Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Les Arts és Ópera

Cornelius Meister i Christof Loy debuten a València amb l'estrena de ‘Rusalka’ a Les Arts

26/01/2024
Cornelius Meister i Christof Loy debuten a València amb l'estrena de ‘Rusalka’ a Les Arts
  • Meister, director musical, i Loy, director d'escena, es consideren dos dels noms imprescindibles en l'escena operística europea
  • La bellesa musical de l'obra de Dvořák i la seua fascinant història convertixen Rusalka en un dels títols més benvolguts del Romanticisme
     

 

​​​​​​​El Palau de les Arts Reina Sofia estrena este pròxim dimarts, 30 de gener, Rusalka, d'Antonín Dvořák, amb direcció musical de Cornelius Meister i escènica de Christof Loy.

Les Arts incorpora així esta obra mestra del teatre musical bohemi al seu repertori operístic, que per la bellesa de la seua música i la seua fascinant història, és considerada com una de les obres més estimades del Romanticisme.

Es tracta de la segona coproducció que el teatre d'òpera valencià presenta en la Temporada 2023-24. Realitzada amb el Teatre Real de Madrid, la Staatsoper de Dresden i el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, la seua estrena a Madrid va suposar una de les grans fites operístiques de 2020.

Dos importants debuts convergixen en la primera representació de Rusalka a Les Arts: Cornelius Meister, un dels directors alemanys més excel·lents i titular de l'Orquestra i de la Staatsoper de Stuttgart, juntament amb Christof Loy, nom imprescindible en l'escena operística europea, reconegut i premiat en els principals fòrums i certàmens.

Tant Cornelius Meister com Christof Loy han acompanyat hui Jesús Iglesias Noriega en la presentació d'este títol als mitjans de comunicació. El director artístic de Les Arts ha assenyalat que, amb Rusalka, el centre d'arts avança el seu projecte per a la restitució del repertori centreeuropeu en la programació, així com en la representació a València de les estètiques que dominen i fascinen en les principals capitals operístiques.

Iglesias Noriega ha incidit també en l'esplèndida i commovedora música de l'obra de Dvořák, que conté una de les àries icòniques del gènere, la ‘Cançó a la lluna’, “una magnífica carta de presentació d'una fantasia lírica de gran bellesa i complexa orquestració, que permetrà gaudir de nou de l'excel·lència de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana de la mà d'un dels directors amb més projecció en l'actualitat”.

A pesar de la seua joventut, Cornelius Meister és una de les batutes wagnerianes consagrades a Alemanya i Àustria. Titular de l'últim ‘Anell’ del Festival de Bayreuth, ha rebut els més alts guardons de la crítica europea, entre els quals destaca el cotitzat Opus Klassik al millor director.

Christof Loy, per la seua part, atresora els majors reconeixements en l'escena operística internacional, des dels International Opera Awards, passant pels prestigiosos premis Olivier britànics o el Musiktheaterpreis austríac. El ’Regisseur’ alemany lidera l'equip creatiu d'esta coproducció de Rusalka, amb escenografia de Johannes Leiacker, vestuari d'Ursula Renzenbrink, il·luminació de Bernd Purkrabek i coreografia de Klevis Elmazaj.

La proposta escènica de Loy transforma el regne aquàtic de les nimfes del llibret del poeta i dramaturg Jaroslav Kvapil, basat en la llegenda centreeuropea que va inspirar el llibre Undine (1811), de Friedrich de la Motte Fouqué i en el conte La sireneta (1837), de Hans Christian Andersen, en un vell teatre abandonat, en el qual Rusalka és una ballarina coixa, que sacrifica la seua veu i els seus valors familiars per conéixer al món real i trobar l'amor. 

La soprano Olesya Golovneva (Rusalka) lidera el repartiment amb un rol que s'ha convertit en el seu paper emblemàtic, gràcies a les seues exitoses funcions a Madrid, Dresden, Colònia i Wiesbaden. L'acompanyen el tenor Adam Smith (el príncep), una de les grans revelacions del panorama operístic; l'emergent soprano dramàtica Sinéad Campbell-Wallace (la princesa estrangera), recentment nominada a un premi Olivier; i la contralt Enkelejda Shkoza (Ježibaba), intèrpret de primera línia en el circuit internacional.

Juntament amb ells, cantaran el baix Maxim Kuzmin-Karavaev (Vodník), habitual en els grans teatres europeus; el baríton català Manel Esteve, imprescindible en el circuit nacional, els artistes del Centre de Perfeccionament Daniel Gallegos (el caçador) i Laura Fleur (segona nimfa), l'antiga alumna del Centre Laura Orueta (l'auxiliar de cuina), la soprano madrilenya Cristina Toledo (primera nimfa) i la mezzosoprano russa Alyona Abramova (tercera nimfa). 

Rusalka es representarà a la Sala Principal de Les Arts del 30 de gener a l'11 de febrer.

Galeria d'imatges