Hisenda, Economia i Administració Pública
Indicadors

Ruth Merino destaca que els indicadors financers comencen a mostrar la “gestió seriosa i responsable” del Consell front a l'espiral de despesa del Botànic

31/01/2024
  • El dèficit acumulat per la Comunitat Valenciana fins al mes de novembre passat millora en més de huit dècimes el de l'any anterior, la qual cosa suposa un descens del dèficit de 947 milions d'euros
  • La consellera d'Hisenda destaca que esta contenció del dèficit coincidix amb la posada en marxa de les primeres mesures del Consell de Carlos Mazón per a eliminar despesa supèrflua i, al mateix temps, reduir la pressió fiscal a la Comunitat Valenciana
  • Amb tot, Merino insistix que si el Govern seguix sense abordar la reforma pendent del sistema de finançament, la crònica insuficiència de recursos que patix la Comunitat condemnen la Generalitat a patir de manera permanent un dèficit estructural primari elevat

El dèficit acumulat per la Comunitat Valenciana fins al mes de novembre passat, equivalent a l'1,49 % del PIB, suposa una baixada de més de huit dècimes respecte al que es va registrar el mateix mes de l'any anterior, últim any complet del consell anterior. En xifres absolutes, la baixada és de 947 milions d'euros.

Segons ha destacat la consellera d'Hisenda, Ruth Merino, estes xifres comencen a mostrar que la gestió “seriosa i responsable” del consell actual comença a reflectir-se en els indicadors financers de la Generalitat, perquè esta contenció del dèficit coincidix amb la posada en marxa de les primeres mesures del Consell de Carlos Mazón per a revertir l'espiral de despesa del consell anterior, especialment en l'últim any en el Govern.

A més, la consellera d'Hisenda ha recordat que, les mesures de control de despesa han coincidit, a més, amb el desplegament de les primeres mesures de suport al sector productiu i amb l'inici de les reformes per a reduir la pressió fiscal a la Comunitat Valenciana.

L'evolució del dèficit fins a novembre, a més, es troba en la línia de les previsions que han fet alguns organismes com l'AIReF, que ha previst que el dèficit de la Comunitat Valenciana se situe en l'1,9 % del PIB al final de 2023. Si es confirma esta previsió, la diferència respecte als 3.860 milions de dèficit registrat en el conjunt de 2022 seria de nou dècimes.

A això s'han sumat en els últims mesos valoracions d'entitats com l'agència de qualificació Standard and Poor’s, que en l'última revisió de la qualificació del deute autonòmic va destacar l'enfocament pressupostari més "realista" i "prudent" del nou Consell plasmat ja en els Pressupostos de la Generalitat per a 2024.

Així, mesures de control de despesa ja adoptades com la reducció de l'estructura política del Consell, l'eliminació de la despesa supèrflua o les millores en simplificació administrativa abunden en eixa línia d'eliminació de despesa supèrflua i màxima eficiència en l'ús dels recursos públics, la qual cosa acaba tenint reflex en el dèficit.

“Enfront de l'espiral de despesa desmesurada en la qual va incórrer el consell anterior, que durant l'últim any va batre tots els rècords negatius de deute i dèficit, les polítiques de control de despesa que hem posat en marxa comencen a donar fruits visibles”, ha destacat Ruth Merino.

Amb tot, la consellera d'Hisenda ha lamentat que, si el Govern continua sense abordar la reforma pendent del sistema de finançament, la insuficiència crònica de recursos condemna la Generalitat a patir de manera permanent un dèficit estructural primari que li impossibilita complir els objectius de dèficit i genera una deterioració forta en la hisenda valenciana.

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de la consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública Ruth Merino