Sanitat

Marciano Gómez: “Posarem en marxa un protocol sanitari específic per a la detecció i atenció del TDAH”

20/01/2024
Marciano Gómez: “Posarem en marxa un protocol sanitari específic per a la detecció i atenció del TDAH”
  • El conseller de Sanitat ha inaugurat la jornada de TDAH 'Des de la infància fins a l'edat adulta', organitzada pel Col·legi Oficial de Psicologia CV, la Fundació per a la Investigació, Desenvolupament i Aplicació de la Psicologia CV i l'Associació TDAH+16 València
  • En el disseny i desenvolupament del protocol intervindran les conselleries de Sanitat, Educació i Benestar Social, les societats científiques, els col·legis professionals i associacions de malalts
  • Gómez: “Per a l'actual Consell, la salut mental serà un dels eixos estratègics entorn del qual girarà tota la política sanitària al llarg d'esta legislatura”
  • A la Comunitat Valenciana, actualment hi ha més de 60.000 pacients diagnosticats amb TDAH

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha destacat este dissabte que el seu departament posarà en marxa, com més prompte millor, un protocol específic per a la detecció i atenció del trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) i s'ha compromés a accelerar la seua implementació.

“Este protocol serà molt important, atés que fomentarà la formació del personal docent i sanitari sobre este trastorn, garantirà una adequada identificació del problema i afavorirà una intervenció primerenca”, ha ressaltat Gómez.

El titular de Sanitat ha realitzat estes declaracions en la inauguració de la jornada de TDAH 'Des de la infància fins a l'edat adulta', organitzada pel Col·legi Oficial de Psicologia, en col·laboració amb la Fundació per a la Investigació, Desenvolupament i Aplicació de la Psicologia de la Comunitat Valenciana i l'Associació TDAH+16 València, que s'ha celebrat al Complex Esportiu Municipal La Petxina.

Segons Gómez, "la Conselleria de Sanitat ha inclòs el TDAH com un dels objectius del nou Pla autonòmic de salut mental de la Comunitat Valenciana 2024-2027 presentat recentment, que compta amb un pressupost de 724 milions d'euros i una línia estratègica d''Atenció a la infància i l'adolescència', que inclou l'elaboració i implementació de plans d'actuació específics per als trastorns per dèficit d'atenció i hiperactivitat i de l'espectre autista (TDAH i TEA)”.

“En el seu disseny i desenvolupament – ha continuat el conseller -, tenim previst que intervinguen i volem involucrar a tots els actors del procés: institucions públiques, com les conselleries de Sanitat, Educació i Benestar Social; i entitats privades com les societats científiques, els col·legis professionals i les associacions de malalts”.

Un dels eixos estratègics de la legislatura

En este sentit, el conseller ha ressaltat que “el Consell s'ha proposat millorar en estos quatre anys de legislatura tots aquells estàndards que determinen la qualitat i eficiència d'un servici públic com el que es presta a les persones amb un problema de salut mental i a les seues famílies”.

A més, el titular de Sanitat ha recordat que l'esmentat pla autonòmic de salut mental preveu la creació dels nous servicis de salut mental de la infància i l'adolescència, així com d'hospitals de dia per a l'atenció d'este col·lectiu; i inclou també la creació d'unitats de detecció precoç a les escoles, amb psicòlegs destinats a estos centres.

“Creiem que és important potenciar la col·laboració entre Educació i Sanitat amb la finalitat de millorar la gestió de la salut mental en la infància i l'adolescència”, ha asseverat Marciano Gómez.

El conseller ha destacat que “per a l'actual govern de la Generalitat, la salut mental serà un dels eixos estratègics entorn del qual girarà tota la política sanitària al llarg d'esta legislatura”.

“Tant el president Mazón com jo creiem que només des d'un compromís polític ferm i convençut afrontarem el gran repte que suposa la prevenció i tractament de la malaltia mental, així com l'eliminació de l'estigma social que porta associat”, ha conclòs Marciano Gómez.

Finalment, Gómez ha reiterat el seu agraïment al comité organitzador de la jornada, en la persona del degà del Col·legi de Psicologia de la Comunitat Valenciana i president del patronat de la FIDAP, Francisco J. Santolaya, que ha fet extensiu a María Elena Podio, presidenta de l'Associació TDAH + 16 València, entitat que col·labora en el desenvolupament d'esta jornada que, segons Marciano Gómez “ens ajuda no solament a acostar-nos a la dura realitat de la malaltia mental, sinó que contribuïx a mostrar els últims avanços científics, a millorar la qualificació del professional i a afavorir les bones pràctiques”.

 El TDAH en xifres

Segons els últims estudis, la prevalença del TDAH al nostre país se situa, en l'actualitat, entorn del 6,6 %. Això significa que, aproximadament, un de cada 15 xiquets i adolescents del nostre país patix esta malaltia.

A la Comunitat Valenciana, al tancament de 2023, hi ha més de 60.000 pacients diagnosticats amb TDAH. Per sexes, els diagnòstics en hòmens (45.334) tripliquen els de les dones (15.106).

Quant a la xifra de casos nous anuals o incidència, quasi s'ha triplicat en els quatre últims anys, i ha passat de 3.630 en 2019 als 10.053 en 2023. I els nous diagnòstics es concentren entre els menors de 18 anys (el 75,33 % del total).

 

Galeria d'imatges