Sanitat

Més de 1.200 alumnes d'ESO del Departament de Salut de Vinaròs participaran en xarrades-col·loqui per a previndre accidents de trànsit i les seues seqüeles

30/01/2024
Més de 1.200 alumnes d'ESO del Departament de Salut de Vinaròs participaran en xarrades-col·loqui per a previndre accidents de trànsit i les seues ...
  • La directora general de Salut Pública, Ruth Usó, ha assistit este dimarts a una de les xarrades a l'Institut Ramón Cid de Benicarló
  • Estes xarrades estan organitzades pel Centre de Salut Pública de Benicarló, en col·laboració amb l'Hospital Comarcal de Vinaròs, els centres de salut del departament i una persona amb lesió medul·lar
  • La directora general ha visitat el Centre de Salut Pública de Benicarló, en el marc de la ronda de visites als 16 centres de salut pública de la Comunitat Valenciana per a donar visibilitat a les activitats de promoció de salut i prevenció de la malaltia que duen a terme

 

Un total de 1.260 alumnes d'Educació Secundària del Departament de Salut de Vinaròs participaran en el primer trimestre d'enguany en xarrades-col·loqui per a previndre els accidents de trànsit i les seues seqüeles.

Així ho ha destacat este dimarts la directora general de Salut Pública, Ruth Usó, en el transcurs de la visita a l'Institut d'Ensenyament Secundari Ramón Cid de Benicarló per a assistir a una d'estes xarrades organitzades pel Centre de Salut Pública de Benicarló, en col·laboració amb l'Hospital Comarcal de Vinaròs, els centres de salut del departament i una persona amb lesió medul·lar de la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (Cocemfe) de Vinaròs.

Durant el primer trimestre, estan previstes un total de 21 xarrades, que formen part del programa sobre la ‘Prevenció d'accidents de trànsit i les seues principals seqüeles’, dirigit especialment a alumnes de 4t d'Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) i en el qual participen els dotze instituts de secundària situats en el Departament de Salut de Vinaròs.

L'activitat consistix en una xarrada-col·loqui impartida per un equip de monitors (un sanitari i una persona amb lesió medul·lar), que s'acompanya de materials de suport referits a la gravetat dels accidents de trànsit i els principals elements per a la seua prevenció per a aconseguir motivacions i actituds positives cap a conductes segures.

La directora general ha destacat que “esta ha sigut la primera d'una sèrie de visites que vull fer als 16 centres de salut pública existents a la Comunitat Valenciana per a donar visibilitat a les activitats que es fan en estos centres, entre altres, de promoció de salut i de prevenció de la malaltia”.

En este sentit, en concret, en este departament de salut, “volem reivindicar la importància que té l'educació viària en els centres educatius”. Segons Ruth Usó, “amb esta activitat es proporciona informació per a sensibilitzar els alumnes de la importància de conéixer els factors de risc i els elements de protecció en la conducció”. “Tot això, amb la finalitat de disminuir la gravetat de les lesions per accident de trànsit en la població juvenil, en conscienciar els alumnes de les conseqüències de les lesions i bandejar la idea que els accidents es deuen a l'atzar i són inevitables”, ha continuat.

Sinistralitat viària

Els accidents de trànsit continuen sent una de les principals causes de mort a Espanya a pesar de l'esforç fet en els últims anys per a reduir-los. Segons les últimes dades disponibles sobre sinistralitat viària, oferides per l'Observatori Nacional de Seguretat Viària de la Direcció General de Trànsit, a la Comunitat Valenciana van morir 175 persones en sinistre viari en 2022, de les quals 78 corresponen a la província de València, 65 a Alacant i 32 a Castelló.

Els factors concurrents en els sinistres amb víctimes i sinistres mortals ocorreguts en vies interurbanes i urbanes són: la conducció distreta o desatenta, la velocitat inadequada i l'alcohol, és a dir, el factor humà és la causa més important implicada en estos.

D'altra banda, el col·lectiu de motoristes és un dels que més preocupa en tota Espanya, ja que continua registrant un augment en el nombre de morts.

Totes estes circumstàncies són raons més que justificades per a destacar la importància de l'educació viària en les persones jóvens, per a sensibilitzar-les sobre el risc i les greus conseqüències que tenen els accidents de trànsit.

Activitats dels centres de salut pública

En matèria de promoció de la salut i prevenció de la malaltia, els centres de salut pública també tenen, entre les seues funcions, l'educació per a la salut, especialment en entorns educatius, per a la prevenció d'addiccions, educació sexual i promoció d'estils de vida saludables, en col·laboració amb altres conselleries, ajuntaments, entitats, i societats professionals.

Així mateix, entre les activitats i funcions que realitzen estos centres hi ha els programes de vacunació infantil i adulta de la Comunitat Valenciana, coordinar les actuacions d'atenció al viatger, els programes de cribratge per a la detecció precoç del càncer, de cribratge neonatal o de violència contra les dones.

Des del punt de vista de la salut laboral, estos centres realitzen actuacions de vigilància i control dels problemes de salut i malalties professionals relacionades amb el treball, especialment de les malalties professionals.

Altres activitats i funcions que exercixen els centres de salut pública de la Comunitat Valenciana estan relacionats amb la seguretat alimentària (controls oficials d'aliments i establiments alimentaris) i amb la sanitat ambiental (vigilància de les aigües de consum humà, control de la legionel·la o de les piscines, seguiment dels vectors de rellevància en salut pública -mosquit tigre, etc.-). A més, es realitza la vigilància epidemiològica de les malalties transmissibles, els brots epidèmics i malalties emergents, i es duen a terme els estudis epidemiològics específics per a un millor coneixement de l'estat de salut de la població o sobre mortalitat.

Finalment, també coordinen les unitats, servicis i programes de prevenció i atenció a les drogodependències i altres trastorns addictius.

Galeria d'imatges