Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Infraestructures

La Generalitat destina 80.000 euros per a l'estabilització de talussos al tram Vall d'Uixó-Alfondeguilla de la CV-230

26/01/2024
La Generalitat destina 80.000 euros per a l'estabilització de talussos al tram Vall d'Uixó-Alfondeguilla de la CV-230
  • En este tram es va produir un despreniment de pedres el 28 de desembre que va obligar al tall de la carretera
  • La directora general d'Infraestructures i Projectes Urbans, M. José Martínez Ruzafa, ha assegurat que “serà al final de febrer o al principi de març quan s'inicien les obres d'este projecte de més envergadura”

La Generalitat destina 80.000 euros per a l'estabilització de talussos al tram Vall d'Uixó-Alfondeguilla de la CV-230. Així ho ha anunciat la directora general d'Infraestructures i Projectes Urbans, M. José Martínez Ruzafa, després de la visita a la zona afectada per la caiguda de pedres del passat dia 28 de desembre, a causa de la gran diferència entre les temperatures màximes i mínimes que es van produir en eixos dies.

Així mateix, Martínez Ruzafa ha informat que “serà al final de febrer o al principi de març quan s'inicien les obres d'este projecte de més envergadura”. Es pretén amb això “l'estabilització dels talussos de la carretera en este tram per a previndre les solsides que venen ocasionades, i així augmentar els coeficients de seguretat, que es donen en esta tipologia de carreteres de muntanya”, ha afegit.  

A més, la directora general d'Infraestructures ha valorat la ràpida actuació dels servicis de conservació davant de situacions d'emergència de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, que “van netejar la zona i, per motius de seguretat, van tallar al trànsit el carril més pròxim al talús fins al dia 2 de gener, i es va  regular el trànsit alternatiu mitjançant semàfors”.

Martínez Ruzafa estima que la duració de les obres siga de dos mesos i ha explicat que “per a evitar problemes de seguretat viària es realitzarà el tall del carril més pròxim, senyalitzat degudament, durant l'horari de treball dels equips”.

La carretera CV-230 pertany a la Xarxa Local de Carreteres de la Comunitat Valenciana, és de titularitat autonòmica, comença a Soneja i finalitza a Xilxes, passant per les poblacions d'Azuébar, Alfondeguilla i la Vall d'Uixó.

Es tracta d'una carretera convencional, amb un carril per sentit de circulació, de 3,30 metres d'ample i vorals d'un poc menys d'1 metre, que travessa el Parc Natural de Serra d'Espadà, per la qual cosa una gran part del traçat discorre envoltat de muntanyes i talussos que periòdicament patixen, a causa dels fenòmens meteorològics, algun tipus d'inestabilitat.

Projecte d'estabilització

Este tipus de carreteres de muntanya presenten un potencial perill de caiguda de roques a la calçada, per la qual cosa la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, establix contractes de conservació per a millorar la seguretat viària, prioritzar i intensificar la vigilància, així com parar l'execució d'actuacions preventives en els talussos de la xarxa de carreteres de la Generalitat.

En concret, el projecte que es durà a terme en el tram la CV-230, suposarà el sanejament manual de la superfície del talús que farà caure els possibles blocs que presenten una inestabilitat incipient. També s'instal·larà una malla metàl·lica de triple torsió en porteria, amb ancoratges en capçalera de talús a una distància d'entre 1,5 i 3 metres de la vora mitjançant tirants d'ancoratge d'acer corrugat.

A més, en les zones de perill de caiguda de blocs més grans s'instal·larà una xarxa de cable fixada amb perns. I finalment, també es col·locarà una barrera en embut de dos metres d'altura sobre la qual es penjarà una malla de triple torsió.

Galeria d'imatges