Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Desenvolupament sostenible

Pradas defén l'educació ambiental com a ferramenta de conscienciació, acció i compromís amb el medi ambient

26/01/2024
Pradas defén l'educació ambiental com a ferramenta de conscienciació, acció i compromís amb el medi ambient
  • La consellera destaca que el CEACV s'ha transformat “en el gran altaveu dels valors mediambientals” i ha format més de 350.000 persones en els últims 25 anys
  • Salomé Pradas assegura que l'educació ambiental ha de ser “l'eix vertebrador de la nostra societat, des de l'ensenyament a les aules fins al nostre model de desenvolupament econòmic i social”

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha defés que “l'educació ambiental s'ha revelat com una poderosa ferramenta de conscienciació, acció i compromís amb la protecció del medi ambient i amb el nostre entorn més immediat”. Un objectiu “que s'ha aconseguit gràcies a la inestimable labor divulgativa d'institucions i organismes com el nostre Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana”, ha afegit.

Pradas s'ha pronunciat en estos termes durant la clausura de la jornada sobre el Dia de l'Educació Ambiental, que s'ha celebrat a l'Alqueria dels Frares de la Marjal dels Moros de Sagunt amb el lema 'L'Educació Ambiental per a millorar la vida de les persones' i que ha reunit ponents i experts en la matèria. A la jornada també han assistit el director general de Qualitat i Educació Ambiental, Jorge Blanco; el director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mèrida, i la directora general de Comerç, Artesania i Consum, María Isabel Sáez.

La consellera ha destacat que pel Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV), que enguany celebra el seu 25 aniversari, han passat més de 350.000 persones “per a fer alguna de les activitats del seu projecte educatiu”. En este sentit, ha explicat que en el CEACV ha tingut “especial importància la seua oferta de formació contínua per als educadors ambientals professionals dels municipis que assessoren persones, empreses i comerços, en la reducció i correcta gestió dels residus”.

La titular de Medi Ambient ha manifestat que l'educació ambiental és un instrument que ha de “transcendir la seua condició de mera acció divulgativa per a convertir-se en un eix vertebrador de tota la nostra societat, que es trasllade també al nostre model de desenvolupament econòmic i social”.  

En esta línia, ha explicat que “el Consell que presidix Carlos Mazón manté un compromís ineludible amb la protecció i el respecte al medi ambient com a factor indissociable al desenvolupament econòmic i social i com una de les garanties d'una acció política responsable”.  "Només d'esta manera podrem afrontar reptes de tant calat com el canvi climàtic”, ha indicat.  

Per a Salomé Pradas, “el nostre paper, com a administració pública, és garantir una acció política responsable que ens permeta assumir desafiaments derivats d'este fenomen que poden posar en risc la nostra biodiversitat, augmentar la desertització o causar l'esgotament dels recursos naturals, com l'aigua”.

Conscienciació a la societat

En esta línia, ha afegit, “cal perseverar a difondre que accions com la reducció del consum energètic, l'ús preferent de fonts d'energia renovables, la implementació de polítiques de mobilitat sostenible que fomenten el transport públic, l'adopció de mesures per a reduir la petjada de carboni o les pràctiques de gestió de residus per a minimitzar la quantitat de residus generats i maximitzar la seua reutilització són essencials”.

Pradas ha advertit que “a més de canviar processos hem de continuar ensenyant, sensibilitzant, conscienciant i capacitant perquè els nostres hàbits siguen més sostenibles i saludables”.

Galeria d'imatges