Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Medi Natural

Medi Ambient destina 237.100 euros al condicionament de dos sendes de gran recorregut integrats en la Xarxa Europea

22/01/2024
Medi Ambient destina 237.100 euros al condicionament de dos sendes de gran recorregut integrats en la Xarxa Europea
  • Raúl Mèrida ha reivindicat “la riquesa del nostre paisatge” i la importància d'estes vies, que travessen 700 quilòmetres de la Comunitat Valenciana 

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha destinat 237.100 euros al condicionament i recuperació de dos sendes de gran recorregut GR 7 i GR 10, integrades en la Xarxa Europea, i que travessen 700 quilòmetres de la Comunitat Valenciana. Estos treballs, que han sigut coordinats a través de la Direcció General de Medi Natural i Animal, s'emmarquen en el programa de manteniment de les sendes de gran recorregut (GR).

En este sentit, el director general de Medi Natural, Raúl Mèrida, ha assenyalat que “gràcies a estes actuacions es reivindica la riquesa del nostre paisatge i es contribuïx al coneixement de la biodiversitat de la Comunitat”. A més, ha afegit que “estes sendes són molt utilitzades per la ciutadania per a excursions d'un dia, combinades amb camins locals o de recorregut xicotet”.

Tal com ha comentat Raúl Mèrida, les dos sendes es van dissenyar i condicionar per primera vegada en les dècades dels 70 i 80 del segle passat. “Són sendes de gran recorregut pensades per a disfrutar i conéixer de primera mà estes belles comarques muntanyenques d'interior”, ha matisat. 

Així mateix, el director general ha explicat que els treballs consistixen en “el desbrossament, tales i podes d'arbratge i matoll, en diferents trams de les sendes, on la vegetació havia tancat per complet el pas”. I a més, s'estan repintant per complet els 700 quilòmetres del traçat de les dos, “per a poder caminar-les seguint les seues marques característiques (blanques i roges)”, ha destacat Mèrida.

La inversió també inclou la instal·lació d'un total de 135 pals i 533 paletes d'ubicació i direcció, a més de 34 panells d'informació (un en l'inici i fi de cada una de les etapes).

Recorregut dels dos GR

La senda de gran recorregut, GR 10, anomenada Senda del Mediterrani a l'Atlàntic, forma part de la Senda Europea E7 (Puçol - Lisboa) i té 1.600 quilòmetres de longitud. Comença a Puçol, a la vora del Mediterrani, s'endinsa a la serra Calderona, passant per Segart, Estivella, Serra i Gátova, i continua per les muntanyes d'Andilla i els últims contraforts de Javalambre en discórrer per Sacañet, Canales i Andilla, per a ascendir fins al turó Bardés, punt més elevat de la senda i frontera amb Aragó.

A la Comunitat Valenciana, el GR 10 abasta uns 100 quilòmetres, creua pel límit entre les províncies de València i Castelló, i travessa 13 termes municipals i 5 comarques. Esta senda discorre per multitud de paratges naturals i paisatgístics de gran bellesa.

D'altra banda, el GR 7 és una senda de gran recorregut que travessa de nord a sud l'interior la Comunitat Valenciana. Després d'abandonar terres catalanes, la senda irromp per la localitat de Fredes, en ple pulmó de la Tinença de Benifassà, i després de recórrer i travessar 52 termes municipals, 16 comarques i part de les tres províncies, arriba fins al Pinós, després de quasi 600 quilòmetres, per a continuar el seu camí cap a terres murcianes. El GR 7 forma part de la senda europea E4 (Tarifa-Grècia) que té una longitud de vora 10.500 quilòmetres.

Galeria d'imatges