Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Recuperació del patrimoni

Cultura restaurarà els confessionaris del claustre gòtic de l'antic convent del Carme, seu del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana

25/01/2024
Cultura restaurarà els confessionaris del claustre gòtic de l'antic convent del Carme, seu del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana
  • L'objectiu és eliminar les inscripcions realitzades en els murs en els últims anys a conseqüència del vandalisme
  • L'IVCR+i i el CMCV treballen conjuntament en altres parts del conjunt monumental per a detectar altres possibles deterioracions i la seua reversió

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport durà a terme, a través de l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Innovació (IVCR+i), la restauració dels confessionaris situats al claustre gòtic de l'antic Convent del Carme de València, actual seu del Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) i del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

Estes capelles han patit des de fa més d'un lustre els efectes del vandalisme, tal com queda testificat en les dates gravades i pintades en les seues parets, especialment durant el 2023, probablement ocasionats durant la celebració d'esdeveniments multitudinaris.

Es tracta d'inscripcions incises o dibuixades amb diverses tècniques que, a més de danyar la visibilitat d'espai, interrompen la lectura i la correcta conservació de les inscripcions originals conservades del segle XVII, que van ser recuperades amb la restauració del recinte.

El gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Nicolás Bugeda, ha destacat que esta actuació “respon a la premissa marcada pel vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, de salvaguardar el conjunt monàstic de l'antic convent del Carme, que és monument nacional i bé d'interés cultural”.

“Per a això, alertats pels tècnics del CMCV i pel departament de Seguretat i en la línia de contínua col·laboració amb la resta d'organismes adscrits a la Conselleria, hem instat l'IVCR+i a procedir per a recuperar les capelles al seu estat anterior”, ha afegit.

En este context, el director artístic del CMCV, Vicente Samper, va contactar amb la directora de l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), Gemma Contreras, perquè els tècnics de l'Institut analitzaren els danys patrimonials.

Gemma Contreras ha visitat ja el recinte per a analitzar els danys patits sobre patrimoni de l'antic convent del Carme com a pas previ a les actuacions per a revertir els desperfectes i ha assenyalat que l'actuació que durà a terme l'IVCR+i “retornarà a estos confessionaris la seua dignitat, amb l'eliminació d'estes addicions i la recuperació de la lectura completa d'estos recintes”.

Treballs de neteja

A fi d'aconseguir determinar la naturalesa dels materials emprats en estes inscripcions, els especialistes de l'IVCR+i faran una anàlisi d'estes amb diverses tecnologies. En primer lloc, es prendran fotografies amb diferent longitud d'ona, amb llum visible, ultraviolada i infraroja per a determinar quins són els punts que requerixen un examen més profund.

A continuació, s'estudiarà de manera més exhaustiva eixes zones, per a la qual cosa s'utilitzaran tecnologies sense presa de mostra, com la fluorescència de raigs X, que aporta informació quantitativa i qualitativa dels elements que constituïxen el pigment utilitzat; o l'espectrometria Raman, que permet identificar sòlids inorgànics i la detecció de pigments d'origen orgànics.

En el cas que fora necessari perquè estos sistemes no permeten la identificació de les tècniques, es prendran mostres per a fer una anàlisi més completa amb microscòpia electrònica d'escombratge i espectroscòpia infraroja per transformada de Fournier.

Una vegada estiguen perfectament identificats els materials utilitzats, es podrà dissenyar el millor mètode d'eliminació de les inscripcions no originals de les parets dels confessionaris, després del qual es realitzarà un procés d'estucat i anivellament per a recuperar el volum en les zones incises.

Galeria d'imatges