Hisenda, Economia i Administració Pública

Ruth Merino confia a obtindre el consens en la comissió mixta Consell-Corts per a exigir al Govern un fons transitori d'anivellament en els Pressupostos de 2024

30/01/2024
Ruth Merino confia a obtindre el consens en la comissió mixta Consell-Corts per a exigir al Govern un fons transitori d'anivellament en els ...
  • La portaveu del Consell recorda al Govern que “té a les seues mans” adoptar un acord “senzill” per al qual “no s'ha de posar d'acord amb ningú” i que permetria millorar la situació financera de la Comunitat Valenciana
  • “El que no pot ser és que, després de 10 anys d'un sistema caducat, seguim amb un dèficit en finançament anual que supera, per molt, els 1.000 milions d'euros”, subratlla la també consellera d'Hisenda

La portaveu de l’executiu valencià i titular d’Hisenda, Ruth Merino, ha subratllat que confia a obtindre “el consens de tots” en la reunió de la comissió mixta Consell-Corts sobre la reforma del sistema de finançament, per a estar “junts” en “la reivindicació i l’exigència al Govern d’Espanya, ja en els Pressupostos de 2024, d’eixe fons transitori que ens equipare, almenys, a la mitjana d’Espanya en recursos financers per a donar-los als valencians els servicis que es mereixen”.

En declaracions realitzades al final de la reunió del Ple del Consell, la consellera ha indicat que “el que no pot ser és que, després de 10 anys d’un sistema caducat, seguim amb un dèficit en finançament anual que supera per molt els 1.000 milions d’euros”.

“Demanem el que creiem que és just” i resulta “difícilment defensable que no es vullga concedir eixe fons transitori per a igualar, simplement, els valencians a la mitjana en finançament”, ha assenyalat. En eixe sentit, hi ha afegit: “És una cosa evident, objectiva i amb dades”, per la qual cosa “és a la seua mà fer el possible per a acabar amb esta injustícia”.

“És senzill; ací no cal posar d’acord ningú”, ha manifestat també la responsable de la cartera d’Hisenda, Economia i Administració Pública.

Merino ha expressat el seu desig que la reunió de la comissió mixta d’este dimecres permeta continuar fent passos “amb el consens de tots” en esta reivindicació, per a la qual, segons ha recordat, ja es compta amb el suport de la societat civil a través d’entitats com la Plataforma per un Finançament Just, i que està fonamentada en “la justícia i l’equitat dels valencians respecte de la resta dels ciutadans d’este país”.

“És una cosa molt evident” que ve avalada per l’opinió objectiva i els estudis de persones expertes i que permetria millorar la situació financera de la Comunitat Valenciana, especialment tenint en compte que “la reforma del sistema de finançament sembla que està lluny”, perquè la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, “no està fent el seu treball” i “ens mentix respecte d’estos temes”, ha explicat.

Línia d’ajuda a UNRWA

D’altra banda, la consellera d’Hisenda ha assenyalat també que la Generalitat tindrà “tota la cautela” i serà “absolutament vigilant” entorn de la investigació oberta a l’agència de l’ONU per a Palestina (UNRWA), perquè “té molt clar que, dels diners dels valencians, no es dedicarà ni un sol euro, de cap manera”, a entitats que puguen tindre vincles amb el terrorisme.

En este sentit, ha subratllat que al Consell “no li tremolarà el pols si cal anul·lar definitivament” la línia d’ajuda que tenia destinada a esta organització -la decisió correspondria adoptar-la al juliol- “si es constata definitivament que està vinculada a qualsevol activitat terrorista”.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de la portaveu del Consell, Ruth Merino

Declaracions de la portaveu del Consell, Ruth Merino