Sanitat

Sanitat desenvoluparà les competències d'infermeria perquè estos professionals assumisquen més protagonisme en tots els àmbits d'assistència sanitària

24/01/2024
Sanitat desenvoluparà les competències d'infermeria perquè estos professionals assumisquen més protagonisme en tots els àmbits d'assistència sanitària
  • El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha visitat el tràiler 'Ruta infermera', una iniciativa del Consell General d'Infermeria i els col·legis provincials
  • El nou Servici de Desenvolupament de Competències d'Infermeria pretén que el personal d'Infermeria assumisca més protagonisme, especialment en Atenció Primària
  • Gómez: “La infermeria està perfectament capacitada per a exercir moltes funcions que permeten descongestionar i agilitzar la desburocratització de l'Atenció Primària”

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha destacat hui que, “amb la creació del nou Servici de Desenvolupament de Competències d'Infermeria, la Conselleria de Sanitat pretén que este col·lectiu professional assumisca un major protagonisme en tots els àmbits d'assistència sanitària i s'aborde el desenvolupament de diferents facetes d'esta categoria professional”.

D'esta manera, el titular de Sanitat s'ha referit “tant a la faceta assistencial, buscant noves àrees de capacitació (com la infermera comunitària o la infermera escolar), així com promoure la participació d'esta categoria professional en noves àrees de docència i d'investigació sanitària”.

Marciano Gómez ha fet estes declaracions durant la seua visita al tràiler sanitari de la 'Ruta infermera', en la qual ha estat acompanyat per la presidenta del Col·legi Oficial d'Infermeria de València, Laura Almudéver.

Este tràiler, que està recorrent Espanya, és una iniciativa posada en marxa pel Consell General d'Infermeria i els col·legis provincials a fi de difondre una campanya de promoció de la salut per a conscienciar la societat sobre la labor de les infermeres i infermers i la necessitat de mantindre hàbits saludables.

Gómez ha destacat “la labor imprescindible de la infermeria i ha manifestat el seu reconeixement a este col·lectiu professional”. En este sentit, ha indicat que el Servici de Desenvolupament de Competències d'Infermeria naix amb l'objectiu d'impulsar les competències de la infermeria i donar visibilitat al treball que fan les infermeres, desenvolupant una línia estratègica de cures transversal en tots els àmbits de l'assistència sanitària.

En concret, el servici pretén que el personal d'infermeria assumisca més protagonisme, especialment en Atenció Primària, i també que es tinguen en compte les seues aportacions en les decisions que afecten el seu exercici professional.

En este sentit, per a Marciano Gómez, la infermeria “està perfectament capacitada per a exercir moltes funcions que ajuden a descongestionar i a agilitzar la desburocratització de l'Atenció Primària i a triar, a fer una gestió compartida amb el metge de moltes qüestions”.

Segons Gómez, “l'objectiu és redistribuir funcions entre totes les categories professionals presents en Primària, inclosa la d'auxiliar sanitari que crearem, per a agilitzar l'atenció sanitària i disminuir la demora en l'accessibilitat”.

Principals funcions

Les principals funcions d'este servici són identificar les àrees de coneixement especialitzades en els diversos àmbits assistencials i, en particular, les necessitats de salut de la població; desenvolupar línies estratègiques d'actuació que donen cobertura a eixes necessitats i estratègies transversals que garantisquen la continuïtat de l'atenció de la població i les cures dels pacients.

En este sentit, el seu principal objectiu és respondre eficaçment a les necessitats de la població, amb especial atenció als pacients amb malalties cròniques prevalents, les situacions de discapacitat, de risc i d'especial vulnerabilitat.

Ruta infermera

Situat a la plaça Saragossa, al principi de l'avinguda d'Aragó núm. 1 de València, el tràiler sanitari estarà en esta ubicació els dies 24, 25, 26 i 29 de gener, en horari de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 20.00 hores.

Durant estos dies, el tràiler infermer acollirà diferents xarrades que oferiran infermers i infermeres de la província de València en les quals es parlaran, entre altres temes, de dieta cardiosaludable, primers auxilis, prevenció d'accidents en la llar, lactància materna, climateri, ictus, o de salut mental infantojuvenil. A més, es desenvoluparan tallers d'RCP (reanimació cardiopulmonar) en els quals participaran alumnes de diferents col·legis de la ciutat.

La 'Ruta infermera' tindrà diferents espais en els quals es mostraran materials per a la població general i també per a les mateixes infermeres. Vídeos amb consells saludables, pantalles amb infografies amb informació sobre diferents patologies, enquestes per a conéixer la percepció que es té de la professió i un autotest de salut es trobaran durant tot el recorregut perquè aquells que passen pel tràiler puguen interactuar i conéixer més sobre la infermeria.

Fora de la zona de consultes també hi haurà un espai destinat a la detecció de l'ictus, per a conéixer si presenta fibril·lació auricular i poder detectar a temps una anomalia per a acudir a una revisió més en profunditat en un centre sanitari, una cosa que pot salvar-li la vida o deslliurar-lo d'una gran discapacitat.

El tràiler també disposa de dos consultes on dos infermeres realitzaran diferents proves diagnòstiques. Arran dels resultats que reflectisca l'autotest de salut i de les converses amb les infermeres, estes podran decidir si és necessari una consulta per a dur a terme uns certs exàmens més exhaustius com ara espirometria, índex turmell-braç (per a detectar problemes vasculars) i hemoglobina glicosilada (per a analitzar l'evolució dels pacients diabètics o detectar una possible diabetis), entre altres.

Els més menuts seran també protagonistes de la 'Ruta infermera' i podran conéixer de primera mà què fa una infermera, com treballa i quines són les seues funcions dins del sistema sanitari. Així mateix, en l'exterior del tràiler hi haurà un enorme joc de l'oca, especial infermeria.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats