Justícia i Interior
Prevenció d'incendis forestals

Interior fa una crema prescrita de deu hectàrees de canyissars al Parc Natural del Fondo Elx-Crevillent

23/01/2024
Interior fa una crema prescrita de deu hectàrees de canyissars al Parc Natural del Fondo Elx-Crevillent
  • En col·laboració amb la direcció del parc natural i dels propietaris de terrenys s'ha aprovat un pla de cremes prescrites en este espai natural protegit
  • L'objectiu és reduir la invasió de vegetació que s'està produint en esta zona 
     

La Conselleria de Justícia i Interior, a través de l'Agència Valenciana de Seguretat i Emergències (AVSRE) i la Direcció General de Prevenció d'Incendis Forestals, ha dut a terme la crema prescrita de deu hectàrees de canyissars al Parc Natural del Fondo d'Elx-Crevillent.

El director general de Prevenció d'Incendis Forestals, Francisco Aparisi, ha estat present en el desenvolupament i resultat dels treballs que han dut a terme el Servici de Bombers Forestals de la Generalitat. Prèviament a esta crema s'ha realitzat una crema preparatòria d'1,20 hectàrees per a generar una zona de seguretat.

Francisco Aparisi ha destacat que “les cremes prescrites són una excel·lent ferramenta per a reduir la quantitat de biocombustible i evitar la intensitat dels incendis forestals”.

A més, el director general de Prevenció d'Incendis Forestals ha assenyalat que “des de la Direcció de Prevenció d'Incendis Forestals estem duent a terme diverses línies d'investigació i implementació dels recursos i infraestructures, per a millorar la prevenció d'incendis forestals, com és l'ús del foc prescrit, tècnica molt avançada en altres regions del món, però que resulta bastant innovadora i incipient en el nostre territori”.

Amb l'objectiu de conservar els ecosistemes del Parc Natural del Fondo d'Elx-Crevillent, i en col·laboració amb la direcció del parc natural i dels propietaris dels terrenys, s'ha elaborat i aprovat un pla de cremes prescrites en este espai natural protegit. 

Segons Aparisi “els objectius principals d'estes cremes són reduir la invasió de vegetació que s'està produint en esta zona humida, contribuir a la millora de la qualitat de l'aigua, augmentar i millorar les zones de nidificació d'espècies d'aus aquàtiques i evitar problemes de transmissió de malalties com el botulisme, entre altres”.

Així mateix, el director general de Prevenció d'Incendis Forestals de la Generalitat ha informat que “el pla té planificada una actuació escalonada en diferents parcel·les, i engloba una superfície total de 408 hectàrees, al llarg de 5 anys” i ha afegit que “la planificació s'ha realitzat de manera coordinada amb l'òrgan competent en la gestió del parc, i la tardor i l'hivern són les temporades idònies per a fer les cremes”.

Un dels objectius prioritaris per a la Direcció General de Prevenció d'Incendis Forestals és la gestió de la vegetació forestal disponible per a cremar (combustible forestal), de tal manera que permeta reduir tant el risc d'inici d'un incendi forestal com la seua propagació. Entre les diferents tècniques per a gestionar la vegetació es troben les cremes prescrites.

Galeria d'imatges