Sanitat
Radiodiagnòstic

Sanitat posa en marxa set sales de radiologia digital amb visió i intel·ligència artificial per a personalitzar les proves als pacients

25/01/2024
Sanitat posa en marxa set sales de radiologia digital amb visió i intel·ligència artificial per a personalitzar les proves als pacients
  • El Doctor Balmis d'Alacant és el primer hospital d'Espanya que disposa d'una sala radiològica d'estes característiques 
  • Una càmera detecta la grandària i volum del pacient i sobre la base d'això recomana la dosi de radiació necessària
  • Marciano Gómez explica que, en termes generals, es reduïx a la meitat la radiació del pacient
  • Entra en funcionament el nou heliport de l'Hospital Doctor Balmis 

La Conselleria de Sanitat ha invertit més d'1,5 milions d'euros en la instal·lació d'equipament de sostre en set sales de radiologia de diferents hospitals de la Comunitat Valenciana, que incorpora visió i intel·ligència artificial per a la personalització de les radiografies als pacients.

La principal novetat que aporta esta tecnologia és que disposa d'una càmera amb algoritmes d'intel·ligència artificial i un detector per a l'anàlisi corporal, que detecta la grandària i el volum del pacient. D'esta manera, es delimita la zona que s'il·lumina amb el feix de raigs X sobre la qual es fa la prova i s'optimitza la radiació.

Precisament, el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha visitat hui, juntament amb el gerent del Departament de Salut Alacant-Hospital General, Francisco Soriano, la primera sala de radiologia digital d'estes característiques que es va posar en marxa a Espanya, i que està instal·lada a l'Hospital Doctor Balmis. El conseller ha explicat que la tecnologia amb la qual compta “permet calcular els paràmetres òptims per a un pacient determinat i un estudi específic i, sobre la base d'això, ajusta automàticament i delimita el camp de tractament”.

Tot això suposa optimitzar el procés i obtindre la millor qualitat d'imatge adaptada a cada pacient, complint a més amb els estàndards òptims de dosificació de radiació. “De fet, en termes generals, gràcies a esta mena de sales es reduïx en aproximadament a la meitat les dosis de radiació en els pacients”, ha destacat Marciano Gómez. Esta disminució pot ser de fins a un 45 % en estudis d'abdomen pediàtric, d'un 15,5 % en tòrax pediàtric i de fins a un 27 % en crani pediàtric. 

El conseller ha afegit que, a més, amb este sistema “es reduïxen les taxes de rebuig de proves, ja que incorpora un sensor de moviment, mitjançant el qual s'evita que el tècnic de radiodiagnòstic active el sistema en cas que el pacient es moga”.

Detecció en temps real

Estes sales compten també amb altres ferramentes d'intel·ligència artificial que, per exemple, mitjançant algoritmes són capaces de detectar en temps real les anomalies que presenta el pacient en una prova de tòrax, la qual cosa pot contribuir a reduir els temps de lectura i a ajudar en el diagnòstic. Un altre avantatge és que, amb una única exposició, el programari permet diferents visualitzacions, com ara, eliminar la visió de les costelles en una radiografia de tòrax, veure només els tubs i drenatges, etc., sense necessitat de fer més adquisicions i així evitar radiació innecessària al pacient. 

El titular de Sanitat ha remarcat que “en definitiva, l'objectiu d'estos equips és la cura del pacient a través del control de dosi, de manera que està tot dissenyat per a contribuir a l'ergonomia i la productivitat de la sala, que tot siga automàtic i específic per a cada pacient i el seu examen radiològic siga concret”. 

“D'altra banda -ha continuat el conseller- a més dels indubtables beneficis que estes sales comporten per al pacient, suposen una gran ajuda per als professionals de radiodiagnòstic, que ja no han de calcular tots els paràmetres específics en cada examen”. “Així mateix, com que estan robotitzades amb suspensió a sostre i tots els moviments es poden fer de manera automatitzada, els tècnics tampoc han de posicionar el pacient de manera manual, amb el que això comporta de reducció de l'esforç físic i de minimitzar lesions”, ha assenyalat.

El primer hospital que compta amb estos equips d'avantguarda tecnològica ha sigut el General Doctor Balmis d'Alacant, la primera sala del qual es va posar en marxa a la fi del mes d'octubre i on ja s'han realitzat 2.160 proves a 1.888 pacients. Des del mes de gener disposa d'una segona exactament igual. 

Els altres cinc equips idèntics als de l'hospital alacantí han sigut instal·lats ja en dos sales del General d'Elx, en altres dos del Clínic de València i en una de la Malva-rosa de València. A l'hospital il·licità ja estan en funcionament i en breu estaran operatives en els centres de la capital valenciana. 

A estos equips de radiologia de sostre, se'n sumaran altres 10 similars, per als quals s'invertiran 2 milions d'euros i s'instal·laran a l'Hospital General de Castelló, el Doctor Peset de València, el Francesc de Borja de Gandia, el Lluís Alcanyís de Xàtiva, el Marina Baixa de la Vila Joiosa, el General d'Elda i el centre de salut integrat de Villena.

Nou heliport 

Durant la seua visita a l'hospital alacantí, el conseller s'ha referit també a la recent obertura al trànsit de l'heliport permanent d'ús restringit sanitari, situat al terrat de l'aparcament del centre hospitalari.

Marciano Gómez ha valorat esta infraestructura, “ja que permet acurtar distàncies i reduir temps de resposta en l'assistència, ja que durant els últims huit anys els helicòpters medicalitzats aterraven al parc de bombers de Sant Vicent del Raspeig i des d'allí es feia el traslladat en ambulància fins a l'hospital alacantí”.

L'heliport, operatiu des de la setmana passada, té una superfície total d'uns 2.100 metres quadrats i ha suposat una inversió de 240.000 euros. La infraestructura està composta per la pista de l'helisuperficie, per a l'aterratge i enlairament de les aeronaus, amb ajudes visuals per a les maniobres, balises lluminoses per a ús nocturn i mitjans de protecció contra incendis. 

L'obra ha consistit en l'adequació a la normativa vigent del projecte, en matèria de seguretat operacional d'aeròdroms d'ús restringit. S'ha adaptat el paviment, la instal·lació elèctrica, el sistema d'extinció d'incendis, així com les ajudes visuals. 

Una vegada acabades les obres, s'han seguit els passos necessaris per a aconseguir la resolució d'obertura al trànsit. En este sentit, s'ha format els equips que estaran directament implicats en l'ús de l'heliport, com són els professionals del Servici d'Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana i de l'Hospital Doctor Balmis.

Galeria d'imatges