Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Transport públic

La Generalitat assessora els grans municipis per a la implementació de les zones de baixes emissions

24/01/2024
  • El director general de Transport, Manuel Ríos, i el director general de Qualitat Ambiental, Jorge Blanco, s'han reunit amb representants d'ajuntaments de més de 50.000 habitants per a analitzar els plans de mobilitat 

La Generalitat assessora els grans municipis per a la implementació de les zones de baixes emissions (ZBE) i els plans municipals de mobilitat (PMUS), a través d'una sèrie de trobades periòdiques com la que han mantingut els directors generals de Transport i Logística, Manuel Ríos, i de Qualitat i Educació Ambiental, Jorge Blanco, amb 23 tècnics de qualitat de l'aire i de mobilitat dels ajuntaments de més de 50.000 habitants de la Comunitat Valenciana.

En la reunió, “s'ha analitzat l'exemple d'èxit del pla d'implantació de ZBE de l'Ajuntament Benidorm, així com el seu pla de mobilitat de 2016 i s'ha tractat de resoldre dubtes i fer recomanacions”, ha destacat Manuel Ríos.

Amb la Llei 7/2021 de canvi climàtic i transició energètica s'imposa a les ciutats espanyoles de més de 50.000 habitants la necessitat d'implantar zones de baixes emissions abans de finalitzar l'any 2024, i incloure-les en els seus corresponents plans municipals de mobilitat PMUS. “Este és un calendari estricte per a una obligació nova i que està posant a prova la capacitat tècnica, econòmica i de gestió dels municipis, independentment dels seus nivells de contaminació”, ha afirmat el director general de Transport.

Per la seua part, els tècnics municipals han sol·licitat informació sobre les dades fiables de contaminació. En este sentit, el director general de Qualitat i Educació Ambiental, Jorge Blanco, els ha oferit el servici de la xarxa d'estacions ambientals de mesurament de qualitat de l'aire, que serà ampliada a curt termini, i l'assessorament als municipis implicats. 

D'esta manera, es pretén aconseguir que, “amb estes dades de contaminació ambiental, la planificació i gestió de les ZBE puguen gestionar-se de manera més eficaç, comptant també amb l'assessorament metodològic de la Generalitat”, ha conclòs Manuel Ríos.