agricultura recorre diverses obres d'infraestructures de regadiu afectades per la DANA de 2019 al Baix Segura que la Conselleria ja ha acabat o està realitzant per 11,8 milions d'euros
  • Visita el decantador de San Fulgencio, on es començarà el condicionament i millora d'infraestructures de reg en el conjunt San Fulgencio, Crevillent, Catral i Orihuela, per import de 4,2 milions d'euros
  • Informa els agricultors i ramaders de la zona de les ajudes per a adaptar les infraestructures de les comunitats de regants i explotacions ramaderes davant d'adversitats climàtiques greus

El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre ha anunciat la posada en marxa per a 2024 dels treballs de noves obres de millora i consolidació de la xarxa d'infraestructures hidràuliques per a regadiu del Baix Segura, per un import de 12,2 milions d'euros.

Durant una jornada de treball al Baix Segura, José Luis Aguirre ha visitat diverses infraestructures hidràuliques de regadiu danyades durant la DANA de 2019, de les quals actualment la Conselleria té en obra o ha acabat, emmarcades en les mesures d'adaptació al risc d'inundació a la comarca, per un import total d'11,8 milions d'euros.

A més, Aguirre ha informat els agricultors de les actuacions que s'estan desenvolupant i de les ajudes convocades recentment per la Conselleria en esta matèria, en una trobada que ha mantingut a la seu del Jutjat Privatiu d'Aigües d'Orihuela. També s'ha entrevistat amb jóvens agricultors de la SAT Grupo Delavega, els quals li han presentat un projecte que estan desenvolupant ells mateixos.

Davant dels agricultors, el conseller ha assenyalat que les obres en marxa s'executaran al màxim i en el menor temps possible, perquè puguen servir davant de noves avingudes d'aigua i evitar els majors danys en les infraestructures hidràuliques i en les explotacions agràries i ramaderes.

Així mateix, José Luis Aguirre ha explicat que les ajudes convocades recentment es dirigixen a les comunitats de regants, jutjats d'aigües, sindicats de regs o altres entitats de regadiu i titulars d'explotacions ramaderes del Baix Segura.

Igualment, ha destacat que l'import total de la subvenció ascendix a 2,5 milions d'euros, distribuït en 2,2 milions d'euros per a les comunitats de regants, jutjats d'aigües i sindicats de regs i 300.000 euros per a titulars d'explotacions ramaderes. Este import es podrà ampliar en altres 2,5 milions d'euros més. L'ajuda aconseguirà la totalitat de l'import de les despeses subvencionables.

A més, el conseller ha concretat que seran subvencionables les actuacions d'adaptació i reducció del risc d'inundació d'instal·lacions vulnerables de les comunitats de regants, jutjats d'aigües, sindicats de regs i altres entitats de regadiu, com, per exemple, estacions de bombament, quadres elèctrics i transformadors, estacions de filtratge i basses.

També podrà ser subvencionable el trasllat a altres ubicacions d'algunes de les instal·lacions, actuacions amb infraestructures hidràuliques lineals de les entitats de reg, tant séquies com assarbs, que tinguen per objecte augmentar la capacitat hidràulica i altres actuacions d'adaptació al risc d'inundació, així com mesures identificades en els plans de gestió del risc d'inundació i altres plans regionals o municipals d'actuació contra inundacions.

A més, per a titulars d'explotacions ramaderes, també s'ajudarà a la instal·lació d'elements que permeten adaptar i protegir explotacions ramaderes contra el risc d'inundació, com ara: allotjament temporal per als animals, mallades permanents o temporals, construcció de rampes d'accés, barreres antiinundació, elevació del sòl de naus, elevació i/o protecció d'equipament/instal·lacions i segellament i impermeabilització de murs exteriors.

Infraestructures de reg visitades

En primer lloc, el conseller ha visitat el decantador de San Fulgencio, on es començaran obres per import de 4,2 milions d'euros, que és l'inici de l'obra de condicionament i millora de les infraestructures hidràuliques de regadiu en el conjunt San Fulgencio, Crevillent, Catral i Orihuela.

Els treballs consistixen en la reconstrucció de l'arener, el tapat del canal i la reparació de les comportes. A més, es realitzaran uns altres de canalització del canal principal de reg, de cobriment, d'instal·lació de sistemes de neteja automàtica de reixes de desbast i el condicionament de la instal·lació de bombament de la primera elevació.

Seguidament, s'ha desplaçat a la séquia Portes de Múrcia, de la qual s'estan substituint les comportes de derivació i parada en canal obert i s'estan realitzant obres de recrescuda dels murs, la impermeabilització del canal i la reconstrucció de l'arqueta de regulació, en l'àmbit del Jutjat Privatiu d'Aigües d'Orihuela.

A més de la mateixa entitat de regants, ha presenciat les obres ja finalitzades de les comportes de la séquia Vella d'Almoradí. S'han substituït les dos comportes en la presa del riu Segura, que presentaven problemes d'estanquitat i en mal estat de conservació, i s'ha condicionat la caseta existent en la presa del riu Segura que alberga les noves comportes instal·lades.

La jornada ha conclòs a la bassa de Benferri, de la Comunitat de Regants de Benferri, la reparació de les quals es troba finalitzada.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions del conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre