Sanitat
Fòrum Club Información

Sanitat unificarà els sistemes informàtics perquè els pacients tinguen una sola història clínica

19/01/2024
Sanitat unificarà els sistemes informàtics perquè els pacients tinguen una sola història clínica
  • El futur CICU d'Alacant incrementarà la plantilla  a un màxim de 12 metges, 15 locutors i 6 professionals d'Infermeria
  • El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, assenyala que la puntuació del valencià, com a mèrit, serà inferior a la del doctorat
  • La Conselleria crearà la figura de l'auxiliar sanitari per a descongestionar Atenció Primària

La Conselleria de Sanitat unificarà els sistemes informàtics de tota la Comunitat perquè els pacients tinguen una única història clínica que es puga consultar des de qualsevol centre sanitari. Així ho ha anunciat el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, en una conferència organitzada pel Foro Alicante del Club Información, sota el títol ‘El repte d’aconseguir una sanitat d’excel·lència’, a la qual ha assistit el president de la Generalitat, Carlos Mazón.

Sobre este tema, Gómez ha detallat que s’instaurarà esta història clínica informàtica “per a tots els hospitals” amb la unificació dels sistemes informàtics, perquè, per exemple, “el pacient que tinga la seua història clínica a Orihuela puga anar a l’Hospital Clínic de València i se’l puga tractar”. D’esta manera, es pretén evitar situacions com les actuals: “Ara, unes analítiques de Sant Joan no es poden veure a Dénia”, ha lamentat el conseller.

En la seua intervenció, Gómez també ha subratllat que avança el procés de descentralització dels CICU, per la qual cosa es complix amb la promesa del president Carlos Mazón que els CICU tornarien a Alacant i Castelló. Sobre este tema, el conseller ha concretat que el pròxim 5 de febrer conclou el termini d’exposició pública del decret que permetrà este canvi, i al voltant del mes de març s’aprovarà en el ple del Consell.

“Dels actuals 109 professionals del CICU volem arribar a 150”, ha concretat el titular de Sanitat, per a subratllar que la intenció de la Conselleria “no és descentralitzar sense més, sinó millorar”. Per a fer-ho, s’ha previst un pressupost de 2 milions d’euros i, a Alacant, s’incrementarà la plantilla als 12 metges i als 15 locutors. Així mateix, s’ha previst un equip d’infermeria amb 6 professionals que s’encarregaran de respondre consultes sanitàries i revisar i coordinar determinades classes d’urgències.

Selecció dels millors professionals

Sobre els professionals, Marciano Gómez ha insistit que, als centres sanitaris valencians, “volem els millors més enllà de l’idioma que parlen o del número que ocupen en la llista d’ocupació”; per això es modificarà el decret de selecció i provisió “per a triar els professionals sobre la base de la seua capacitació”, ha explicat.

Sobre este tema, ha detallat que la puntuació del valencià, “com a mèrit, serà inferior a la d’un doctorat”, ja que, fins ara, “era al revés”. “Amb la salut no es juga i, per a dur-ho a terme, cal contractar el millor en el seu àmbit”, ha emfatitzat.

El conseller també ha descrit algunes actuacions per a descongestionar els centres de salut. Ha recordat la creació d’una direcció general amb pressupost propi, d’uns 700 milions d’euros; l’aposta per prestigiar els professionals, o la seua jerarquització perquè ocupen llocs de cap de servici o de secció per mitjà d’oposició.

Precisament, Marciano Gómez ha avançat que es posarà en marxa pròximament el decret d’estructura de funcionament de l’Atenció Primària, que “posarà negre sobre blanc quins seran els protocols i les accions de cada una de les categories professionals que treballen en Atenció Primària”. Així mateix, ha anunciat la creació d’una nova categoria professional, denominada ‘auxiliar sanitari’, de tal manera que els professionals de taulell “tinguen coneixement sanitari i puguen agilitzar l’assistència”.

També considera “imprescindible” reorganitzar el model de citació als centres de salut, perquè, en l’actualitat, “es mescla l’app amb la cita telefònica i hi ha unes certes disfuncions”. Tot això busca aconseguir que els pacients puguen disposar d’una cita amb el seu metge de família en un termini de 72 hores.

Impuls a les infraestructures sanitàries

Sobre les infraestructures sanitàries, el titular de Sanitat ha assenyalat que, en primer lloc, “estem resolent el caos que ens va deixar l’anterior Administració, amb la construcció de grans infraestructures en les quals s’ha arribat a fregar la paralització de l’obra, per la qual cosa la primera labor és posar en ordre la reforma de l’hospital d’Elx, el de Sant Joan, i a Ontinyent fer quiròfans”. “Construirem el nou edifici d’Isabial, seguirem amb la remodelació i l’ampliació de l’hospital de la Vila Joiosa i farem els centres de salut de Rincón de Loix, Travalón, Garbinet, Condomina i PAU 2, entre altres”.

El conseller també ha apuntat que s’ha dissenyat “una política de fidelització dels MIR”, per la qual cosa l’any que ve el pressupost incorporarà l’oferta d’un contracte de tres anys a tots els MIR que finalitzen la residència.

Finalment, Marciano Gómez ha informat que el nombre de valencians que s’han vacunat contra la grip a les tres províncies de la Comunitat ja supera el de tota la campanya de l’any passat, amb més d’1.130.000 enfront de l’1.090.000 total de la campanya anterior.

Per este motiu, ha volgut expressar el seu agraïment a tots els ciutadans que van acudir a vacunar-se quan es va obrir la possibilitat de fer-ho sense cita prèvia, la quantitat dels quals supera els 137.000 en tota la Comunitat.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions del conseller de Sanitat, Marciano Gómez

Declaracions del conseller de Sanitat, Marciano Gómez

Declaracions del conseller de Sanitat, Marciano Gómez