Hisenda, Economia i Administració Pública
Infrafinançament

Ruth Merino: “És possible posar ja en marxa un fons d'anivellament de 1.782 milions d'euros que situaria en quatre anys la Comunitat en la mitjana de finançament”

31/01/2024
Ruth Merino: “És possible posar ja en marxa un fons d'anivellament de 1.782 milions d'euros que situaria en quatre anys la Comunitat en la mitjana ...
  • La consellera d'Hisenda assegura que el Consell “compta amb la força dels arguments tècnics objectius i també amb la força de la unió” per a exigir al Govern central l'aprovació d'un fons transitori d'anivellament
  • Els experts de la comissió per al finançament presenten en la Comissió Mixta Consell-Corts una proposta fins al final de la legislatura per al fons d'anivellament que, en mitjana, suposaria l'arribada a la Comunitat de 1.782 milions d'euros cada any
  • Ruth Merino subratlla que el Consell es refermarà en esta proposta “possibilista” davant de la “inoperància evident de Montero i del Govern per a posar en marxa la reforma del sistema de finançament”

La consellera d'Hisenda, Ruth Merino, ha assegurat este dimecres que és possible “posar ja en marxa un fons d'anivellament que permetria la Comunitat Valenciana i les altres comunitats infrafinançades igualar-se a la mitjana de finançament del conjunt de comunitats de règim comú”. En mitjana anual, durant la vigència d'este fons plantejat per als quatre anys de legislatura, la quantitat que la Comunitat Valenciana rebria ascendix a 1.782 milions d'euros, la qual cosa permetria que en 2027 el seu finançament efectiu per habitant ajustat fora equivalent al 99 % de la mitjana de les autonomies.

La xifra sorgix de l'informe que els experts de la comissió nomenada per les Corts han exposat este dimecres en la Comissió Mixta Consell-Corts com a resultat del seu treball d'actualització sobre el fons d'anivellament i el deute en compliment de l'encàrrec de la consellera d'Hisenda del passat 28 de desembre per al càlcul de les necessitats de la Comunitat Valenciana.

Merino ha assegurat que el Consell de Carlos Mazón es basarà en esta proposta “possibilista” per a exigir esta “reivindicació ja històrica” davant de la “inoperància evident” de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i del Govern "per a posar en marxa la reforma del sistema de finançament".

La força dels arguments i la unió

“Sabem que comptem amb la força dels arguments tècnics objectius i també amb la força de la unió, que este dimarts es va demostrar per part de sindicats i patronal juntament amb el president Mazón. Per tant, amb eixa força dels arguments, amb la força de la unió entre la societat civil valenciana, continuarem avançant per a aconseguir que esta reivindicació siga una realitat”, ha destacat la consellera d'Hisenda a la seua eixida de la Comissió Mixta Consell-Corts.

Sobre este tema, ha assenyalat que ha percebut “harmonia, sintonia, consens i convenciment” per part de la resta dels membres de la Comissió mixta i dels grups parlamentaris “que això ha de canviar com més prompte millor, que el fons d'anivellament és important”.

Per la seua part, el coordinador de la Comissió d'Experts, Francisco Pérez, ha destacat que el fons transitori d'anivellament ha d'anar recalculant-se any a any per a complir el seu objectiu que les comunitats infrafinançades aconseguisquen la mitjana de finançament del conjunt de comunitats autònomes de règim comú mentre es completa la reforma del model de finançament.

Així, ha explicat que el resultat del fons d'anivellament és que, en l'horitzó de la legislatura, totes les comunitats se situarien en el 99 % de la mitjana de finançament. “El fons té una virtut, i és que quan s'abordara la reforma del sistema, tots estaríem molt prop de l'objectiu perseguit”, ha destacat l'expert.

Reduir les importants diferències de finançament entre comunitats

L'informe dels experts destaca que la posada en marxa una transferència transitòria d'anivellament (TTN) per a les comunitats que se situen per davall de la mitjana al finançament mitjà per habitant ajustat a competències homogènies aconseguiria un doble objectiu. En primer lloc, reduiria l'infrafinançament d'aquelles autonomies amb recursos per habitant ajustat inferiors a la mitjana mentre la reforma del sistema de finançament autonòmic estiga ajornada. I, en segon lloc, permetria que les importants diferències de finançament per habitant ajustat que hi havia actualment s'anaren reduint al llarg del procés d'ajust, de manera que es facilitaria la desitjable reforma del sistema.

Si la transferència s'aplicara durant els quatre anys de la legislatura (2024‐27) el cost total de cada anualitat per al conjunt del fons transitori d'anivellament –en el qual participarien diverses comunitats– ascendiria en mitjana a 6.100 milions d'euros. En el cas de la Comunitat Valenciana, l'anualitat mitjana ascendiria a 1.782 milions i en 2027 el seu finançament aconseguiria el 99 % de la mitjana de les comunitats.

Pel que fa a la valoració del deute, l'informe dels experts analitza per al cas valencià el pes de l'infrafinançament col·lectiu, derivat de la insuficiència de recursos de l'actual model de finançament i que afecta en diferent mitjana a totes les comunitats autònomes, i de l'infrafinançament relatiu de la Comunitat Valenciana, que es remota fins a 2001. A això se suma el cost dels interessos associats als nivells de deute generats per eixos dos components de l'infrafinançament, la general i l'específica de la Comunitat Valenciana.

La conclusió dels experts és que el pes d'estos tres components equival al 78 % del deute valencià, que en termes absoluts representa 43.000 milions dels 55.000 milions als quals ascendix el deute total de la Comunitat Valenciana.

Una petició reiterada

En la seua intervenció davant de la Comissió Mixta Consell-Corts, la consellera d'Hisenda ha recordat els passos que ha anat donant en els últims mesos encaminats a avançar en la reforma pendent del sistema de finançament. Així, ha recordat que el passat 11 de setembre va remetre a la ministra d'Hisenda una carta en la qual, a més de la reforma del sistema d'anivellament, ja va sol·licitar la posada en marxa d'un fons d'anivellament que permetera la Comunitat Valenciana rebre els mateixos recursos que la mitjana de comunitats de règim comú mentre culmina la reforma de la Llei de finançament de les comunitats autònomes.

Després d'eixa sol·licitud, a la qual la ministra d'Hisenda mai va arribar a donar resposta, la consellera Ruth Merino va reiterar estes peticions en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera celebrada el passat 11 de desembre. El Govern va excloure de l'ordre del dia la reforma pendent del model de finançament, per la qual cosa va haver de ser en el torn de precs i preguntes quan la consellera va sol·licitar tant el fons d'anivellament com la reactivació immediata dels treballs per a aprovar el nou sistema de finançament.

A la vista del “decebedor” resultat i per a continuar amb el seu full de ruta propi, Ruth Merino va convocar la Comissió d'Experts i va demanar l'actualització de la xifra a la qual hauria d'ascendir el fons d'anivellament, al mateix temps que es van activar els treballs previs per a la convocatòria de la Comissió Mixta Consell-Corts celebrada este dimecres.

Després de rebre l'informe dels experts, la consellera d'Hisenda ha assegurat que el Consell “continuarà avançant” perquè el fons d'anivellament siga una realitat, de manera que pròximament concretarà els pròxims passos per a aconseguir que este es concrete ja en els Pressupostos Generals de l'Estat de 2024.

La reunió de la comissió mixta Consell-Corts sobre la reforma del sistema de finançament autonòmic i la valoració del deute històric ha sigut presidida per la consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, qui ha estat acompanyada del secretari autonòmic d'Hisenda, Eusebio Monzó, i el director general de Finançament, Nicolás Jannone.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de la consellera d'Hisenda, Ruth Merino