President
Agricultura

Carlos Mazón reitera el compromís del Consell per a defendre les reivindicacions dels agricultors a Madrid i Brussel·les

19/01/2024
Carlos Mazón reitera el compromís del Consell per a defendre les reivindicacions dels agricultors a Madrid i Brussel·les
  • Afirma que este Consell treballarà amb "fermesa i sense deteniment" per a recuperar "el protagonisme i l'esplendor" del camp valencià i lluitar per una igualtat de tracte en el mercat nacional i internacional
  • Destaca la unitat de Generalitat Valenciana i agricultors per a defendre els interessos del sector i aconseguir més capacitat de pressió a la Unió Europea, "perquè el camp valencià no ha de ser moneda de canvi de res ni de ningú"
  • Exigix al Govern d'Espanya un reforç de les inspeccions a les importacions citrícoles per a disminuir els casos d'alertes relacionades amb plaguicides prohibits o de plagues invasores en productes agroalimentaris importats
  • Subratlla les polítiques agràries posades en marxa pel Consell per a augmentar la productivitat, la competitivitat i la rendibilitat del camp valencià, com ara l'augment d'un 35 % del pressupost per a combatre les plagues, més ajudes directes i la reforma fiscal, entre altres
Alacant.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha reiterat hui el compromís del Consell per a defendre les reivindicacions dels agricultors a Madrid i Brussel·les, després de la reunió que ha mantingut amb l’Associació Agrària de Jóvens Agricultors ASAJA – Alacant, encapçalada pel seu president, José Vicente Andreu.

Durant la trobada, a la qual també ha assistit el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ASAJA ha trasllat les principals amenaces al sector, com ara la “competència deslleial” per l’obertura de mercats amb tercers països, la “deslleialtat interna” dels socis de la Unió Europea, la sequera i les plagues, entre altres. Igualment, ha insistit en la necessitat d’escometre obres hidràuliques urgents dependents del Govern i de la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) i, així mateix, ha sol·licitat la col·laboració del Consell per a fer arribar les seues propostes a la Unió Europea.

En este sentit, el cap de l’executiu valencià ha ratificat la voluntat del Consell de treballar “amb fermesa i sense deteniment” per a recuperar “el protagonisme i l’esplendor que mereix l’agricultura de la Comunitat Valenciana”, i “lluitar per una igualtat de tracte en el mercat nacional i internacional”.

Igualment, ha valorat la unió de la Generalitat Valenciana amb el sector agrícola valencià per a defendre els interessos dels nostres agricultors “allà on faça falta” i aconseguir més capacitat de pressió a la Unió Europea, “perquè el camp valencià no ha de ser moneda de canvi de res ni de ningú”.

Així mateix, Carlos Mazón ha exigit al Govern d’Espanya un reforç de les inspeccions a les importacions citrícoles, amb la finalitat de disminuir els casos d’alertes relacionades amb residus de plaguicides prohibits o de plagues invasores en els productes agroalimentaris importats.

En esta línia, ha recordat que el Consell ha reforçat el pla de control oficial de la cadena agroalimentària de la Comunitat Valenciana, augmentant els controls del compliment de l’etiquetatge correcte de l’origen i incrementat les inspeccions un 375 %.

Polítiques agràries per a augmentar la productivitat, la competitivitat i la rendibilitat

En la reunió, el president de la Generalitat ha subratllat algunes de les polítiques agràries posades en marxa pel Consell per a augmentar la productivitat, la competitivitat i la rendibilitat del camp valencià.

Juntament amb la reforma fiscal “per a evitar l’abandó de terres i aconseguir el relleu generacional”, i la posada en marxa del Pla Simplifica per a reduir els tràmits burocràtics i facilitar les ajudes per als agricultors, Mazón també ha destacat l’augment de les ajudes directes per als agricultors, la lluita contra les plagues i l’aigua com “una prioritat per a este Consell”.

Igualment, ha assenyalat l’increment d’un 35 % del pressupost destinat a Sanitat Animal i Vegetal, per a combatre les plagues, i inversions en infraestructures hídriques, com els 12,2 milions d’euros destinats a millorar la xarxa de regadiu de Baix Segura o els 2,5 milions d’euros d’ajudes d’adaptació al risc d’inundació en esta comarca per a regants i ramaders.

El cap del Consell ha ratificat “la fèrria defensa d’este Consell per l’aigua que necessiten els nostres agricultors”. El president ha assegurat que a Espanya “hi ha aigua suficient per a tots” i ha criticat “la falta de capacitat política per a distribuir-la com toca”. En este sentit, ha censurat les més de 30 retallades ideològiques al transvasament Tajo-Segura.

Finalment, ha recordat la posada en marxa de la Mesa de l’Aigua de la Comunitat, que vetlarà des de la unitat, el rigor i el diàleg per l’aigua que necessita la nostra terra i donarà resposta als reptes en eixe sentit. També ha lamentat la falta de resposta per part del Govern central per a unir-se a esta iniciativa, “crucial per al futur econòmic de la nostra regió”.

Galeria d'imatges