Hisenda, Economia i Administració Pública

Les obres de la plataforma intermodal de Sagunt començaran el pròxim 1 de març després d'aprovar-se l'adjudicació de la seua primera fase

31/01/2024
Les obres de la plataforma intermodal de Sagunt començaran el pròxim 1 de març després d'aprovar-se l'adjudicació de la seua primera fase
  • Esta infraestructura de transport i logística té un cost de 98,1 milions i és finançada per la Generalitat amb recursos propis
  • Se situa en una parcel·la de 688.000 metres quadrats dins de l'àmbit de Parc Sagunt II i apostarà pel consum energètic renovable
  • Esta actuació es realitza en coordinació amb PowerCo i posa en relleu la col·laboració publicoprivada per al desenvolupament d'este projecte industrial estratègic

El Consell complix un altre pas més per al desenvolupament de l'àrea logística de Parc Sagunt II amb l'adjudicació de la primera fase de la plataforma intermodal de Sagunt, fonamental per al desenvolupament del parc industrial i logístic més gran d'Europa.

Així, les obres d'esta infraestructura de transport i logística, que són finançades íntegrament per la Generalitat amb recursos propis, començaran el pròxim 1 de març, i han sigut adjudicades a la UTE Rover Infraestructuras, SA; Becsa, SA i Rover Rail, SA, per un import de 98,1 milions d'euros i un termini d'execució de 24 mesos.

Amb esta adjudicació, està previst que les obres d'urbanització del parc empresarial Parc Sagunt II estiguen finalitzades el 3 d'agost de 2026, en compliment amb els compromisos adquirits, mentres que la plataforma intermodal estarà operativa en el seu vessant ferroviari el març de 2026.

Així mateix, la connexió del vial estructural de la urbanització de Parc Sagunt II amb l'A-7 i la V-23 es preveu que estiga en funcionament el febrer de 2025 i també està prevista la posada en funcionament del Centre Integrat de Formació Professional ‘Battery Campus’.

Totes estes actuacions s'estan realitzant en coordinació amb PowerCo, la gigafactoria de cel·les de bateries per a vehicles elèctrics que preveu començar la seua activitat en Parc Sagunt II en el primer semestre de 2026, i posen de manifest la consolidació de la col·laboració publicoprivada per al desenvolupament d'este projecte industrial estratègic basat en les energies renovables i la sostenibilitat.

Cal destacar que els Pressupostos de la Generalitat per a 2024 ja preveuen 51,4 milions per a l'inici de les obres, que seran dutes a terme a través d'espais econòmics empresarials (EEE), la societat pública de la Generalitat que actua com a agent urbanitzador en l'àrea logística de Sagunt.

Impuls de la descarbonització del transport

La plataforma intermodal se situa a la parcel·la TU de 688.000 metres quadrats dins de l'àmbit de Parc Sagunt II i impulsarà la descarbonització del transport, així com l'aposta pel consum energètic renovable, la qual cosa la convertirà en un paradigma d'infraestructura de transport multimodal sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

A més, esta plataforma intermodal contribuirà a l'aportació de mercaderies al corredor mediterrani per ferrocarril cap a la resta d'Europa, així com als corredors nacionals de Centre (València-Madrid) i Cantàbric-Mediterrani (València-Saragossa-Nord), a les rutes d'eixida i entrada de mercaderies tant al port de València-Sagunt, i també a les indústries de la Comunitat Valenciana en general.

El projecte de construcció de la plataforma intermodal està dividit en dos parts: una corresponent a l'obra ferroviària, i l'altra a la urbanització.

La primera part, corresponent al projecte ferroviari, possibilitarà la posada en funcionament de la instal·lació (composta per una platja de vies per a classificació i expedició de trens i la plataforma multimodal), que podrà servir com a suport a la gigafactoria de cel·les de bateries que PowerCo instal·larà a l'àrea logística de Sagunt. En concret, esta actuació abasta, entre altres aspectes, les vies, l'electrificació i les instal·lacions de senyalització i seguretat.

Finalment, la segona part del projecte de construcció se centra en la urbanització interior i inclou els accessos associats a la terminal, com per exemple, xarxes de servicis i instal·lacions generals associades i zones verdes.

Galeria d'imatges