Agricultura, Ramaderia i Pesca
Ramaderia

Aguirre: “La ramaderia extensiva i la transhumància tenen un impacte positiu sobre el territori”

26/01/2024
Aguirre: “La ramaderia extensiva i la transhumància tenen un impacte positiu sobre el territori”
  • El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca acompanya durant un tram del recorregut la comitiva transhumant equina de l'Associació La Dula a Sacañet
  • Destaquen les funcions de l'activitat per a la protecció del territori i el treball dels pastors

El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha afirmat que “la ramaderia extensiva i la transhumància tenen un impacte positiu sobre el territori”.

José Luis Aguirre, que ha acompanyat durant una part del camí la comitiva transhumant equina de l'Associació La Dula, al terme municipal de Sacañet, ha expressat que “la ramaderia transhumant contribuïx a la vertebració territorial, el manteniment de les canyades, la protecció de les races ramaderes locals, la distribució geogràfica i l'intercanvi genètic de les espècies silvestres”.

A això Aguirre ha afegit un altre efecte positiu de la transhumància, com en el cas de la gestió forestal i en la prevenció d'incendis d'una manera sostenible i assequible. En el mateix sentit, Aguirre ha indicat que s'ha de buscar la compatibilitat de les vies pecuàries amb les infraestructures actuals.

A més, també ha volgut destacar el treball dels pastors, “que resulten essencials en la funció conservadora i protectora del bestiar i del territori, així com fixadora de població”.

El conseller també ha recordat que l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) va declarar recentment la transhumància estacional a Espanya com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat i que és una activitat que ha generat un patrimoni cultural i etnogràfic ric. 

L'Associació La Dula conduïx un centenar de cavalls i egües a través d'uns 200 quilòmetres, i travessa 24 municipis i llogarets de 3 províncies d'Aragó i la Comunitat Valenciana, entre Villarquemado, a Terol, i Domeño, concretament fins a l'aiguamoll del Toixa, on els rius Túria i Toixa s'unixen, amb la finalitat de fer una estada d'hivern i controlar la vegetació de canyís.

Galeria d'imatges