Sanitat

L'Hospital Doctor Peset arriba als 1.500 trasplantaments renals amb resultats excel·lents

26/01/2024
L'Hospital Doctor Peset arriba als 1.500 trasplantaments renals amb resultats excel·lents
  • El centre valencià va fer el primer empelt de renyó l'1 de novembre de 1996 i ha ampliat les opcions de trasplantament amb els anys
  • En 2023 s'han trasplantat 76 renyons; 6 d'estos, de donant viu, i s'ha batut el rècord de donacions amb 16 donants

L'Hospital Universitari Doctor Peset ha fet amb èxit el trasplantament renal número 1.500 a un home de 63 anys amb insuficiència renal crònica que va començar fa 1 any i 8 mesos en l'hemodiàlisi, i que evoluciona favorablement després de la intervenció.

Esta xifra redona arriba en la maduresa plena d'un programa de trasplantament renal que va començar l'1 de novembre de 1996 i ha ampliat les opcions de trasplantament amb els anys fins a convertir-se en pioner en la utilització de donants amb criteris expandits i molt expandits, en el d'empelts en bloc de donant pediàtric i en l'ús d'òrgans de donants en asistòlia controlada.

“Este programa de generació i trasplantament renal ha sigut, des de l'inici, l'exemple més clar dels avantatges d'un treball multidisciplinari i altament exigent. Els èxits del programa són els èxits de tot un hospital implicat en la cura dels pacients que no hauria sigut possible sense la implicació de cada un dels servicis i, per descomptat, impossible sense la generositat de donants i les famílies d'estos”, ha assenyalat Luis Ibáñez, gerent del Departament de Salut de València – Doctor Peset.

La intervenció del trasplantament número 1.500 va durar una mica més de dos hores i hi va participar un equip d'unes 15 persones entre especialistes d'Urologia, Cirurgia Vascular, Nefrologia, Anestesiologia, Infermeria, TCAE, personal zelador, coordinació de trasplantaments, personal de neteja i esterilització.

A estes persones cal sumar els servicis centrals implicats en el seguiment i el maneig del pacient trasplantat com són Farmàcia, Radiologia, Anatomia Patològica, Medicina Nuclear o Anàlisis Clíniques.

Tot este equip de professionals ha possibilitat aconseguir els 1.500 trasplantaments renals després de tancar 2023 amb 76 trasplantaments (taxa de 93,8 per milió de població) i batre el rècord de donacions en este centre amb un total de 16 donants. Especialment, destaca l'activitat de desembre de 2023, amb 16 trasplantaments en només un mes.

“Sense oblidar que en els últims cinc anys el percentatge de persones que s'han trasplantat de manera anticipada, abans de necessitar diàlisi, és d'un 20 %, molt per damunt de la mitjana nacional, que és del 5 %”, ha explicat, Asunción Sancho Calabuig, cap del Servici de Nefrologia.

Centre innovador

Des que l'Hospital Universitari Doctor Peset va ser acreditat per a fer un trasplantament renal d'un donant cadàver en 1996, este centre sanitari públic ha destacat pel caràcter innovador i els resultats excel·lents que ha obtingut. Va ser un hospital pioner a escala nacional en la utilització de donants amb criteris expandits i molt expandits (donants de més de 60 anys o amb comorbiditats expandides).

Així mateix, destaca en la realització de trasplantament renal amb òrgans de donants amb menys de 3 anys que s'implanten en bloc en receptors adults. De fet, l'activitat de l'Hospital Universitari Doctor Peset, en els últims deu anys, en esta modalitat d'alt risc quirúrgic representa quasi el 40 % de l'activitat a escala nacional en esta mena de donants, i això li ha permés ser centre de referència nacional i europeu.

Igualment, el gener de 2008, l'Hospital Doctor Peset va fer el primer trasplantament renal de la Comunitat Valenciana de donant en asistòlia controlada, una modalitat que ha permés al centre augmentar la seua activitat trasplantadora i que suposa més del 50 % d'esta en els últims anys.

Des de 2014 hi ha, a més, la possibilitat de fer un trasplantament renal de donant viu, amb una activitat constant que en 2023 va suposar la realització de 6 trasplantaments, i que situa la taxa de trasplantament renal de donant viu d'este centre al mateix nivell que la nacional (7,4 per milió de població).

Per a arribar a estos 1.500 trasplantaments renals, l'Hospital Universitari Doctor Peset també fa trasplantaments de donants amb criteris no estàndards (serologia positiva per al virus de l'hepatitis C, donants amb PCR positiva per a SARS-COV2 o donants amb fracàs renal agut) i trasplantaments d'alt risc immunològic (incompatibilitat de grup sanguini entre donant i receptor, presència d'anticossos de donant específic). A més, en 2023 este hospital ha sigut acreditat per a incloure pacients en el Programa nacional de trasplantament creuat.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions de la cap del Servei de Nefrologia de l'Hospital Doctor Peset, Asunción Sancho